Sbor se skládal z členů činných, kteří přispívali do pokladny padesátikorunou a nečinných, kteří přispěli podle možností. Prvním starostou sboru se stal starosta obce Václav Kouba.

„V roce vzniku hasiči přistavěli hasičskou schráň u kapličky a tam umístili čtyřkolovou ruční stříkačku,“ uvedl jednatel sboru Ondřej Mrzena.

Hned následující rok po založení sboru si ohnivý kohout začal vybírat svou daň. Za oběť mu padlo několik stavení najednou. Nepomohla pomoc ani dalších sborů z okolí. Od té doby vyjížděli hasiči k požárům v menší míře. O to více se mohli věnovat dalším činnostem. K těm patří od doby zavedení elektrické energie pořádání kulturních akcí.

V roce 1931 dokonce hasiči hráli divadelní hru a finanční výtěžek použili na zakoupení vycházkových obleků do jejich výstroje. Výzbroj obohatila v roce 1938 nová motorová stříkačka od firmy Stratílek, kterou má sbor funkční dodnes. O více než třicet let později se hasičům podařilo získat požární auto. To zaparkovali do svépomocí přestavěné obecní kolny na požární zbrojnici. Po letech vylepšili svoji výzbroj koupí nové stříkačky na autě Tatra 148. K zásahům používají PS 12 s vozíkem a na soutěže vyrážejí se sportovní PS12.

Tu využívají v hojné míře dvě sportovní mužstva žen a dvě sportovní mužstva mužů.

„Myslím, že na soutěžích se nám daří. Pro ty mladší z řad studentů není problém se sejít na trénink a dvakrát do týdne o víkendech jezdit na soutěže. Někdy stihneme i dvě,“ chválil aktivitu Mrzena. Z pohárových soutěží si vozí i medailová ocenění.

Volný čas nevěnují hasiči jen sportu. V případě potřeby pomáhají obci při různých brigádách, každý únor pořádají svůj ples. V roce stihnou zorganizovat i několik zábav, uspořádat soutěž o pohár starosty a společně se svazem žen i dětský karneval. V posledních třech letech zajišťují pomoc při organizování festivalu Migty sounds. Stejně aktivně přikládají ruku k dílu při údržbě svého majetku i majetku obce.

„Právě obec v čele se starostou Jiřím Vozábalem nám velkou měrou pomáhá po finanční stránce. Bez této pomoci by náš sbor nebyl na takové úrovni,“ chválí spolupráci strojník Jan Matějček.

Řepečský sbor čítá v současné době šedesát osm členů.


Kozlův hasičský počin
HLASUJTE ZDE


KOZLŮV HASIČSKY POČIN

Do Řepče se Josef Cícha přiženil ze Sudoměřic u Bechyně a řady sboru rozšířil hned poté, co si hasiči pořídili hasičskou cisternu. Sboru je věrný už celých třiatřicet let a kolegové v něm mají stále velkou oporu. Právě do jeho rukou svěřili svůj poklad. Tím je stará požární stříkačka z roku 1938. „Hlavním důvodem k opravě našeho veterána byla zadřená kliková hřídel,“ vysvětlil Cícha. Musel tedy celou stříkačku i motor kompletně rozebrat šroubek po šroubku, aby hřídel mohli poslat do opravy. Poté měsíc čekal, zda se to vůbec podaří. A když ji dostal zpět funkční, následovala kompletace, které se věnoval celý další měsíc. Během něj došlo na opravu čerpadla, pročištění motoru, do ruky vzal zase každou součástku a co bylo třeba, opravil a očistil. Po novém nastříkaní vypadá veterán zase jako nový.

Pavlína Macelová