Málokdo prožívá porážky tak niterně jako on. Zároveň má v řadě věcí nadhled, je proslulý absolutním přehledem o celém klubu. O fotbale umí hovořit velmi otevřeně až nediplomaticky. Například se nebojí říct, že hrát druhou nejvyšší soutěž na stadionu Soukeník v Sezimově Ústí je ostuda. V tomto rozhovoru Jiří Smrž zhodnotil klubový podzim 2014 klubu FC MAS Táborsko.

Jak jste spokojen s umístěním A týmu ve Fotbalové národní lize po podzimní části?

Po šestnácti kolech mu patří šesté místo s 26 body.
Převažuje spokojenost. Umístění je průměrné, ale herně jsme ve většině utkání soupeře přehrávali. O hodně bodů nás připravila špatná koncovka v šancích, které jsme si vytvořili.

První mužstvo prošlo na podzim třemi fázemi: mělo rozpačitý úvod, přišel vynikající prostředek a vše maličko pokazil velmi slabý závěr. Máte pro tyto tři odlišné etapy vysvětlení?

V celkovém hodnocení to pro nás pořád znamená špičku soutěže a to je důležité. V první fázi jsme neproměňovali mnoho šancí, v prostřední části soutěže jsme k dobrému hernímu projevu přidali také dobrou koncovku a v závěru jsme hodně chybovali, což soupeři trestali, opět jsme přestali proměňovat šance a v utkání se Zlínem, Sigmou Olomouc a Viktorií Žižkov byly rozhodčími vyhodnoceny některé sporné situace v náš neprospěch. Hodně chyběl dlouhodobě zraněný kapitán Peter Mráz.

Táborsko v posledních sezónách příliš nemění kádr. Dá se tedy očekávat, že velké rošády nebudou ani v zimě?

Velké změny opravdu neočekáváme a ani to není v našem zájmu. Bude záležet především na zdraví hráčů a ekonomice klubu. V přípravě by měl dostat příležitost náš odchovanec Jakub Rosůlek, který v divizní Čížové na podzim nastřílel 18 gólů, a jan Peterka ze Slavie Praha. To je hráč ročníku 1994, který u nás byl v přípravě už v létě. Posílení mužstva by se uskutečnilo pouze v případě zajímavé nabídky, ale to by z kádru musel někdo odejít. Dlouhodobým cílem je přivést do mužstva kvalitního útočníka.

Hostování skončí Přeučilovi a Tusjakovi, zatímco Divíšek by měl ještě půl roku zůstat. Je to tak?

Přeučil u nás končí, a proto se otevírá jedno místo pro zmíněného útočníka. Luboše Tusjaka chceme udržet, ale hlavní slovo bude mít trenér Slavie Miroslav Beránek. Divíškovo hostování je dohodnuto na rok, ale záleží na Příbrami, zda si jej stáhne. Mluvil jsem s Pavlem Tobiášem a hodně záleží na tom, zda v Příbrami zůstane Neves.

Můžete se s odstupem už několika měsíců vrátit k poměrně rychlému odchodu špílmachra Jana Šimáka? Myslíte si, že jeho odchod týmu ublížil nebo pomohl?

Odchod Honzy je velká škoda. Je to odchovanec klubu, který hodně ve fotbale dokázal. Ukončení jeho angažmá mužstvu nepomohlo, ani neublížilo. Na podzim nenastoupil k žádnému utkání.

Přirozeným vůdcem A-týmu se stal Petr Javorek, který patří k nejlepším hráčům. Možná je úplně tím nejlepším. Souhlasíte?

Souhlasím. Měla o něj zájem Příbram, ale jsem rád, že zůstal u nás. To samé ale platí také o Mrázovi, který je bohužel zraněn a v závěru podzimu chyběl.

Zdá se, že na podzim byl mezi fotbalovými kluby z první ligy zájem o hráče z Pobřeží Slonoviny Benjamina Ibrahima Traorého. Dostalo Táborsko nějakou konkrétní nabídku, nebo se dá nějaká v dohledné době očekávat?

