Druhá nejvyšší soutěž měla šestidenní pauzu, kterou mužstvo využilo k poctivému tréninku. „I když byl Silvestr a Nový rok, tak jsme žádnou pauzu neměli. Pouze v neděli jsme absolvovali trochu lehčí trénink. Přestávku jsme ale využili k doléčení menších šrámů a také dotrénování, protože to byla vlastně poslední trochu větší pauza v sezoně. Využili jsme ji k poctivému tréninku,“ informuje asistent trenéra Luboš Rob starší.

Tým má jasný cíl a hráči tak přijali i tréninky v období svátků jako fakt. „Kluci to věděli dopředu. Bylo to takhle nastavené a počítali s tím. Stanovili jsme si jasně věci, které chceme dělat, takže tam nebyl žádný prostor na nějaké diskuze,“ usměje se.

Ústí nad Labem je sice v aktuální tabulce až na jedenácté příčce, ale patří k nejofenzivnějším celkům soutěže. V počtu nastřílených gólů je páté. Ale na druhou stranu také poměrně často inkasuje. „Jsou tam zkušenější hráči, kteří se snaží hrát hokej a úplně nebetonují, jako tomu bývá v případě jiných týmů. Mohla by to být otevřenější hra než jenom bušení do soupeře, který stojí na modré čáře,“ věří českobudějovický trenér.

Českobudějovický hokej slaví devadesáté narozeniny.
Českobudějovický hokej oslaví devadesáté narozeniny sobotním retro duelem

Na sever Čech pojede Motor pro vítězství. „Rádi bychom předvedli po pauze takový výkon, který by vedl ke třem bodům. A připravili se na sobotní zápas s Karlovými Vary. To ale nechci předbíhat. Chceme hrát kompaktně v pěti hráčích v takovém tempu, abychom utkání dotáhli k vítězství,“ přeje si.

Ofenzivní styl hry soupeře by jeho svěřencům mohl vyhovovat. „Mělo by nám to sedět,“ přikývne Rob. „Ústí ale bojuje o osmičku, která postoupí do play off. V tomto období sezony se pro tyto týmy všechno láme. Proti nám se určitě vyhecuje. Věřím, že to bude velmi dobrý zápas a přivezeme tři body,“ je přesvědčen.

V brance dostane příležitost Petr Kváča. „Chtěli bychom to ustálit, aby se brankáři tolik nestřídali. Bude samozřejmě záležet i na jejich formě. Kvaky je ale jednička a dostane teď větší počet zápasů,“ naznačuje Rob trenérskou strategii na klíčovém postu brankáře.

Rotace v útočných formacích už by také měla být pomalu minulostí. „Střídalo se to opravdu dost,“ souhlasí. „Už se nám ale pomalu krystalizují dvojice i trojice, které by spolu mohly hrát. Právě proto zkoušíme různá složení jednotlivých útoků, abychom si prověřili některé vazby. Zhruba do půlky ledna ještě budeme zkoušet. Potom už by se to mělo ustálit.“

Ondřej Šulek
Ondřej Šulek už je zdráv a chce se poprat o návrat do prvního týmu ČEZ Motoru

V Ústí by měl poprvé po dlouhé době naskočit útočník Martin Novák, jehož operované koleno už je v naprostém pořádku. „Bude hrát,“ potvrzuje Rob. „Na tréninku vypadá dobře. I když zápasové tempo se jenom tréninkem nahradit nedá. Ale nic jsme neuspěchali a Martin také ne. Měl by být na zápas připraven,“ je asistent přesvědčen.

Mimo hru jsou tak už jenom dva zkušení útočníci Petr Vampola a Rok Pajič. „Vampola by měl hrát v sobotu proti Varům. Pajič má problémy s třísly a jeho pauza bude asi o trochu delší. Nejsme však v situaci, kdy bychom museli tlačit na nedoléčené hráče, aby se zapojili do hry. Všechna zranění chceme doléčit. Hokejista musí být zdravý, abychom ho mohli využít,“ zdůrazní.

Na konci ledna také vyprší přestupní termín. Luboš Rob ujišťuje, že kádr Motoru ještě rozhodně není uzavřený. „Rozhlížíme se a rádi bychom někoho přivedli. Ale na druhou stranu nechceme někoho nového za každou cenu. Rádi bychom měli pět silných pětek. Na každém postu bychom tak rádi přivítali ještě jednoho hráče. Uvidíme, co se naskytne,“ naznačuje asistent trenéra Mariana Jelínka, že nějaké zajímavé posily by ještě do konce přestupního termínu dorazit mohly.

Motor porazil Třebíč 2:1
Hokejisté ČEZ Motoru doma udolali Třebíč a už zase vedou WSM ligu