„Je dobře, že policisté fungují jak mají a že se na ně naši lidé obracejí. V obdobných případech s nimi budeme vždy spolupracovat,“ komentovala starostka Velešovic Zdeňka Šprtová.

Sedm Afghánců pak policisté v regionu hledali i s vrtulníkem. Místním doporučují, aby si při možném setkání s běženci udržovali odstup. „Pozorujte je pouze z bezpečné vzdálenosti. Pokud vypadají podezřele, volejte linku 158. Dejte policistům jejich popis a odhadněte kam směřují,“ radil jim ve čtvrtek na dotaz Deníku policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Ilustrační foto.
Pod plachtou návěsu se ukrývali dva cizinci. Měli nakažlivou kožní nemoc

ILEGÁLNÍ MIGRACE

* Policisté na Vyškovsku minulý týden zajistili trojici cizinců z Libye a sedm Afghánců.
* K významným letošním případům patří lednové nalezení šestice Afghánců v nákladním autě poblíž Vyškova.
* Běženci tajně využívají kamiony. * Někdy se ukrývají na podvozcích, kde tráví celé hodiny. * Podle policistů směřují dále na západ, kvůli okolnostem ale vozidla opustí dříve.

Zároveň varoval před snahou o zadržení takových lidí na vlastní pěst. „Aktuálně totiž žijeme pandemií koronaviru a vystavujeme se tak riziku. Zároveň v nich však můžeme vyvolat pocit ohrožení. Nikdy jistě nevíme, jestli se nejedná třeba o prchající kriminálníky,“ zdůraznil Malášek.

Důležitou roli při odhalování běženců hrají také celníci. „Vždy jsme se zaměřovali především na kontrolu zboží z hlediska potřebných povolení, dokladů nebo licencí. Pokud přitom nějaké najdeme, vždy kontaktujeme policii,“ ujistila mluvčí Celního úřadu pro Jihomoravský kraj Lada Temňáková.

Cizinci zpravidla cestují přes jih Moravy včetně Vyškovska dále na západ. Podle zkušeností cizinecké policie patří k cílovým destinacím Rakousko, ale také Španělsko.

Byl jsem zraněn při policejním zásahu, tvrdí šestašedesátiletý Karel H., z Křižanova na Žďársku. - Ilustrační foto
Nepřiměřený zásah policie v Meziříčí? Při zatýkání v bance mě zranili, tvrdí muž

„Co se týče důvodů migrantů k opuštění země původu, je jasné, že každá osoba má své konkrétní. Obecně však platí, že Afghánistán není v současné době mezinárodním společenstvím považován za bezpečnou zemi. Situace je tam podle generálního tajemníka Organizace spojených národů nestálá a nepředvídatelná. Důvodem pro opuštění země původu tedy může být i strach z nebezpečí ohrožení na životě a zdraví, které civilistům v Afghánistánu stále hrozí,“ řekl Adam Stašek z brněnské kanceláře Organizace pro pomoc uprchlíkům.

Totéž podle něj platí ve zmíněné Libyi, kde sice došlo ke zlepšení bezpečnostní situace, ale dopady občanské války na civilní obyvatelstvo jsou nadále aktuálním problémem. Velká část populace tam je přímo závislá na humanitární pomoci.

Končí v zařízeních pro zajištění cizinců

Jejich budoucnost po případném zadržení se různí podle jejich situace. „Většinou se jedná o osoby, které se nacházejí na území České republiky bez pobytového oprávnění. V důsledku toho jsou pak končí v zařízeních pro zajištění cizinců v Balkové, Bělé-Jezové nebo Vyšší Lhotě. Úřady je tam soustřeďují za účelem jejich následného transferu do zemí, které jsou podle Dublinského nařízení odpovědny k řešení jejich žádostí o udělení mezinárodní ochrany,“ vysvětloval Stašek.

Spolu s Organizací na pomoc uprchlíkům takovým lidem poskytuje podporu. „Migranti, jejichž cílová země není Česko a kteří se přes území pokouší pouze přejít, se na nás s žádostí o pomoc ve většině případů obrací až potom, co jsou umístěni do některého z výše uvedených zařízení. Jelikož jsou tato zařízení v obcích, které se nachází mimo Jihomoravský kraj, právní pomoc zajištěným migrantům tam zabezpečují zejména moje kolegyně z pražské a ostravské pobočky. Pravidelně tam za nimi docházejí,“ dodal Stašek.

Zdeněk Herman (v černé košili) a Robert Kurka u klatovského soudu.
Při tahu městem zbili během chvíle šest lidí. Za mříže nemusejí

Policejní mluvčí Malášek považuje jejich zvýšený výskyt v regionu spíše za shodu okolností. „V cizině nastupují do kamionů, kde čelí tvrdým podmínkám. Cestují hodiny bez přestávky, mnohdy i na podvozcích. Často nemají na výběr a vyskočí zrovna tam, kde mají příležitost,“ dodal Malášek.

Postup v případě zadržení migrantů podrobně popsali zástupci ministerstva vnitra. Pokud policisté zjistí, že se cizinec pohybuje na území státu nelegálně, zajistí ho maximálně na osmačtyřicet hodin. V této lhůtě pracují na ověření jeho totožnosti. Dále zjistí informace, zda je či není žadatelem o azyl v jiné zemi nebo z jaké státu přišel. Součástí této procedury je mimo jiné i odebrání otisku prstů..