Na podzim právě proti Příbramí Němec poprvé v lize naskočil do základu – a teď, samozřejmě, že znovu v utkání s Příbramí, vstřelil i svůj premiérový gól v Gambrinus lize…

Jaké to vůbec je, dát první ligový gól své kariéry?

Je to krásný pocit. Pro mladého fotbalistu obzvlášť. Každý fotbalista po něčem takovém touží.

Poděkoval jste za ten gól Sandrovi, který vám balon tak ideálně předložil ?

Samozřejmě. A ne jednou. Přihrál mi to parádně.

Tušil jste, že by právě tam, kam jste si nabíhal, mohl míč poslat?

Když jsem viděl, jak se tam na lajně uvolnil, bylo mi jasné, že asi bude centrovat před bránu, tak jsem si tam hned naběhl. Dal mi to přesně a já už to jen uklidil.

Brankář Hruška si na míč sáhl, zabránit gólu však už nestačil. Ale přece jen, nezatrnulo vám trošku v tu chvíli?

Zda to mohl chytit, či ne, to já nevím. Ale co vím jistě, je to, že jsem měl vystřelit líp. Ale já nemířil a naštěstí to tam spadlo.

Vy jste před zápasem v Příbrami dal dva góly za strakonickou farmu, která díky tomu v divizi porazila Rokycany 2:1. Možná, že vám i ty dva góly pomohly zvednout si sebedůvěru?

Je to možné, z každého gólu má člověk radost a mě ty dva góly, co jsem v tom zápase za Strakonice dal, hodně potěšily. Myslím si, že to pro mě bylo plus. A třeba mi to i pomohlo k tomu, že mě potom trenér nominoval v Příbrami do základní sestavy.

Hrál jste levého halva, a tak vaším hlavním úkolem chodit před bránu soupeře asi nebylo?

To ne, my ze začátku, kdy jsme čekali nápor Příbrami, měli hlavně bránit. Příbram je známá tím, že hraje hodně ofenzivně a do přestávky jsme to s Jardou Machovcem vlevo taky lehké neměli, Příbram hrála dobře. Ale jako krajní záložník mám v popisu práce i podporu útoku, takže jsem se snažil chodit i dopředu. A to se mi vyplatilo, protože díky tomu jsem pak dal vedoucí gól zápasu.

Dle příbramského trenéra Vavrušky právě ten gól rozhodl o výsledku. Myslíte si to také?

To, kdo dá první gól, vždycky je velice důležité. Myslím si ale, že ještě víc nám pomohlo to, že jsme hned na začátku druhé půle zvýšili na 0:2. Domácí totiž dali kontaktní gól až někdy pět minut před koncem zápasu, kdy už jsme si to vítězství pohlídali.

Zmínil jste sílu Příbrami, která tuto sezonu je v lize zřejmě největším překvapením. Tři body z jejího hřiště tudíž asi mají velkou cenu?

Jistě, navíc my se těmi třemi body definitivně zachránili, a to je pro nás velké vítězství.

Zachránili jste se už čtyři kola před koncem. S tím jste možná ani sami nepočítali?

Po nevydařeném podzimu byla záchrana v lize jednoznačně naší prioritou. To se povedlo s velkým předstihem a mám-li být upřímný, v něco takového jsme sami ani nedoufali. A jsme za to moc rádi.

A vás osobně určitě potěšilo, že právě v tom rozhodujícím zápase jste nastoupil v základu. Je to tak?

Samozřejmě, že jsem z toho měl velkou radost. Nečekal jsem to a dozvěděl jsem se to až v den zápasu, takže jsem ani nebyl nějak nervózní a nijak jsem neřešil, jak bych měl hrát a jak to bude. Že jsem nastoupil od začátku, bylo pro mě hodně milé překvapení.

Ligu jste zachránili, ale ta ještě neskončila. Není tady nebezpečí, že byste zbytek sezony mohli vypustit?

To rozhodně ne. Čekají nás hodně atraktivní soupeři, ať Liberec či Sparta a Mladá Boleslav. A už teď v sobotu se chceme doma proti Liberci vytáhnout. Ale bodovat chceme i v každém dalším zápase. Prostě si konec ligy můžeme už jen užívat.

Jste si vědomi toho, že vy můžete rozhodovat o titulu? V sobotu máte doma Liberec a ligu zakončíte na Spartě…

Samozřejmě, že nám je jasné, že pokud s námi Liberec ztratí, cestu za titulem si dost zkomplikuje. My jim to ale rozhodně neulehčíme. Hrajeme na domácí půdě, takže se budeme snažit to Liberci hodně ztížit.

Roman Lengyel šel na operaci, Ruda Otepka ještě má stop za karty, takže se vší pravděpodobností máte reálnou naději, že byste mohl i proti Liberci zase naskočit. Hodně by vás to potěšilo?

Pochopitelně, že bych tomu byl rád. Zahrát si proti Liberci, což znamená vlastně už skoro proti budoucímu mistru, to by pro mě byla velká výzva. Zda se na hřiště dostanu, o tom ale rozhodne trenér.

Věříte, že máte proti Liberci šanci uspět?

Kluci z Liberce jsou na vítězné vlně, daří se jim a my víme, že to pro nás bude hodně těžký zápas. Přesto si myslím, že tak úplně bez šance nejsme. Doma se nám daří, navíc Liberec se před týdnem na svém hřišti se Žižkovem až nečekaně hodně dlouho trápil. Až když Liberečtí dali první gól, tak se rozjeli. Takže když i my budeme co nejdéle držet nulu, určitě i oni tady budou nervózní. To je naše šance.