„Jak se situace vyvíjí, je neštěstí pro budějovický hokej," říká. „My zažili podobný problém v sezoně 94–5, kdy se prvně podepisovala smlouva na Staropramen extraligu a řada klubů přitom měla za jedny ze sponzorů i místní pivovary. Já s Jardou Pouzarem, jenž tehdy byl prezident klubu, jsme podepsali smlouvu s Budvarem, který za pár let nato se místo Staropramenu stal jedním z generálních partnerů extraligy. My na začátku 90. let poskytli práva na mantinely společnosti BPA. Teď všechny kluby směrem k BPA však zastupuje Asociace profesionálních klubů (APK), a ta loni požadovala navýšení částky za reklamní práva k extralize, takže BPA se s tímto požadavkem obrátila na Budvar. K dohodě nedošlo a Budvar z extraligy jako partner odešel. V Budějovicích však dál vlastní práva na název stadionu i práva čepovat v hale své pivo."

Jenže při extralize se může dle smlouvy s novým generálním partnerem točit jen radegast. „V Brně si točí ale svoje pivo a taktéž v Budvar aréně by se mohl točit budvar, jenže to by Budvar musel ročně dát určitou částku," uvádí Pražák a dodává, že dle médií jde o třináct milionů ročně.

„To je částka pro klub za práva v hale točit pivo," říká Pražák a na námitku ale hala patří městu, dodává, že město má s Budvarem smlouvu na nájem včetně výtoče piva a že napravit to může jen dohoda všech tří subjektů – Budvaru, města a Mountfieldu.

Dle Pražáka vztahy města jako majitele haly a klubu jsou právní záležitostí. „Když v hale bude turnaj například v kuličkách, těžko by za práva točit pivo při takové akci někdo dal třináct milionů," volí nadsázku. „Je to vázané na televizi, média a na návštěvnost," vysvětluje bývalý generální manažer Motoru.

Dle jeho informací jsou právě proto tato práva údajně většinou vázána na klub. „Města tím vlastně nepřímo podporují ekonomiku klubu."

Tak to podle Pražáka jinde funguje, v Budějovicích ale ne. „To souvisí s nepříliš dobrými vztahy mezi městem a majitelem klubu," soudí.

Jak Pražák říká, loni získal informace, jak fungují vztahy hokejových klubů s městem v Brně, Zlíně, Liberci a Litvínovu. „Poskytl jsem je prvním náměstku primátora Jochovi a radnímu JUDr. Bouzkovi. Všude se město v hokeji nějakou formou angažuje. Třeba si platí reklamu na stadionu, nebo umožňuje klubu na stadionu správcovat s tím, že co si vydělá, jde do jeho kasy."

„V Budějovicích ale smlouva mezi Budvarem a městem byla letos obnovena. Klub argumentuje tím, že při extralize musí čepovat radegast, přičemž budvar by se mohl točit jen za zmíněných třináct milionů, které by šly do klubové kasy." Podle Pražáka sponzoring v této době ale neschvaluje Budvar, nýbrž ministr.

Dá se smlouva vypovědět? Dle Pražáka ano. „Kdyby se točilo jiné pivo, může smlouvu Budvar vypovědět."

To ale nic neřeší, smlouvu by spíš potřeboval vypovědět klub. Či lépe řečeno město, neboť to halu vlastní…

Jak z toho propletence ven?

Budvar by se mohl vyplatit. Ale proč by to dělal, nabízí se otázka. „Koupil by si práva pivo točit i při extralize," říká Pražák, ale na dotaz Deníku, zda by Budvar těch třináct milionů za prodej svého piva při extralize dostal zpět, jen zavrtí hlavou, že to zřejmě ne…

„Jestliže Hradec Králové dá najevo, že na podporu hokeje dá, a teď střílím od boku, třeba devatenáct milionů, k tomu i práva na název haly, tudíž dejme tomu celkem pětadvacet, je to velká podpora," konstatuje Pražák, dle něhož Mountfield loni od města požadoval určitou každoroční podporu, jenže k dohodě nedošlo. „Nutno vidět, že firma Mountfield vlastní jak licenci na extraligu, tak všechny hráče, kteří mají podepsané profesionální smlouvy," doplňuje.

Do klubu Mountfield vložil své prostředky. „Když se stal majoritním vlastníkem, byl tu dluh několik desítek milionů. Většina budějovických firem klub postupně přestala podporovat," podotýká Pražák.

Dle něj vzhledem k tomu, že smlouvu o právu točit při extralize radegast prostřednictvím BPA uzavřela APK, vedení klubu nemá možnost to obejít. Nediví se ani Budvaru: „Ředitel Boček se chová jako řádný hospodář a je na něm, jak se s celou situací vypořádá," říká Pražák a dodává, že odpovědnost je na radnici. „Ta jako zástupce občanů by měla vytvářet prostředí pro své občany. Což je kultura, ale taky sport, jak divadlo, tak hokej."

I z hokeje město dle Pražáka má určitý příjem. „Daně zaměstnanců klubu, jsou-li budějovickými občany, jsou čistým příjmem města," tvrdí .

„Klub je tu od dvacátých let a přežil protektorát i totalitu, všechny režimy," říká Pražák, jenž se toho, že by Budějovice o extraligu hokeje přišly, sice obává, stále ale věří v dohodu. „Šance vidím tak čtyřicet na šedesát," uzavírá.