V páteční večerní předehrávce 2. kola si hladce (4:0) poradili též s Viktorií Žižkov.

Že Dynamo vyhrálo zcela po zásluze, uznal i trenér žižkovské Viktorky Jindřich Trpišovský. „Domácí vyhráli právem, protože dokázali proměnit ty šance, které měli. My bohužel své možnosti, které jsme si už v první půli vypracovali, využít nedokázali," litoval.

„Věděli jsme, co nás tady čeká. Že Budějovice mají zkušený manšaft, konsolidovaný. Že mají vysoké a agresivní hráče, kteří jsou v šestnáctce nepříjemní. O čem nás přesvědčili před týdnem, kdy dali Táborsku oba góly ze vzduchu po standardkách," dal žižkovský kouč najevo, že na hru Dynama své svěřence připravoval, ti ale taktické pokyny nedokázali plnit.

Hráče pochválil jen za vstup do zápasu. „Myslím, že úvodní čtvrthodinu jsme hráli zhruba to, co jsme chtěli. To znamená hrát aktivně a nezalézat, protože to je proti Budějovicím na jejich hřišti fotbalová smrt," zdůraznil trenér žižkovské Viktorky.

Jenže ani v té úvodní čtvrthodině se hosté chyb v defenzívě nevyvarovali. „Neubránili jsme dva centry ze stran, naštěstí nás brankář Boháč podržel," zmínil Trpišovský hlavičky Linharta a Kaloda, kterým předcházely ukázkové centry Chmela a Rýdela.

Skóre otevřel výstavní střelou ze střední vzdálenosti do horního růžku Boháčovy brány Rakovan. „Dostal se ke mně odražený balon, nikoho volného, komu bych nahrál, jsem kolem sebe neviděl, a tak jsem zkusil vystřelit," culil se čtyřiadvacetiletý záložník, který po návratu z hostování z Bohemians Praha prosadil do základní sestavy.

Hosty inkasovaný gól do kolen nesrazil. „Dvě šance jsme pak neproměnili," připomněl trenér Trpišovský, že Súkenníkův sólový nájezd zneškodnil výborně chytající Daněk a poté Böhmův oblouček přes gólmana Dynama skončil jen těsně vedle branky. „Místo vyrovnání na 1:1 jsme dostali na 2:0, což podle mě bylo až kruté. První půli jsme totiž v některých fázích nehráli špatně."

Jenže brzy po přestávce bylo o výsledku rozhodnuto definitivně. „Začátek druhé půle jsem nechápal, po dvou rychlých gólech domácích se utkání už jen dohrávalo," smutně konstatoval kouč Žižkova.

Zato na domácí lavičce panovala spokojenost. Byť střízlivá. „První půle z naší strany až tak jednoznačná nebyla," usoudil trenér Pavel Hoftych a dodal, že hosté měli velmi dobré pasáže a potvrdili, že kombinačně na tom jsou moc dobře. „Na což jsem ostatně hráče dopředu upozorňoval. Důležitými zákroky nás naštěstí podržel brankář Daněk," ocenil.

I dle něj definitivní rozhodnutí přinesly dva slepené góly na začátku druhé půle. „Tím se hráči uklidnili a zbytek zápasu už byl vlastně jen o tom, zda ještě nějaké branky přidáme."

Šancí na navýšení skóre ve zbytku času domácí měli dost, skórovat ale mohli i hosté. A ti na to, že hráli na hřišti favorita, těch šancí měli víc, než se sluší a patří… „Kdyby to skončilo 8:4, nikdo by se nemohl divit," uznal trenér vítězů, hned ale dodal, že nelze čekat, že jeho tým bude své soupeře vyloženě válcovat. „Tak vyspělé a sehrané mužstvo ještě nemáme," krčil rameny Hoftych.

Chyby v defenzívě ale spíše než v obranné čtveřici viděl v záložní formaci. „Hráče hostí jsme středem hřiště někdy nechávali snadno projít. Dle mne obrana včele s Daňkem svou roli zvládala dobře, středoví hráči ale mysleli víc na vyjíždění dopředu než na práci dozadu," usoudil Hoftych.

K ofenzivní činnosti velké výhrady neměl, ač dle něj byly pasáže, které se mu líbily, ale i ty, které se mu líbily míň. Zmínil situace, které hráči dle jeho soudu řešili zbytečně komplikovaně. „Chodili i do pěti šesti doteků, místo aby hráli jen na jeden či dva."

Což se týkalo i přechodové fáze. „V situacích, kdy jsme se dokázali rychle dostat za obranu soupeře a dát z toho i branky, to bylo v pořádku. Ale jak jsem říkal, platilo to o akcích, kdy jsme přecházeli dopředu jednoduše na jeden dva doteky," dodal kouč Dynama.

Měl jistě na mysli dva rychlé góly v úvodu druhé půle, kdy Chmelo na vápně z první přiťukl míč Ježdíkovi, jenž rovnou z otočky dal parádní střelou k delší tyči na 3:0, a poté kombinaci Chmela a Linharta na jeden dotek, kdy oba naráz byli úplně sami před bránou a Linhart výhru završil na 4:0.

Roli favorita Dynamo zatím zvládá. Potvrdí to i v neděli ve Varnsdorfu?

Dynamo ČB – Viktoria Žižkov 4:0 (2:0)

Branky: 37. a 49. Linhart, 20. Rakovan, 46. Ježdík. ŽK: Hanzlík, Chmelo – Bodeček, Bartošák, Mareš. Diváci: 2180. Rozhodčí: Ochotnický – Marek, Dobrovolný.

Dynamo: Daněk – Klesa, Lengyel, Machovec, Hanzlík – Ježdík, Rýdel, Rakovan, Chmelo (56. Ibragimov) – Linhart (74. Hovorka), Kalod (82. Dobal).

Žižkov: Boháč – Dressler, Bodeček (79. Ricka), Procházka, Houžvička – Mareš – Bartl, Súkenník (46. Paprčiak), Folprecht, Bartošák – Böhm (60. Podrazký).