Jihočeši odehráli nejlepší zápas přípravného období a skalp renomovaného soupeře získali zcela zaslouženě. Sklidili také ovace početného publika a spokojen byl tentokrát i mimořádně náročný trenér Václav Prospal, což se skutečně často nestává.

„Úplný začátek zápasu byl z naší strany malinko bázlivý. Hodně nám pomohl první gól, i když jsme potom udělali chybu v obranném pásku a soupeř vyrovnal,“ rozebírá trenér pondělní vydařený zápas. „Kluci ale najednou zjistili, že i s takovým protivníkem se dá bruslit a hrát.“

S účastníkem nejprestižnější evropské ligové soutěže sehrál prvoligový Motor zcela vyrovnanou partii. Ba co víc. Renomovaného soupeře v určitých partiích zápasu přehrával. „Od nějaké páté minuty druhé třetiny, kdy jsme přestali ztrácet puky ve středním pásmu, jsme byli lepším týmem,“ přikyvuje trenér. „Někdo se mnou třeba nemusí souhlasit. Je to můj názor, ale jsem přesvědčený, že jsme vyhráli zaslouženě.“

Motivace jeho svěřenců byla očividně větší než třeba o den dříve proti druholigovému německému týmu Lausitzer Füchse (6:1). „To je pravda. I když jsme hodně pracovali na tom, aby tam nedošlo k žádnému podcenění. Pro některé naše mladé kluky ale byl zápas s Chabarovskem určitě vrcholem dosavadní kariéry. Ať už to byli Vojta Doktor, Martin Beránek nebo Pavel Novák,“ jmenuje nejmladší členy kádru. „Samozřejmě je pro ně zážitek, když nastoupí před velice slušně zaplněnou halou proti účastníkovi KHL. To nás ale neomlouvá v tom, jak jsme přistoupili k nedělnímu zápasu s německým klubem v prvních patnácti minutách.“

Pozitivní bylo, že domácí hráči předčili Chabarovsk nejen v důrazu, ale i v bruslení, které bývalo vždy doménou ruských klubů. „Hřeje mě u srdce, že tomu tak bylo,“ přiznává Prospal. „Když mají kluci natrénováno a nabrusleno, tak potom může přijít takovýto výkon. Hráči vyhrávají zápasy,“ zdůrazní. „Důležité pro nás je, že se nesmíme uspokojit,“ hned ale varovně zdvihá ukazovák.

Po náročném programu, kdy odehráli ve čtyřech dnech tři zápasy, dostal tým zasloužený den volna. „Ale až se znovu sejdeme na tréninku, tak budeme pokračovat tak, abychom se i nadále zlepšovali,“ slibuje náročný kouč.

Poprvé v letošní sezoně vystřídali trenéři v polovině zápasu gólmany. Jak Jan Strmeň, tak i Petr Kváča inkasovali jediný gól a předvedli opět naprosto spolehlivý výkon. „Chtěli jsme dát oběma šanci, aby si zachytali takovýhle zápas,“ nabízí Prospal jednoduchý důvod střídání. „Oba podali výborný výkon,“ přidá hned také pochvalu.

Nyní čeká Motor poměrně dlouhá zápasová přestávka. Plánovaný duel s druholigovým David servisem se s největší pravděpodobností neuskuteční, takže mužstvo čeká už jen prvoligová generálka ve středu 5. září od 16 hodin proti Prostějovu. „Takhle je to bohužel dané. Budeme trénovat, kluci si užijí poslední volný víkend před začátkem soutěže a připravíme se na generálku s Prostějovem,“ nedělá si trenér velkou hlavu s trochu delšího období bez utkání.