Vrcholem dosavadního průběhu sezony byl pro Jihočechy nedávný duel s Kladnem, které bylo v té době na čele tabulky a před vyprodaným hledištěm Motor po výborném výkonu zvítězil 3:1.

Potom šla ale křivka výkonnosti dolů. Trenér Antonín Stavjaňa v tom ale nevidí žádnou tragédii. „Všichni víme, že sezona je dlouhá a není možné podávat v celém jejím průběhu konzistentní výkony. Pohybují se v nějakých sinusoidách pohody a nepohody, formy a neformy," vysvětluje. „Teď to vypadá, že zápas s Kladnem byl skutečně takovým vyvrcholením. Hlavně emočním. Hráči byli opravdu nabuzeni a potom ta tenze povolila," připouští.

Od parádního vystoupení s Kladnem už se jeho týmu nepovedlo takové utkání zopakovat. „Následoval neslaný nemastný zápas se Slavií. Potom dobře odehraný duel v Jihlavě, který jsme ale prohráli. Doma jsme naposledy ztratili bod s Třebíčí a vyhráli v Mostu. I když výkony nejsou ideální, tak bodujeme, což je pozitivní. S herním projevem ale nemůžeme být spokojeni. Trošičku nás rozhodila i marodka, která nás poslední dobou provází," míní zkušený trenér. „Věřím, že se stabilizací sestavy se stabilizují i naše výkony a herní projev."

I když se herně nevede, tak tým sbírá body, což ukazuje jeho sílu. „Je pozitivní, že je mužstvo odolné vůči nepříznivým vlivům. Pokud by se tomu poddávalo, tak by to nebylo dobré směrem k náročnému závěru sezony, který nás čeká. Loni, když tým postihla zranění a nemoci, tak se nedokázal pořádně semknout a vyždímat ze sebe pozitivní potenciál. V této situaci, která není optimální, se opravdu ukáže, jak na tom jsou jednotliví hráči s morálem," přemítá Stavjaňa.

Kádr Motoru opustil po vzájemné dohodě kanadský útočník Angelo Esposito. Důvod byl výkonnostní. Kanaďan nenaplnil očekávání, která do něj byla vkládána. „Angelo z toho byl sám rozladěný. Jeho výkony nebyly takové, jaké si představoval, ale také jaké bychom si představovali my. Když dorazil, tak měl kondiční výpadek. Do toho přišlo zranění. A v momentu, kdy už to vypadalo, že by se do toho mohl dostat, tak se mu zranění znovu vrátilo. V posledním zápase doma s Třebíčí utrpěl otřes mozku a to už jsme věděli, že to znamená dva až tři týdny další výpadek. On sám se k této situaci také postavil čelem. Nenaplnil očekávání a odchází," stručně Stavjaňa zhodnotil působení někdejšího juniorského mistra světa na jihu Čech.

Již před Espositem opustil kádr také zkušený útočník Josef Straka. Vedení klubu se tak musí začít poohlížet po případné náhradě. „Ve hře jsou různé varianty," přikývne kouč. „Moc se mi nelíbí řešení vzít někoho jenom na měsíc. Pokud by to byla měsíční zkouška, tak je to něco jiného. Ale pokud se nám podaří někoho zabudovat do sestavy a on nám po měsíci odejde, to by nebylo pro závěr sezony optimální. Proto se spíše poohlížíme po takovém doplnění, které by bylo až do konce sezony," naznačuje Stavjaňa strategii pro posilování kádru.

Zdálo by se, že by mohl být ve hře návrat mladého Radka Prokeše, jenž hostuje v Benátkách nad Jizerou a nevede si tam vůbec špatně. Spolu s dalším exbudějovickým hráčem Petrem Kolmannem je na čele klubového hodnocení hodně sledované statistiky +/-. „Návrat Radka Prokeše byl v jednání. Oslovili jsme ho, on byl naším zájmem potěšený, ale jeho přáním bylo zůstat v Benátkách," vysvětluje trenér, proč se nakonec Prokešův návrat zatím nekoná.

Krátce se v kádru Motoru mihl také další mladík Dominik Točík, jenž jinak hostuje v druholigovém Táboře. „Dominik tady byl a měl s námi jet do Mostu. Na ranním rozbruslení se ale dal dohromady Rok Pajič, tak jsme ho dali k dispozici Táboru, který o něj velmi stál. Dominik teď trénuje v Táboře a v případě potřeby si ho můžeme stáhnout. Dres tady má nachystaný," usměje se kouč.

S prvním týmem pravidelně trénují junioři Šulek a Doktor. Především Ondřej Šulek podává skutečně zajímavé výkony. „Také dostal od vedení klubu regulérní smlouvu. Juniorka má deset útočníků a hraje nám do karet, že teď má pauzu. Proto s námi Ondra může absolvovat kompletní program. Hraje velmi dobře a v posledním utkání v Mostu se udržel i ve zúžené sestavě. Jde do toho opravdu bez respektu a to se mi líbí," chválí mladého forvarda.

Pokračovat bude rotace na postu brankářů. „Stejně jako má výkyvy celé mužstvo, tak se to nevyhne ani brankářům. Teď chytal dva zápasy Ondra Bláha, nyní dostane prostor opět David Gába. Na postu gólmanů je to naprosto v pořádku," zdůrazní Stavjaňa.

Ve středu přijede na jih Čech Kadaň, která se pohybuje v suterénu prvoligové tabulky. „Je to nepříjemný soupeř. Všechny týmy ze spodku tabulky se snaží vyždímat z každého zápasu alespoň bod. Kadaň určitě přijede s defenzivní taktikou. Hráčům zdůrazníme, že musíme hrát svou hru a nesmíme se soupeři přizpůsobit. Pokud se nám to povede, tak se toho nebojím," usměje se.

Co mu však přidělává vrásky, je rozšířená marodka jeho týmu. K dlouhodobým marodům obránci Muchovi a útočníkovi Květoňovi totiž přibyli ještě dva beci. „Čenda Pýcha má z posledního zápasu zlomenou ruku. Dostal sádru a bude minimálně tři týdny mimo hru. Dušan Žovinec má natažený sval na noze, takže ho čeká týdenní výpadek," nabízí trenér špatné zprávy. Do hry se tak více dostanou obránci Mazanec se Zíbem.