V úterý 28. října od 14.30 hod. se FC MAS Táborsko utká v odloženém utkání FNL doma na Soukeníku se Sigmou Olomouc. Trenér Jihočechů Petr Frňka dal svým svěřencům po sobotní výhře v Pardubicích na neděli volno a v pondělí se s nimi sejde, aby se rychle připravili na nesnadné utkání s aspirantem na postup do Synot ligy. "Čekám složitý, náročný, těžký zápas. Je jedno, jaký mu dáme přídomek. Zkrátka to pro nás nebude nic jednoduchého. Olomouc představuje velkou kvalitu," řekl Petr Frňka.

Sigmě, stejně jako Táborsku, se daří. Hanáci měli slabší vstup do soutěže, možná proto, že jeho hráči po sestupu druhou ligu trochu podcenili, ale teď už jedou na vítězné vlně. Postaví se jim však velmi silný jihočeský tým, který se po remízovém úvodu ročníku dostal do fantastické formy. Diváci by na Soukenku měli vidět velmi dobrý fotbal.

"Ze Zápasu s Olomoucí nechci dělat nic mimořádného. Ve hře jsou tři body. Stejné tři body byly ve hře proti Vlašimi nebo Pardubicím. Vždycky je těžké je získat. Musíme pro ně hodně udělat," uvedl trenér FC MAS Táborsko, který si přeje, aby ve svátek do ochozů dorazilo co nejvíce fanoušků.

Dvaadvacetiletý Aleš Nešický prošel olomouckým dorostem a tamní mužskou rezervou.Až 28. října přijede na Soukeník k odloženému duelu Sigma Olomouc, bude pro něho mít střetnutí zvláštní význam. 

Jaké jsou tedy vaše vazby a vzpomínky na Olomouc?
„Do Olomouce jsem přišel do dorostu. Hrál jsem za U17, U18 a U19. Později jsme nastupoval za B tým. Před dvěma a půl lety jsem byl na půl roku na hostování tady v Táborsku a před rokem v zimě jsem sem přestoupil."

Kde jste udělal první fotbalové krůčky?
„To je zajímavé – v Českých Budějovicích. Táta, bývalý ligový fotbalista, byl v devadesátých letech v angažmá v Dynamu. Potom jsem hrál za mládež Chrudimi, odkud jsem v mladších žácích přestoupil do Pardubic. Z Pardubic už vedla moje cesta do Olomouce."

Město Olomouc a tamní klub vám přirostly k srdci?
„Město je krásné, jedno z nejkrásnějších v republice. Domnívám se, že v ČR tam možná úplně nejlépe dělají fotbalovou mládež. Já měl to štěstí, že mě vedlo skvělé trenérské duo Jílek – Botek."

Pak jste ale nakonec pochopil, že prosadit se v Olomouci bude těžké, že?
„Dostat se do A týmu mužů Olomouce, na to jsem neměl. Konkurence byla veliká. Vybral jsem si cestu prosadit se ve druhé lize tady v Táborsku."

Už jste v jihočeském klubu po přestupu asi tři čtvrtě roku. Jak se tu cítíte?
„Dobře. Musím říct, že to tady za poslední dva roky šlo obrovsky nahoru po všech stránkách - fotbalové, vedení klubu."

Ale přece jen, těch minut na hřišti zase tolik nemáte…
„To není otázka pro mě, ale pro trenéra. Mluvil jsem s ním. Mám být trpělivý. Zatím mám minut poskrovnu. Věřím, že do budoucna to bude lepší. (V sobotu Aleš odehrál 45 minut v Pardubicích, pozn. autora.) V našem týmu máme skoro na každý post dva hráče. Pokud se někdo zraní nebo vykartuje, máme za něho náhradu."

Jak to vidíte před svátečním utkání s Olomoucí?
„Půjde o vyrovnané utkání. Táborsko má kvalitní tým, Olomouc také. Věřím, že vyhrajeme."

Jste s někým z bývalého klubu v kontaktu?
„Pár kluků, s nimž jsem hrával, tam znám. S některými jsem v kontaktu a už proběhlo nějaké hecování přes telefon."

Je pro vás motivací váš otec, který má 161 ligových startů?
„Ani nevím, že jich má tolik. Já jsem první ligu ještě nehrál. Určitě bych stejně jako on chtěl v první lize nastupovat. On, mamka nebo sestra, když hrajeme doma, mi jezdí fandit. Po této stránce mám plnou rodinnou podporu."

Jak řešíte v Táboře bydlení?
„Půl roku jsem bydlel v hotelu U Drsů. Teď sdílím byt spolu se dvěma spoluhráči: Ibrou Traorém a Zbyňdou Musiolem. Všechno je v naprostém pořádku. S Ibrou se domlouváme anglicky."

Stačil už jste více poznat historické město Tábor?
„Už jsem si prošel Staré město, navštívil jsem podzemní chodby pod náměstím. Všichni víme, že Tábor je spjat s husitstvím a Janem Žižkou. Historie mě zajímá."