Souhlasím, že se jedná o zajímavého hráče. Hodně klubů jej sleduje, konkrétní nabídku ale nemáme, ale ani jej nechceme prodávat. Podle mne musí svoji výkonnost dokazovat dlouhodobě. Podívejte se na Miljana Vukadinoviče. U nás zazářil, odešel a dnes hraje v Mladé Boleslavi juniorskou ligu.

Když se v médiích píše o Táborsku, často se používá přídomek „ambiciózní". Jak velké jsou vlastně ambice FC MAS Táborsko?

Odpověď je jednodušší, než si myslíte: Dělat fotbal v klubu vždy o něco lépe, než to děláme v současnosti. Tím se řídím již třiadvacet let, od doby, kdy jsme hráli jako Spartak MAS Sezimovo Ústí I. A. třídu.

FC MAS Táborsko má juniorský tým. Ten ve své soutěži příliš nevyhrává, ale získává zkušenosti. Jak vidíte budoucnost juniorských týmů? Mluví se o zrušení juniorské ligy…

V Česku jsou pouze dva kluby, které mají „A" muže, „B" muže a juniorský tým. Jsme to my a 1. FC Slovácko. Ostatní kluby včetně Sparty, Slavie, Baníku atd. mají pouze „A" muže a juniorku. Od toho se odráží také výsledky juniorky. My i Slovácko jsme v tabulce dole. To je logické. V FC MAS Táborsko za juniorku nastupují převážně mladí kluci a v ostatních oddílech hráči s ligovými zkušenostmi. Viktoria Plzeň k nám přijela s Horváthem, Kovaříkem, Holendou, Bakošem. Tito hráči hráli loni proti Bayernu Mnichov a Manchesteru City a letos proti našim Sazmovi, Nuhlíčkovi, Svobodovi…Myslím si, že juniorská liga se zruší a bude nově kategorie U20. Vše se rozhodne v prosinci na ligovém shromáždění. U oddílů, manažerů i vedení FAČR převládá názor, že to našemu fotbalu nic nepřináší. Já s tímto názorem souhlasím. Juniorská liga má přínos pro klub, jakým je FC MAS Táborsko, ale pro velké kluby, jako je Sparta, Slavia, Viktoria Plzeň to nic nedává ve výchově mladých hráčů.

Radost vám asi dělá B tým mužů, který vede svou divizní skupinu. Co na to říkáte? Je postup do třetí ligy na pořadu dne?

Samozřejmě, že výsledky dělají radost. Každé mužstvo, které vede svoji soutěž, mi dělá radost. Ať jsou to přípravky, žáci, dorostenci nebo muži. Základem je, že u nás převážně hrají odchovanci, kterých je v každém utkání sedm až devět v sestavě. S postupem B týmu do třetí ligy je to jednoduché. Budeme hrát na vítězství a poté se rozhodneme, zda postoupit, nebo ne. Na jaře bude hlavně záležet na odchovancích klubu, jak budou zvládat divizní utkání bez hráčů „A" mužstva. Že na to mají, pomalu začínají ukazovat. Vyhráli nebo remizovali v Roudném, Českém Krumlově, Doubravce a Mariánských Lázních. Prohráli pouze s Chebem. Bude to záležet pouze na nich, ale vnitřně jsem přesvědčen, že postup se neodmítá. Za třiadvacet let mé práce ve fotbale jsem to nikdy neudělal. Vždy je nutné myslet pozitivně, klást si vyšší cíle a překonávat s tím přicházející problémy.

Kde se podle vás mladý hráč lépe naučí fotbal: v juniorské lize, nebo v divizi v kategorii mužů?

V kategorii mužů a není to pouze můj názor. Musí na to hráč ale mít.

V dorostenecké kategorii se moc nedaří týmu U19, průměrně se dařilo týmu U17. Ale tým U16 vede svou ligovou skupinu B. Jak vnímáte postavení těchto týmů?

