O slavnostní zahájení hokejové sezony pod Černou věží se postarala působivým vystoupením Jihočeská filharmonie a pak už se začalo naostro.

V domácí sestavě se letos poprvé objevil zkušený obránce Zíb a vůbec poprvé v kariéře oblékl prvoligový dres junior Šulek. Místo na soupisce tentokrát nezbylo na Vráblíka, Mazance, Žálčíka a Esposita.

Jihočeši začali mohutným náporem. Jak se také před zaplněným hledištěm sluší a patří. Jenže s koncovkou byli na štíru. Obrovskou možnost spálil Nouza a podobně se vedlo i jeho dalším spoluhráčům.

To všechno platilo jen do desáté minuty, kdy slovenský šikula Chovan obral o kotouč Baranka a bekhendem zasunul mezi Halaszovy betony. O tři minuty později ho napodobil v přesilovce přesnou střelou Čermák a velice slušně zaplněné hlediště zaplavil klid a spokojenost.

„Byli jsme od začátku výrazně aktivnější než soupeř a bylo jen otázkou času, kdy dáme gól," všiml si útočník Lukáš Žálčík, jenž sledoval zápas z tribuny. „Bylo to skutečně jen o prvním gólu. Most neměl do sedmé minuty ani jednu střelu. Dali jsme dva góly a mohlo jich být i více. Když budeme takhle pokračovat, tak nebudeme mít žádný problém," zhodnotil Žálčík průběh úvodní třetiny.

Přehlídka domácích šancí a mostecká beznaděj pokračovala i po změně stran. Ve 26. min. nahazoval kotouč obránce Mucha a Rob tečoval na 3:0. Čtvrtý zásah přidal po milimetrové přesilovkové přihrávce Roba Zíb. To byly obě branky, ale vzhledem k vývoji zápasu jich mohlo být o dost víc.

„Pořád jsme aktivnější, hrajeme lépe a je to jen otázka výše skóre. Diváci jsou opět skvělí, podporují nás a věřím, že přidáme ještě nějaké góly a udržíme nulu," uvedl Žálčík po skončení druhé třetiny.

Ve třetím dějství si Budvar aréna zazpívala oblíbenou Pátou. To když Babka doslova vymíchal gólmana Halásze a zvýšil na kýžených 5:0. Pod dojem rozhodnutého zápasu hrál domácí celek také na krásu a početní diváci se dobře bavili, i když tempo zápasu už citelně opadlo.

Šestý gól přidal díky svému důrazu na brankovišti Kuchejd, sedmý pak dvě vteřiny před koncem Rob. Gólmanu Bláhovi pak první nula letošní sezony také slušela.

Branky a nahrávky: 10. Chovan, 13. Čermák (Škoda, Kuchejda), 26. Rob (Mucha, Chovan), 28. Zíb (Rob, Chovan), 45. Babka (Rob), 55. Kuchejda (Škoda, Pavlin), 60. Rob (Babka). Vyloučení: 4:6, využití: 2:0. Rozhodčí: Valenta – Malý, Šimán. Diváci: 5308.
ČEZ Motor: Bláha – Fillman, Žovinec, Pavlin, Pýcha, Zíb, Mucha, od 41. navíc Suchánek – Čermák, Pajič, L. Květoň – Nouza, Jos. Straka, Heřman – Chovan, Rob, Babka – Šulek, Škoda, Kuchejda. Trenéři Stavjaňa a Štrba.

Hlasy trenérů – Antonín Stavjaňa (Motor): „Do utkání jsme vstoupili tlakem. Sice jsme z něj neskórovali, přesto jsme udrželi vysokou úroveň hry a dali góly. Utkání se vydařilo naší třetí formaci. Pochvalu tentokrát zaslouží obrana i gólman Bláha."

Jiří Doležal (Most): „Přežili jsme úvodní tlak domácích, ale potom jsme po naší hrubé chybě dostali gól. Od té doby to s námi šlo z kopce. Nedokázali jsme eliminovat dobrý pohyb domácích."