Spolu s Lubomírem Králem knihu pokřtili fotbaloví internacionálové Ladislav Vízek (držitel zlaté olympijské medaile z roku 1980 a bronzové medaile z mistrovství Evropy 1980) a Vladimír Šmicer (český vítěz Ligy mistrů UEFA 2008, držitel stříbrné medaile z evropského šampionátu 1996 a bronzový z mistrovství Evropy 2000. Vladimír Šmicer také napsal úvodní slovo ke knize.

Na úplný začátek organizátor představení nové knihy František Čálek přivítal Lubomíra Krále a Vladimíra Šmicra, kteří krátce pohovořili o tom, jak kniha vznikla, autor pak poukázal na to, jak obtížné bylo získávání některých historických údajů.

Vladimír Šmicer v úvodním slově říká: „Přiznávám, že jsem se židovskou otázkou nikdy nezabýval. Nezkoumal jsem, kdo je Žid a kdo ne, bylo mi to jedno. Přitom jsem však cítil, že úplně vyřešená pořád není. Nechápu nenávist, která v českém národu k nim přetrvává. Když se o někom řekne, že je Žid, pořád to vyznívá jako urážka. Proč tomu však je, není mi jasné.“

Kniha Historie židovské kopané v Československu bude v Jihočeském kraji k dostání v knihkupectví Duha v českobudějovické Plachého ulici. Autor také předpokládá, že kniha bude časem k mání a k dostání u velkých distributorů. „Každopádně se připravuje samostatná webová stránka s kontakty. Než bude uvedena do řádného provozu, tak jsou kontakty zatím na www.nemeckyfotbal.cz , kde je odprezentována moje první kniha o historii fotbalových klubů německé menšiny na našem území z edice Zapomenuté momenty československé fotbalové historie. U obou těchto titulů nemohu nevzpomenout významný podíl Česko – německého fondu budoucnosti, bez jejich finančního vstupu a podpory by zůstaly texty těchto knih pouze zastrčené a zapomenuté v šuplíku mého psacího stolu,“ říká Lubomír Král.

Fotbalový historik z Písku už má v hlavě další nápady. „Dostal jsem nyní zajímavou nabídku, zpracovat historii fotbalu v naší armádě, počínaje vznikem plukovních a posádkových jedenáctek v rámci c. k. vojsk Rakouska – Uherska, přes fotbalová klání na ruské frontě, utkání posádek křižníku Viribus Unitis, kotvícího v černohorském přístavu Boka Kotorska, až po bohatou a slavnou historii, nyní již civilního klubu pražské Dukly.“

Jak vznikala nová kniha Historie židovské kopané v Československu, kterou Lubomír Král nedávno pokřtil, o tom se dočtete v rozhovoru s ním v týdeníku, který vyjde kvůli středečnímu svátku v Deníku již v úterý.