Souhlasím, že týmu U19 se moc nedaří, ale je třeba si také říci, proč tomu tak je. Viděl jsem několik jeho utkání a v žádném herně nepropadl. Na Aritmě udělal hrubé chyby brankář. V Benešově jsme prohráli gólem, který viděl pouze středočeský asistent rozhodčího. Doma s Duklou za stavu 3:3 jihočeský rozhodčí Řehoř pustil ve prospěch Dukly ofsajd, prohráli jsme 3:4. Mužstvo U19 sehrálo kvalitní utkání s Ústím nad Labem (výhra), se Slavií (prohra 2:3), ale také smolné utkání s Kladnem, kdy vedlo 1:0, ale během dvou minut dostalo dva góly a prohrálo. Poctivý výkon podalo také na Motorletu, kde ve 20 minutě prohrávalo 0:2, ale výsledek otočili a vyhráli. Neznamená to však, že zde nejsou problémy, které se budou muset řešit.

Tým U17 začala velmi, velmi špatně, ale od poloviny soutěže dosahoval výsledků, které jsme očekávali.
Celek U16 nám dělá velkou radost. Vedou svoji skupinu ligy. Talentů je zde mnoho (například Švec, Dvořák), ale až se prosadí v mužích, můžeme říct, že to byl dobrý ročník. Počkejme si.

Obrovským úspěchem u starších žáků je, že se Martin Bouchal dostal do reprezentace České republiky U15. Jak velkou radost vám to udělalo?

Každý podobný úspěch přináší radost a motivaci do další práce hráčům a funkcionářům. Je však důležité tuto výkonnost udržet, aby reprezentační pozvánky přicházely i v budoucnosti.

Veřejnost se už trochu netrpělivě ptá, kdy bude konečně zahájena výstavba nového stadionu v Táboře v Kvapilově ulici. Zatím se zdá, že klub jen posunuje a odkládá termíny. Může vedení klubu dát na stůl nějaké pevné datum, termínovou jistotu?

Pevný termín dát nemůžeme. Vše nezáleží pouze na klubu, ale také na dalších vlivech. Věřím však, že zlomové bude jaro 2015. Čekáme na vyjádření ministerstva školství k naší žádosti o dotaci. V současné době však projekt nespí a pokračují práce, které nejsou vidět. Dodělávají se podrobnosti projektu a čekáme na stavební povolení. Bohužel nemáme podporu FAČR, která má jiné zájmy (FAČR podporuje modernizaci stadionů v Olomouci a Uherském Hradišti v souvislosti s turnajem EURO U21 a výstavbu stadionu ve Varnsdorfu, což je rodiště asociačního předsedy Pelty, pozn. redakce). Nemáme ve výkonném výbor FAČR nikoho, kdo by hájil naše zájmy. Musím přiznat, že některá prohlášení svazových funkcionářů mi berou chuť do práce.

Výstavba stadionu se neobejde bez pořádného balíku peněz. Jediným investorem bude klub, který může žádat o podporu u státu, města, nebo u soukromého sektoru. Kde je tedy situace nejnadějnější?

Naše jednání s panem ministrem na ministerstvu školství vyvolalo velmi negativní reakce svazových funkcionářů a dostali jsme pocítit, že jsme pouze malý provinční klub… Uvidíme, jak se ke stadionu postaví nové vedení města Tábora. Já věřím, že pozitivně. V Táboře máme pěkný hokejový i atletický stadion a bude se stavět hala pro další sporty. Z populárních sportů zde chybí pouze stadion fotbalový. Je škoda, že jeden z našich akcionářů nepřijal nabídku na člena rady města, kde výstavbě mohl pomoci. Největší pomoc zatím poskytlo město Tábor, nějaké peníze máme našetřené a čekáme na stanovisko ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Jsme připraveni si na zbylou částku vzít úvěr. Připomínám však, že zatím hovoříme pouze o stadionu pro Fotbalovou národní ligu, tedy druhou nejvyšší soutěž. V této soutěži máme nejhorší stadion Soukeník a nebojím se říct, že hrát druhou nejvyšší soutěž na takovém stadionu je ostuda.

Každý profesionální fotbalový klub je firma, která musí pečlivě plánovat a vše rozvažovat. Které jasné a neodkladné plány a rozhodnutí se budou týkat FC MAS Táborsko v roce 2015?

Plány na rok 2015 jsou jednoduché: udržet výkonnost „A" mužstva mužů, opět trochu posunout úroveň mládeže, mít stabilní ekonomiku a zahájit výstavbu stadionu.