Vstup do prolínací soutěže je důležitý. Tuto větu slyšeli českobudějovičtí hokejisté mnohokrát. A vzali si ji k srdci. Před návštěvou více než deseti tisíců diváků dokázali, že jsou schopni hrát naprosto vyrovnanou partii na ledě extraligového soupeře. Ba co víc. Dokázali zvítězit a připsat si do tabulky první a hodně cenné tři body. „Je pozitivní takhle vstoupit do baráže, nicméně je to jen první bitva, ještě jsme nevyhráli válku. Bude důležité potvrdit to výkonem i výsledkově doma," brzdí předčasný optimismus trenér Antonín Stavjaňa.

Pardubická sestava je prošpikována zvučnými jmény. Rolinek, oba Sýkorové, Trončinský, Hubáček, výborný americký obránce Schaus, po dlouhé pauze se vrátil zkušený Čáslava. Silná sestava, přesto byla na domácích cítit nervozita. Boj o extraligové bytí a nebytí je pro ně novinkou a na ledě to bylo znát.

Perníkáři se dlouho nedokázali prosadit. Až v závěrečné třetině si vynutili výrazný tlak, skvělého Kváču v brance hostí však dokázali překonat pouze jednou šťastnou střelou nejlepšího pardubického hráče Tomáška. V závěru se však nechal vyloučit Nahodil a Dynamo doslova popravil geniální střelou z nulového úhlu v poslední minutě Rob.

Vítězové zaslouží absolutorium. Fantastický byl opět mladík Petr Kváča v brance. Připsal si 37 zákroků, jedinkrát smolně inkasoval a hlavně čelil nebezpečným pardubickým střelcům s naprostým přehledem.

V obraně byl pilířem kapitán Filip Novák, jenž na ledě strávil téměř šestadvacet minut. Pochvalu za bojovnost a koncentrovaný výkon však zaslouží všichni. A speciálně Luboš Rob za úžasný gól z poslední minuty, kterým dal vzpomenout na střelecké kousky svého otce Luboše staršího.

Pardubický kouč Miloš Holaň byl naopak pochopitelně zklamán: „Chtěli jsme to za každou cenu urvat. Děkujeme fanouškům za obrovskou podporu. Hráči dřeli nadoraz, až jim to svazovalo ruce. Vyzkoušeli jsme si, o čem baráž je. Jsme mínus jeden zápas a musíme to dohnat. Ohledně nasazení a chtění nemám hráčům co vytknout, ale naopak nás trápí proměňování přesilových her. Máme hráče, kteří to v takových zápasech musí rozhodovat. Musíme jít dál, je to jen první zápas, nesmíme věšet hlavy," zhodnotil zápas.

Zdroj: Deník/ Pavel Kortus