Hlavní důvod? „Chceme hráče vidět ve stresových a zátěžových momentech. Oni si zase vyzkouší, jaké mají limity," vysvětluje trenér.

O organizace akce se ve spolupráci s Motorem starají zástupci zásahové jednotky Policie České republiky. „Know how je jejich, nemůžeme všechno prozradit," usmívá se kouč při dotazu, což všechno je náplní týdenního teambuildingu. „Režie akce je podobná, jako když zkoušejí nové zájemce o toto povolání," dodá.

Radek Prokeš
Radek Prokeš se pokusí porvat o své místo v kádru hokejistů ČEZ Motoru


Program těchto dnů mají hokejisté opravdu celkem drsný. V pondělí absolvovali ještě v Českých Budějovicích na stadionu SKP atletické testy. „Kluci běhali nejdříve krátké tratě šedesát a čtyři sta metrů. Potom je čekalo pět kilometrů," vypočítává trenér. „Druhý tým měl v té době slézání provazového žebříku, lezecké stěny a slaňování. Potom se obě skupiny prohodily."

Následoval přesun do Holubova. „Tam měli kluci soutěž týmů v tlačení automobilu do kopce až pod lanovku na Kleť. Následoval výstup na Kleť se zátěží, kterou představovala třicetikilová beranidla," informuje Stavjaňa.

Pěšky z Kletě pokračovali hráči pěšky až do Českého Krumlova. „Tím skončil první den. Vždycky večer máme s hráči pohovory, kdy každý den vyhodnotíme jejich působení a ptáme se jich na jejich subjektivní pocity."

Ani v noci ale mužstvo nemělo zrovna klid. V jednu hodinu totiž přišel neohlášený budíček. „Hráče dostáváme do stresu také tím, že spánkový režim není ordinérní a také stravování není takové, na jaké jsou kluci zvyklí," s úsměvem říká Stavjaňa.

V praxi to znamená, že hráči vše absolvují bez jídla a fungují prakticky jen na vodu. Samozřejmostí bylo, že jim byly hned na začátku odebrány mobilní telefony.

Fanoušci ČEZ Motoru
Motor čeká osm přípravných zápasů, zahraje si i s korejským národním týmem


V úterý ráno byl tým převezen do Světlíku, odkud putoval pěšky do Frymburka. Na raftech poté hokejisté přejeli lipenské jezero a v Přední Výtoni je čekal speciální úkol.

Vždy čtyři hráči drželi plošinu, na které stál jejich spoluhráč a pilou musel uříznout kus dřevěného trámu. Takhle se nahoře vystřídali všichni členové týmu a celkem měli na splnění osmnáct minut. Všechna čtyři pětičlenná družstva obstála.

„Určitě je to náročné. Někteří kluci to zvládají těžce, ale o tom to je. Tím, že v žádný moment neví, co je čeká dál, tak je to zajímavé," pochvaluje si Stavjaňa náročný test svých svěřenců.

Další program týmu trenér z logických důvodů prozrazovat nechtěl. Musí zůstat pro hráče utajený. I když jejich šance dostat se k informacím v novinách nebo na internetu je skutečně mizivá.

Drtivá většina hráčů absolvuje podobnou záležitost úplně poprvé v životě. „Ptali jsme se na to. Někdo už si něco podobného zkusil, ale v takovémhle režimu ještě ne," přikývne kouč.

Na Lipně nejsou hráči, kteří mají individuální tréninkový plán. Jedná se vesměs o cizince: Rok Pajič, Žiga Pavlin, Mitch Fillman a nová kanadská posila Tim Crowder.

Doma zůstali také dva rekonvalescenti, kteří se zotavují po zranění, což jsou Lukáš Květoň a Ján Mucha.

Z Lipna se mužstvo vrací v pátek. Po volném víkendu bude v pondělí následovat první trénink na ledě na druhé ploše Budvar arény. 

Hokejisté Motoru v pondělí zahájili přípravu na novou sezonu.
ČEZ Motor hlásí další posilu, ze Slovenska přichází urostlý centr Peter Galamboš


O případných dalších posilách se Stavjaňa zatím nechce moc bavit. „Něco máme rozpracováno. To je ale otázka spíše pro vedení klubu, v jakém je to momentálně stadiu," nechtěl být konkrétní.