Jihočeši se v Jekatěrinburgu chystají na ostrý turnajový start. Zítra bude v moderní hale rozehrán IX. ročník turnaje, který připomíná zavražděného učitele Ivana Kanidu z Beslanu.  Tým večer navštívil cirkusové představení, ze kterého hráči odcházeli nadšení. "Je to skvělá zábava, kdybychom ve fotbale uměli to, co zvládnou medvědi v cirkuse, tak neprohrajeme žádný zápas," culil se Patrik Hrachovec. "Kluci si od fotbalu nádherně odpočinou, prožijí to, co by jinak neměli možnost  vidět," konstatoval trenér Ivan Novák a Roman Procházka z agentury Czech Tourism dodal: "Pro Rusy je cirkus svátkem, bylo úplně vyprodáno, pořadatelé turnaje pomohli fotbalové výpravě zajistit zvláštní místa, na která si zvou jen své přátele."

Přímo před zraky Jihočechů Rusové oslavovali v obří manéži (aréna pro 2960 diváků) příchod nového roku, sehráli multimediální představení v pohádkovém stylu Novogodnaja škatulka, cvičili medvědi, lachtani, papoušek, psi, kočky, koně, myši, předváděli akrobacii na kolečkových bruslích a nakonec přišel Děduška Moroz…(fotogalerie)

Na otázky Deníku odpovídal generální konzul ČR v Jekatěrinburgu  Karel Borůvka. Velmi živě se zajímá o jihočeskou výpravu, která se v hlavním městě Sverdlovské oblasti  účastní fotbalového turnaje mládeže.

Jak vnímáte aktivity české strany, při kterých cestují mladí fotbalisté do Ruska?
 Podobné aktivity jsou samozřejmě velmi vítané. Umožňují mládeži nejenom se utkat ve sportovním klání, ale poznat i vzdálenou oblast a způsob života. To mladému člověku neobyčejně rozšiřuje obzor.

Je pro mladíky týden prožitý v moderním městě, které je označováno za bránu Sibiře, zážitkem, na který budou dlouho vzpomínat?
 Určitě. Podobné zážitky se vryjí hluboko do paměti a tak to má být.

Mladíci z jihu Čech mají za sebou kroky v supermoderní hale, prošli město, co byste jim při návštěvě Jekatěrinburgu doporučil? Na co by neměli zapomenout?
Protože tým pobývá v Jekatěrinburgu v době oslav nového roku, doporučil bych návštěvu krásných ledových staveb a soch u městské radnice. Je tam i spousta atrakcí a kluci si určitě přijdou na své.

 Z rozhovorů, který Deník posbíral přímo v dějišti turnaje, je jasné, že fotbalisté z jihu Čech se do Ruska hodně těšili.  Platilo to i ruských hráčích? Těšili se  fotbalisté z Jekatěrinburgu na rusko - českou konfrontaci?
Samozřejmě. A moc. Změřit si síly s týmem z Čech je pro ně určitě velmi zajímavé. Nezapomínejme, že někteří z nich nebo jejich rodiče již pravděpodobně v České republice byli, protože naše republika patří mezi nejoblíbenější turistické destinace místních obyvatel.

 Jaký zvuk má tady ve Sverdlovské oblasti Česká republika? Jaký zvuk mají třeba Hluboká, Český Krumlov, České Budějovice…?
Česká republika je velmi oblíbená jako turistický cíl a je známá jako spolehlivý hospodářský partner. Tyto skutečnosti je třeba dále rozvíjet. Většina místních zná samozřejmě hlavně Prahu a Karlovy Vary a je třeba soustavně prezentovat i další regiony České republiky.  Jižní Cechy nabízejí prakticky všechny atraktivity pro turisty a mají připravenou výbornou infrastrukturu. Jsem přesvědčen, ze proud místních turistů k vám bude určitě podstatně narůstat.

Na turnaji startují Jihočeši, znají Rusové třeba fotbalistu Karla Poborského?
Samozřejmě ne všichni, ale lidé, kteří se zajímají o fotbal, ho znají určitě. Je to velké jméno, legenda.

 Jsou první dny roku 2013, máte zprávy o tom, jak tady v Jekatěrinburgu vítali nový rok?Samozřejmě bouřlivě.

 Jaké jsou podmínky pro sportovce v Jekatěrinburgu? 
Velmi dobré. Samozřejmě zimní sporty mají velkou tradici, ale velké investice plynuly a plynou i do dalších sportovních odvětví a v Jekatěrinburgu najdete špičkově vybavené komplexy.

Který sport je číslem 1, 2, 3? Jsou vytvořeny i podmínky pro mladé talentované sportovce?
Číslo jedna je hokej a pak jsou mnohé halové sporty. Podmínky pro mladé sportovce tu lze označit za velmi dobré.