Rozloučili jste se s podzimní částí sezonou vítězně, takže jistě spokojenost?

Jsem samozřejmě rád, že jsme vyhráli, a to za čtyři body. Tím druhým gólem v nastavení, co dal Honza Šimák, jsme k těm třem bodům získali ještě jeden navíc. V Mostě jsme totiž prohráli o gól, takže teď máme lepší vzájemná utkání. S dnešním výsledkem tudíž spokojenost je.

A co s celým podzimem?

Jedním slovem, nespokojenost. My se chtěli v tabulce pohybovat mezi pátým a osmým místem, což se nám nepovedlo. Nebyly výsledky, přestože o pět bodů jsme přišli v poslední minutě, v Ústí o bod a doma s Bohemkou a Pardubicemi vždy o dva, nebyla ale ani dobrá hra. Když to shrnu, máme málo bodů a ani se hrou spokojen být nemohu. Chtěli jsme mít klid a v pohodě se věnovat přípravám na výstavbu stadionu a financování klubu. Vinou těch výsledků, a byť to nemám ještě v hlavě spočítané, my z posledních jedenácti kol dvakrát vyhráli a čtyřikrát remizovali a zbytek prohráli, na zmíněné věci tolik času už nezbylo.

Přitom vstup do sezony jste až tak špatný neměli, jenže pak jste sedm zápasů v řadě nevyhráli, a to se na bilanci sezony zřejmě podepsalo.

Já si nemyslím, že úplný začátek sezony byl až tak úspěšný… Doma jsme hráli nerozhodně s Čáslaví, která hraje o záchranu, takže jsme dva body ztratili. Pak jsme jeli do Mostu a prohráli tam gólem v 93. minutě, navíc po ostudném výkonu. Ze dvou utkání jen bod, to dobré nebylo. Pak jsme nějaké body uhráli, ale sedm kol jsme byli bez vítězství, pak jsme porazili se štěstím Vlašim, zaplať pánbůh za to, ale nato venku ve dvou zápasech dostali devět gólů, takže výhra s Mostem už byla vlastně nutností.

Podle trenéra svou negativní roli hrála i psychika.

Asi ano, vždyť my na podzim kopali tři penalty, ale ani jednu jsme nedali. Na Žižkově, byť tam to až tak nevadilo, neboť to bylo za stavu 4:0, pak v Opavě a teď proti Mostu.

Hovoříte o nespokojenosti, neuvažovali jste tudíž někdy také o „oblíbeném" kroku většiny našich oddílů v této situaci? Čímž myslím změnu na postu trenéra.

Luboš Zákostelský je tady tři a tři čtvrtě roku, kdy nám nejdříve zachránil ČFL, pak dovedl mužstvo k postupu a zachránil druhou ligu, ve které se tým pod jeho taktovkou zabydlel. Navíc já nerad po nějaké nevydařené sérii hned měním trenéry, vždycky se radši postavím za trenéry než za hráče. Nicméně když jsme sedm kol v řadě nevyhráli a měli doma Vlašim, tak ne že by trenéři měli nůž na krku, ale kdybychom Vlašim neporazili, určitě bychom i trenéry řešili. Na druhou stranu to, že jsme teď s Mostem vyhráli, neznamená, že se o trenérech nemůžeme bavit.

Nevylučujete tudíž, že by v realizačním týmu mohlo ještě dojít ke změně?

Já neříkám, že ke změně dojde, ale jak už jsem řekl, vítězství s Mostem neznamená, že všichni si zajistili klid na zimu. Ještě před zimní přestávkou v realizačním týmu k nějakým změnám dojít může. Teprve si na to chceme sednout a s chladnou hlavou vše vyhodnotit. Moc velká spokojenost se sezonou totiž nepanuje.

Ostatně i na předsezonní tiskovce jste měli vyšší cíle…

My v létě přivedli hodně hráčů, Šimáka, Mráze, Galla, Strnada. Zajace, Slámu a Voráčka. Snažili jsme se co nejvíce z nich mít v kmenovém stavu, což se nám podařilo. Na hostování ze základu byl vlastně jen Fryšták, protože Dobala a Jasanského bychom dle předběžné dohody s Dynamem měli měnit za Javorka. Chtěli jsme, aby trenéři mohli v klidu s hráčským kádrem pracovat. To vše jsme zajistili, a proto hovořím o tom, že s dosaženými výsledky v tomto světle velká spokojenost nepanuje.

Hodně jste si určitě slibovali od Jana Šimáka, jenž bezesporu byl největší letní posilou.

V médiích, hlavně v televizi či ve Sportu, byl Šimákův příchod prezentován na můj vkus až příliš nadneseně. Až mi to připadalo, že si všichni myslí, že tím, že máme Šimáka, chceme hrát o postup. Ale tak to nebylo. Honza Šimák jen zapadal do naší koncepce přitáhnout do Tábora kluky, kteří tady s fotbalem začínali, anebo jsou z regionu. Proto jsme vzali na hostování Voráčka, jenž je z Písku a teď jednali třeba se Švecem, který je z Týna. Když se ale vrátím k Šimákovi, tak takové bombastické výsledky, jak je zmiňovala média, já od něj nečekal. Bylo ale vidět, že je to zkušený hráč, jenž umí podržet balon i vystřelit. Že dal jen jeden gól, až tak špatně nehodnotím, protože on tam nebyl od toho, aby dával góly, měl jiné úkoly. Zřejmě než přišel, moc toho v třetí bundeslize nenatrénoval, tady dostal zabrat a skoro celý podzim laboroval s nějakým zraněním.

Byli jste s ním dohodnuti jen do konce roku, jak vidíte možnost, že by na Soukeníku pokračoval i na jaře?

Kdyby tady zůstal a v zimě potrénoval, pevně věřím, že by to na jaře byl ten Šimák, jakého jsme očekávali. Budeme spolu sedět a mým přáním bude, aby tady pokračoval. Byť vím, že když dostane nějakou lukrativní nabídku ze zahraničí, těžko bychom jí mohli konkurovat. Nebudeme ho přeplácet, ale když se za rozumných podmínek domluvíme, byl bych rád, kdyby zůstal. Je to místní kluk, má tu kamarády, kteří jezdí za ním i na venkovní utkání. Něco ve fotbale dokázal, pro klub je to i mediální přínos. Věřím, že nedostane-li zajímavou nabídku, že se domluvíme.

Co liga juniorů? Nelitujete, že jste se s Bohemkou jako jediní ze druhé ligy do ní přihlásili?

To v žádném případě, právě naopak. Sice ještě neumím úplně vyhodnotit, zda nová soutěž je tak skvělá, jak o ní někteří hovoří, anebo, jak říkají druzí, by naopak bylo lepší, kdyby ti mladí hráli za chlapy. Stoprocentně však vím, že pro náš klub je liga juniorů přínosem. Hrají tam kluci, co předtím hráli druhou ligu dorostu a teď se potkávají se soupeři z vrcholové kategorie. Hrají proti Slavii, Dynamu či Spartě, a tu tady dokonce i porazili… Když hráli s Boleslaví, nastoupil proti nim Kulič, jenž před pár roky byl v reprezentaci. A proti němu šli Kluzák a Kukučka, co před dvěma roky hráli krajský přebor dorostu… Naši kluci tudíž v zápasech s takovými soupeři jdou výkonnostně nahoru. Juniorskou ligu v každém případě chceme hrát dál.