V jihočeské hokejovém zákulisí ještě nedozněly dojmy z dramatického závěru základní části krajské ligy, a už se hlásí o slovo čtvrtfinálové bitvy. K radosti fanoušků na Táborsku se budou týkat všech tří okresních reprezentantů. A co víc – dva z nich si to rozdají o postup v přímém souboji.

Veselí n/L. - Tábor B 

V pátek od 19 hodin se na veselském ledě rozhoří první čtvrtfinálová bitva mezi domácí Lokomotivou a táborským B-mužstvem. A bude to pořádně pikantní záležitost.

 Veselský soubor vstupuje do vyřazovací části ze druhé příčky, kterou si zajistil s předstihem několika kol. To táborští hokejisté museli o své místo v elitní osmičce tvrdě bojovat a definitivně si oddechli až v sobotu po porážce Hluboké nad Vltavou v Českém Krumlově. V derby se Soběslaví pak navzdory porážce po nájezdech uhájili sedmou pozici a právo vyzvat na souboj právě družinu z Veselí.

 Umístění v základní části i výsledky obou vzájemných střetnutí favorizují hráče Lokomotivy, ale play-off je samostatnou soutěží s řadou specifik.

 „Začíná se od nuly a nic z toho, co bylo, neplatí," potvrzuje trenér Lokomotivy Petr Kovaříček. „Každý zápas s Táborem bývá velice těžký a očekáváme, že nás čeká hodně náročná série," varuje veselský kouč.

 Hodně důležitý bude samozřejmě už páteční souboj u Lužnice. „Celý týden se na utkání připravujeme a soustředíme se na to., abychom ho před domácími diváky zvládli. Tábor má kvalitní tým, ale stejně si myslím, že budeme záležet především na nás samotných, jak utkání dopadne," myslí si Petr Kovaříček.

 Na opačné straně barikády panuje stejné napětí, ale také stejná víra v úspěch. „Veselí patří už několik let ke špičce krajské ligy, a ať je to jakkoliv, zůstává favoritem série," tvrdí trenér táborského „béčka" Pavel Kratochvíl. „Oba zápasy v základní části jsme sice prohráli, ale hlavně v tom druhém to nebylo až tak jednoznačné. Ztratili jsme ho především vinou spousty neproměněných šancí a zbytečnými vyloučeními. Právě koncovka a disciplína jsou věci, které nás v řadě zápasů hodně trápily. Jasně to ukázalo i poslední utkání se Soběslaví. Pokud to nezlepšíme, nemůžeme uspět, pokud ano, máme určitě šanci," věří lodivod Kohoutů.

Jednu jistotu ovšem oba rivalové mají – páteční duel i nedělní odvetu u Jordánu by měla provázet výtečná atmosféra v hledišti. Který z táborů bude po víkendu šťastnější?

David servis - Soběslav

Nescházelo moc, a soběslavští hokejisté už mohli být na dovolené. Některý z nich by jistě navštívil některé ze čtvrtfinálových střetnutí okolních soupeřů… Nakonec je všechno jinak a Spartak čeká příjemná sezónní prodloužená.

 Mohutný výsledkový finiš dovedl partu kolem trenérů Pánka a Drachovského z téměř beznadějné pozice až do komnat prvního kola play-off. V nich se potká se soupeřem, který prošel základní částí jako nůž máslem a má jediný cíl: postup do republikové soutěže. Ačkoliv to zní jako klišé, Soběslavští opravdu nemají proti českobudějovickému David servisu co ztratit a jakýkoliv úspěch by byl obrovskou senzací. První duel se hraje v pátek od 19.45 hodin v českobudějovické Pouzar aréně.

 „Byli jsme blízko toho, abychom skončili sedmí a zahráli si s Veselím. To by bylo pro nás i fanoušky pochopitelně mnohem příjemnější a zajímavější, ale na druhé straně jsme vůbec rádi za to, že jsme do osmičky proklouzli," nechal se slyšet trenér soběslavského týmu David Pánek. „David servis je samozřejmě obrovským favoritem, ale může to být pro něj o to těžší. My naopak jdeme do série úplně v klidu a v pohodě. Čtvrtfinále si užijeme a uvidíme, co nám to všechno nakonec přinese," dodává s úsměvem šéf lavičky Spartaku.

 Poměrně účinný recept mohou nalézt hokejisté od Lužnice v převážné části podzimního domácího zápasu, kdy drželi českobudějovické „Galacticos" dlouho na uzdě, byť jim nakonec podlehli vcelku nešťastně 4:6.

Než to vypukne…

Vzájemná střetnutí v základní části

Veselí nad Lužnicí – Tábor B 6:2 (4:0, 2:1, 0:1, branky Benda 2, Chlaň, Čáp, Mikeska, Arnold - Hubáček), Tábor B – Veselí nad Lužnicí 3:5  (1:2, 2:1, 0:2, Drda, Kratochvíl, Petr Dudák – Sekera, Arnold, Klimeš, Mikeska, Koláček).
 Soběslav – David servis ČB 4:6 (1:0, 1:2, 2:4, Chalupský, Jansa, Žákovský, Smrž – Trummer 3, Šesták, Jindra, Dan. Mikeš), David servis ČB – Soběslav 11:3 (2:1, 4:1, 5:1, Suchánek 3, Janda 2, Šulčík, Korbela, Trummer, Cikán, Sumerauer, Tupý – Schejbal, Hák, Máca).

Program sérií

PÁTEK: Veselí nad Lužnicí – Tábor B (19), David servis České Budějovice – Soběslav (19.45), NEDĚLE: Tábor B – Veselí nad Lužnicí (17), Soběslav – David servis České Budějovice (17). Rozhodující třetí zápasy by se hrály v případě nerozhodného stavu sérií ve středu ve Veselí nad Lužnicí, resp. v Českých Budějovicích.

 Další série: Slavoj Český Krumlov – Jiskra Humpolec, Milevsko 2010 – Sokol Radomyšl.

Změny pro play-off

Zápasy vyřazovací části řídí dva hlavní rozhodčí.

Pokud skončí utkání smírem, následuje desetiminutové prodloužení s pravidlem tzv. „zlatého gólu". Nepadne-li, rozhodnou o vítězi samostatné nájezdy.

Vítěz play-off krajské ligy postupuje za Jihočeský kraj do kvalifikace o II. ligu. Právo účasti v kvalifikaci nemá „přespolní" tým Jiskry Humpolec.