Ještě před pár hodinami se titulem nejdražší přestup v historii Premier League pyšnil Jack Grealish, který předloni v srpnu zamířil z Aston Villy do Manchesteru City za 100 milionů liber. Ovšem včera se tabulky přepisovaly.

Nemůže za to nikdo jiný než Enzo Fernandez. O přesunu tohohle šikuly, jehož přínos tkví zejména v neutuchající schopnosti připravovat gólové šance pro své spoluhráče, do nějakého věhlasného evropského klubu se spekulovalo už před touto sezónou, zájem byl třeba Realu Madrid či Manchesteru City, nakonec však zvolil Benficu Lisabon. Tam mu však záhy začínal být poněkud těsný dres.

Utkání skupiny E kvalifikace mistrovství světa ve fotbale: Česko - Bělorusko, 2. září 2021 V Ostravě. brankář Česka Tomáš Vaclík.
Vaclíkova nová štace? Teriéři čelí krizi, ostudu mají odvrátit české zkušenosti

Jednání s lisabonským klubem se táhla dlouho, nakonec se však s Chelsea dohodl na částce 106,8 milionů liber, tedy podle aktuálního kursu téměř 2,9 miliardy korun.

Zdroj: Youtube

S příchodem dvaadvacetiletého Argentince, jenž pochopitelně nechyběl u světového titulu v Kataru, na Stamford Bridge se pojí i další zajímavý transfer v rámci Premier League. Místo mu totiž uvolnil jiný hráč s jihoamerickými kořeny. Kufry si totiž sbalil Jorginho a přesouvá se do kabiny konkurenčního Arsenalu, odkud na hostování do Norwiche jde zadák Marquinhos.

Tři tituly v Lize mistrů, teď Nottingham

Zpět ale k Jorginhovi. Vítěz Ligy mistrů a Poháru UEFA a nejlepší fotbalista Evropy ročníku 2020/21 vyhlížel v Chelsea konec smlouvy, který byl dán na letošní léto. „Blues“ za něj takhle vyinkasovali dvanáct milionů liber, tedy asi 325 milionů korun.

Cristiano Ronaldo se svou partnerkou Giorginou na slavnostním přivítání v Rijádu
Poprask ve Slavii. Šéf klubu Tvrdík si plácl s an-Nasrem, kde působí Ronaldo

Zajímavou posilu mezi tři tyče získal Nottingham Forest. Pomoci defenzívě, která patří k těm nejhorším v lize, přichází do konce sezóny z PSG trojnásobný vítěz Ligy mistrů Keylor Navas. S reakcí na dlouhodobé zranění Christiana Eriksena pak je hostování Marcela Sabitzera z mnichovského Bayernu v Manchesteru United.

V Allianz Areně se ale můžou pochlubit i jedním „last minute“ příchodem. Pro změnu z Manchesteru City přichází obránce João Cancelo. Německo však opouští třeba Thorgan Hazard, jehož získal nizozemský PSV Eindhoven.

Hodně skloňované je také jméno Hakima Ziyecha. Jedna z největších hvězd marocké reprezentace, která v Kataru došla překvapivě až do boje o třetí místo, si místo trikotu londýnské Chelsea vyzkouší dres PSG.

Škriniar se těší pod Eifelovku. V létě

A ještě jednou Paříž - šejkové z Kataru neuspěli u Interu Milán s nabídkou na Milana Škriniara.

Bylo to drama. Slovenský reprezentant se už s PSG domluvil na podmínkách smlouvy (včetně ročního platu ve výši osmi milionů eur), jenže Italům byla nabídka pohybující se kolem patnácti milionů eur málo. Chtěli víc. 

Škriniar tak zůstane v Itálii (přijde o kapitánskou pásku). Pod Eifelovku půjde až v létě. Zadarmo.

Záložník Tomáš Souček
Anglie řeší Součka. Zbaví se ho West Ham? Z modly fanoušků je terč nadávek

Už teď je jasné, že na jaře bude ve fotbalové Evropě určitě co sledovat.