Sbor dobrovolných hasičů v obci existuje už rovných 83 let. Byl založen v roce 1927.
Podle dochovaných informací první hasičskou výzbroj tvořila stříkačka „márovka“. Tu nahradila PS 8, která je dosud funkční. „Potřebovala by ale repas,“ zhodnotil technický stav jednatel Martin Makovec.

Sbor má již rok k dispozici o něco novější neupravenou a to PS12. Ani ta není nová, ale repasovaná. „Velkou měrou se o ni zasloužila obec. Podařilo se jí na pořízení vyřídit dotaci,“ zmiňuje zásluhu obce velitel Josef Tíkal.

On sám je již třetím velitelem z řad své rodiny. Hasičství mají v krvi. U sboru začínal jako dítě. O několik let později družstvo dětí vedl. K domácím se přidaly i ty přespolní z nedalekých Krátošic a Chrbonína. Štafetu po něm převzala dcera současného starosty Jiřího Čiháka, Kristýna. Jenže děti odrostly, kdo měl zájem, u sboru zůstal, a další děti nepřišly. Neměly zájem.

Požární sport

Soutěžní éra se v Dlouhé Lhotě traduje od soutěže v Krtově v roce 1982. V současné době se hasiči účastní okrskové soutěže alespoň jednou ročně.
„V posledních letech jsme schopní dát dohromady i dvě družstva,“ přičemž mladší muže trénuji já a starší muže má na starost jednatel sboru Martin Makovec,“ vysvětil Tíkal.

Zatím největšího úspěchu v požárním sportu se hasičům podařilo dosáhnout v roce 1991, kdy družstvo dorostenců hned po svém vzniku zabodovalo a dostalo se na republikovou soutěž do Brna. „Šlo o kluky z generace přede mnou. Z osmičlenného týmu zůstali u sboru už jen dva lidé,“ konstatoval velitel.
O deset let později zase díky výsledkům v okrsku postoupili hasiči do okresního kola.
„I když nevlastníme tak nadupanou stříkačku jako jiné týmy, máme dobré stovkaře, kteří naši ztrátu doženou,“ pochlubil se velitel.

Z úst starostky obce Hany Stuchlíkové se na jejich hlavy snáší jen samá chvála. „Ještě nikdy jsem od nich neslyšela slovo ne. Jsem s nimi absolutně spokojená, pomohou vždy,“ a pouští se do výčtu všech jejich aktivit.

V lese pomáhají při těžbě dřeva a po těžbě uklízí. Sází nové stromky, sbírají železný šrot. V zimě uklízí sníh kolem obecního úřadu, kde ve stejné budově mají hasičskou zbrojnici. Hasiči jsou podepsaní i pod Mikulášem s čerty, dětským dnem i pálením čarodějnic. Z jejich činnosti se netěší jen děti. Dospělí se mohou přijít pobavit na jimi pořádaný hasičský i maškarní bál.
Za finančního přispění obce pro děti pořádají maškarní karneval s tombolou, v níž každý lístek vyhrává.

„Karneval je tak vyhlášený, že letos na něj přijelo dohromady 160 lidí i z okolí včetně 48 dětí. Hasiči se převléknou za klauny a pořádají pro ně různé soutěže. Jsou prostě úžasní,“ chrlí pochvalná slova starostka.
V jiné tombole hasičů skončí i prase, které dostávají jako odměnu za práci pro zemědělské družstvo z Chabrovic. Natírali silo na krmení nebo pravidelně sbírají kamení.

Zásahy hasičů

Vzpomenout si na zásah při požáru není jednoduché.
„Požár, a to lesa, si pamatuji ještě jako dítě,“ vzpomínal velitel.
Zato o povodních v roce 2002 se nezastavili. Několik dní trávili v Plané nad Lužnicí. Čerpali vodu v obecní kotelně a poté, až voda opadla, došlo pro změnu na čerpání studní. Cesta jejich pomoci vedla v témže roce i do Bečic u Bechyně, kde ve staveních podél řeky Lužnice opět čerpali vodu ze sklepení.
Obec má v hasičích velkou oporu. Sbor hasičů eviduje v současné době na 55 členů, z čehož je 8 žen, které už soutěžení pověsily na hřebík.

Pavlína Macelová