Gilbert, jenž by měl být posilou na postu centra, byl draftován do NHL v roce 2009 Chicagem, prošel několika týmy AHL a ECHL. Poté se v roce 2016 přesunul do Evropy. Ve Francii byl dokonce nejlepším střelcem nejvyšší soutěže, v uplynulé sezoně pak byl druhým nejlepším kanonýrem maďarského týmu Fehérvár AV19, který působí v mezinárodní a převážně rakouské EBEL.

Do Českých Budějovic přichází na tříměsíční zkoušku. Pokud uspěje, jeho smlouva bude platit až do konce ročníku. Přiletět by měl v příštím týdnu.

Případná posila Jihočechů si v mládí zahrála i za kanadský reprezentační výběr do 17 let. Během draftu NHL v roce 2009 si Gilberta vybralo v sedmém kole Chicago, ale následující roky strávil pouze na farmách týmů NHL v Rockfordu, Toledu, Wheelingu nebo Kalamazoo.

V roce 2016 se rozhodl udělat zásadní krok a odešel do Evropy. Hned první sezona ve Francii mu vyšla skvěle. Podceňovaný tým Bordeaux Boxers, který ve francouzské soutěži nikdy nehrál ani play off, dovedl 33 góly jako nejlepší střelec ligy až na čtvrté místo.

Jeho výkony nemohly zůstat bez povšimnutí, a tak se po sezoně stěhoval do mnohem kvalitnější EBEL a ani tam se rozhodně neztratil. V maďarském týmu ze Székesfehérváru patřil mezi nejpřesnější střelce a klíčové postavy týmu Fehérvár AV19.