S tréninky začal tento tým v polovině srpna v nezměněné sestavě oproti loňské sezoně a pravidelně se k nim schází 18 chlapců. Nejznatelnější změnou byl pro ně letní přechod do starší kategorie a s ním spojený herní systém 5+1 v soutěžních zápasech. Ohlédnutí za podzimním fungováním týmu se ujal jeho trenér Jan Větrovský.

Většina tréninkového procesu se z důvodu rekonstrukce areálu Soukeník odehrává na hřišti u Základní školy Zborovská v Táboře. Hlavní náplní pravidelných tří tréninků v týdnu je rozvoj herních činností jednotlivce. V tréninku se tak často objevují hry malých forem či různé poziční hry. Velký důraz je rovněž kladen na zdokonalování jemné míčové techniky. Opomenutý v žádném případě nezůstává ani všeobecný pohybový rozvoj především ve formě gymnastických a atletických bloků. Jako největší pozitivum vidím především nasazení, chuť a s tím související celkový spád a tempo tréninků, které bývá ve většině případů skvělé. U značné části týmu je rovněž velmi dobrá docházka a najdou se i hráči, kteří až do prosince ani jednou nechyběli.

Maximálně konstruktivní hra v každé situaci

Zápasové vytížení jsme zajistili především ve formě přátelských utkání a turnajů. Jako doplnění herního vytížení fungoval krajský přebor hraný většinou společně s kategorií U11. Program jednotlivých akcí byl nastaven takovým způsobem, aby na každého hráče vycházel přibližně jeden volný víkend v měsíci. Jak jsem již zmiňoval, zápasy se v této kategorii hrají v systému 5+1. Při některých příležitostech jsme si zkusili i utkání v „německém“ 6+1 a 7+1. Po hráčích požadujeme maximálně konstruktivní hru v každé situaci a snahu dominovat nad jakýmkoliv soupeřem. Za největší pozitiva v naší hře mohu vedle individuální kvality označit především odvážné zakládání jednotlivých akcí odzadu a návyk rychlého přepínání mezi jednotlivými fázemi hry. Prostor ke zlepšení naopak máme v zakončení, a obecně v řešení situací před brankou soupeře.

Vedle vítězného domácího turnaje, který se hrál v září, bych k nejpovedenějším zápasům zařadil především přeborové utkání s o rok starším týmem Dynama České Budějovice a prosincový duel se Slavií.

Důraz na rozvoj kultury chování

V hráčích se spolu s láskou k fotbalu snažíme budovat také touhu vítězit a nevzdávat se v nepříznivě se vyvíjejících situacích. Nejedná se ale jen o sportovní rozvoj; důraz klademe i na kulturu chování, se kterou se setkáváme v konfrontaci s některými většími týmy. Radost nám dělá jednak porovnání individualit s nejlepšími celky, kdy někteří naši kluci nadále vynikají, ale zároveň i počet hráčů, kteří jsou schopní se měřit s aktuální špičkou. Nadále se budeme snažit o individuální přístup k jednotlivým hráčům.

Tréninky v novém roce zahájíme v úterý 7. ledna a hned v pátek 17. ledna odjíždíme na společné zimní soustředění, kde vedle fotbalových tréninků dostanou prostor i zimní sporty.