Po skončení podzimní části sezony jsme s ním hovořili.

Když jste v létě do Písku přicházel, jistě jste si s vedením klubu stanovili nějaké cíle a jistě i vy sám jste měl svá předsevzetí a přání. Jak dalece se vám je povedlo naplnit?

Mně se jedno přání splnilo už tím, že jsem v Písku začal fungovat. Já totiž kdykoli jsem cestou do Prahy, či Jablonce, anebo kamkoli jinam, kde jsem v té době zrovna působil, jel kolem těch píseckých hřišť, vždycky jsem si říkal, že tady bych někdy chtěl trénovat a být v klidu, kousek od domova a v krásném areálu, který v Písku je. Z tohoto hlediska tudíž jsem naprosto spokojen, že jsem se angažmá v Písku dočkal, byť ne jako trenér, ale sportovní ředitel. Navíc jsem v Písku, hlavně u mládežnických družstev, poznal lidi, zapálené pro fotbal. A líbí se mi také systém, který je v Písku u mládeže zaveden.

Co přesně máte na mysli?

V každé té mládežnické kategorii, od přípravek po dorost, je vždy vedle trenérů jednotlivých celků i jakýsi šéftrenér pro danou kategorii. Taky ve výboru vždy má někdo v gesci nějakou kategorii. Třeba pánové Švehla a Nousek se starají o muže, zatímco pan Gornický o mládež. Pracovití jsou i další lidé, kteří se v píseckém fotbale pohybují, ať pan Hrdlička ve funkci sekretáře klubu, tak šéftrenér mládeže Pepík Šácha. A jsou tam i výborní trenéři, namátkou třeba Míra Grobár, jenž vede třináctku. Taky já mám v Písku na starosti hlavně mládež.

Nicméně o tom to, zda klub je, či není úspěšný, rozhodují hlavně výsledky A-mužstva…

To platí i v Písku, za mužstva dospělých ale zodpovídá trenér Karel Musil, to ať si tudíž zhodnotí on. Ale když už jsme na to zavedli řeč, tak áčko má za sebou jistě úspěšný podzim a v každém případě splnilo cíl, s nímž do podzimní sezony šlo.

Což bylo zajistit si dobrou výchozí pozici pro boj o návrat do třetí ligy?

Výbor před sezonou zaujal stanovisko, že pokud by šance na postup byla, nikdo by se tomu nebránil. Jednoznačný úkol to ale pro áčko není. Na podzim mužstvo v divizi bylo třetí, to není vůbec špatné. Navíc s řadou kluků, kteří minulou sezonu hráli jen krajský přebor. V kádru zůstali už jen tři zkušení hráči. S umístěním tudíž panuje střízlivá spokojenost. Trošku líto je mi béčka, které v kraji je dole. Mrzelo by mě, kdyby se spadlo, protože pro mladé kluky, kteří skončí v devatenáctce, je dle mého soudu po přechodu mezi muže krajský přebor optimální soutěží. Ale jak říkám, dospělé kategorie hodnotit nechci, ty má na starosti Karel Musil.

Když už jste zmínil devatenáctku, jak ta si vede ve druhé lize dorostu?

Pro Písek je důležité a klíčové, aby se tu udržela střediska mládeže, která musí splňovat nějaké parametry, týkající se vybavení, zázemí, ale i třeba takových zdánlivých detailů, jako je velikost kabin. V tomto směru Písek vše potřebné splňuje. Ale ani pokud jde o výsledky jednotlivých družstev mládeže, nemá se Písek na podzim zač stydět.

Můžete být konkrétní?

Právě devatenáctka, o které byla řeč v předchozím dotazu, překvapila snad nejvíc ze všech. Nahrála na podzim nečekaně hodně bodů a v tabulce skončila čtvrtá. Což je opravdu výborné! Sedmnáctka je devátá, což je taky slušné. Byť tam máme problém, neboť v týmech do sedmnácti a šestnácti let jsou početně menší hráčské kádry, a kdyby se někdo zranil, byly by starosti. Doplnit kádry tudíž je pro trenéry úkol na zimu. Abych nezapomněl, šestnáctka skončila na 12. místě.

A co žákovské kategorie?

Patnáctka je v lize žáků dvanáctá, takže to je taky jeden z ročníků, na kterém musíme zapracovat. Čtrnáctka skončila osmá, to je solidní. Velký vzestup udělala třináctka, která skončila devátá, když získala o šest bodů víc než loni. Ještě líp jsou na tom dvanáctiletí mladší žáci, kteří si na podzim vedli nad všechna očekávání a se ziskem jednatřiceti bodů skončili druzí za pražskou Slavií!

A jak si na podzim vedli písečtí benjamínci v kategorii přípravek?

Absolutorium si zaslouží jedenáctiletí kluci, kteří se ve své skupině krajského přeboru přípravek stali podzimními mistry. Chtěl bych vyzdvihnout jejich trenéra Petra Houdka, jenž tam odvádí výbornou práci. Kdybych to měl shrnout, mládež v Písku rozhodně není na vedlejší koleji, má dobré zázemí a ze strany klubu jí je věnována patřičná pozornost. Ocenit bych chtěl hlavně Leoše Gornického, jenž tu mládež z pozice výboru zastřešuje. Já osobně jsem moc rád, že mohu v Písku s takovým člověkem spolupracovat.

Co na závěr? Co si Písek slibuje od fotbalového jara?

Nejdříve bych chtěl zdůraznit, že přes dobré výsledky, jichž Písek v práci s mládeží dosáhl, stále je co zlepšovat. Pozornost chceme věnovat dalšímu vzdělávání trenérů, abychom získali víc trenérských licencí. Z hlediska vybavenosti hřišť i hráčů se Písek může rovnat lepším klubům v Česku. Taky bych byl rád, aby nám fungovala spolupráce s okolními kluby, aby tamní funkcionáři svým nadějným fotbalistům umožňovali další růst v žákovských a dorosteneckých ligách, které se v Písku hrají. Podobně jako na druhé straně od nás šli třeba Řezáč nebo Horák do Dynama, kde hrají první ligu dorostu a dokonce se dostali i do mládežnických reprezentací.

Jak to viděl trenér Karel Musil?

Divizní áčko FC Písek skončilo po podzimu s 33 body třetí se ztrátou šesti bodů na první Benešov. „Chceme hrát o nejvyšší příčky," uvedl v rozhovoru pro klubový web trenér Karel Musil.

Co dále pro web řekl? „Před sezonou jsem nevěřil, že budeme tak vysoko a že získáme tolik bodů."

Co ho nejvíce mrzí? „Ztráty doma, hlavně s Plzní a Novou Vsí. Obě utkání jsme měli vyhrát."

Co zápas v Benešově? „K tomu se nechci vyjadřovat, ten zápas rozhodčí nezvládli."

Co chce od svých hráčů? „Aby se snažili své soupeře přehrát fotbalově, aby z nikoho neměli respekt. Praktikovali jsme útočný styl. Někdy bohužel i na úkor toho, že jsme nějaký bod zbytečně ztratili."

Cíle pro jaro? „Chceme dávat šanci klukům, kteří prošli píseckým fotbalem a mají ke klubu vztah. Přesto chceme tým vhodně posílit, abychom na jaře hráli o nejvyšší příčky."