„Letos k prvnímu případu uštknutí zmijí vyjela posádka ZZS PAK v sobotu na Svitavsku. Při práci na zahradě kousla zmije muže do horní končetiny. Záchranáři pacienta zajistili infuzní terapií a převezli do Svitavské nemocnice. V tomto suchém a teplém počasí dbejte zvýšené opatrnosti,“ uvedla mluvčí krajské záchranky Alena Kisiala.

Počty uštknutí člověka zmijí obecnou mají v posledních letech vzrůstající charakter. Stojí za tím pravděpodobně horké a suché počasí, které mají zmije v oblibě. Za posledních třicet let však nikdo na jeho následky nezemřel.

I takto se v minulosti sucho odrazilo na české krajině. Ilustrační foto.
Krajina v Česku opět začíná vysychat. Mapa ukazuje, kde panují obavy

„Uštknutí zmijí obecnou není v České republice příliš časté. Dochází k němu v řádu desítek případů ročně. Každé kousnutí zmijí navíc neznamená vždy intoxikaci, protože zmijovití hadi regulují vypuštění jedu do rány,“ informoval vedoucí lékař Toxikologického centra Jiří Valenta.

Podle něj v registrovaných případech dochází k celkovým příznakům intoxikace jedem asi v 25 procentech případů a k lokálním postižením bez celkových příznaků u poloviny případů. Ve čtvrtině případů jde o takzvané suché kousnutí bez jakýchkoli projevů, tedy kousnutí bez vypuštění jedu.

Oči zmiji prozradí

Zmiji obecnou mohou lidé snadno zaměnit s nejedovatou užovkou hladkou, která má podobnou kresbu. Ta je totiž u zmijích samic méně nápadná. Samice mají navíc stejně jako tyto užovky nahnědlou barvu. Klikatící se čára na hřbetě je ale typická pouze pro zmiji, kresba samců je výraznější.

Pokud si stále nejste jisti, se kterým hadem jste se setkali, podívejte se mu do očí. Zmije mají úzké štěrbinovité zornice, zorničky užovky jsou kulaté.

Ohroženi jsou zejména turisté vydávající se do přírody, kteří mohou na zmiji omylem šlápnout. Nebezpečí pak hrozí i v případě, že s sebou na procházce mají psy navolno, kteří mohou hada dráždit.

Zmije je plachá a dříve, než na ni člověk narazí, odplazí se do bezpečí. V případě ohrožení však útočí.

Uštknutí je nebezpečné i pro psy 

Pokud zmije psa kousne, hada si majitel pak vůbec nemusí všimnout, protože se po útoku zmije okamžitě odplazí.

Je třeba však pozorovat chování psa, který se po kousnutí lekne, uskočí, případně vyštěkne. Místo vkusu psa bolí, není tedy problematické jej najít. Měkké tkáně začnou na jed rychle reagovat, objeví se zarudnutí či otok.

Zmije obecná. Ilustrační foto
Případů uštknutí zmijí přibylo. Nebezpečí hrozí i domácím mazlíčkům

Kousnutí zmijí je nebezpečné především pro malá plemena, štěňata nebo psí seniory. Mohou následovat závažné reakce jako zvracení, ztížené dýchání, svalová slabost nebo křeče až kolaps.