Nejnižší podání v elektronické aukci začínalo na 42,5 tisících korun. Přihlásilo se do ní sedm účastníků, nakonec se jich zúčastnilo pět. V jejím průběhu padlo pětadvacet příhozů, během nichž se kupní cena zvýšila až na 86 tisíc.

Za tuto částku masiv získal Jiří Šebesta z Prahy, který jinak zajišťuje eventy ve společnosti Aerofilms. Proč se rozhodl pro koupi skály na severozápadě Čech, ale neprozradil.  „Já se k tomu dostal náhodně. Můžu jen říct, že tím nic nesleduji, neřeším. Bylo to víceméně ze zábavy,“ odpověděl bez dalšího upřesnění. 

Těžbou po kůrovci zasažené lesy na Maxičkách, září 2021. Ilustrační foto.
Tady je kůrovec, tady se kácí. Nová aplikace ukáže, kterým místům se vyhnout

Mohutný skalní masiv s vyhlídkou se rozkládá na 14 538 metrech čtverečních. Je to místo zastavení cestou na Šumnou, které leží u řeky Ohře více než kilometr od kláštereckého lázeňského areálu. V katastru nemovitostí je pozemek evidovaný jako ostatní plocha, sportoviště a rekreační plocha, ve skutečnosti je ale prudce svažitý. Využít se nedá hospodářsky ani komerčně. Skála se navíc rozpadá. 

Město nemělo zájem ani zadarmo

„Podle geologického posouzení skalního masivu od České geologické služby na pozemku probíhají permanentní aktivní destabilizační procesy, jako je odpadávání kamene způsobené havarijním stavem zvětralé skály a pákovým efektem kořenového systému vzrostlých stromů,“ popsal úřad v podkladech pro aukci. 

Nejdříve nabídl bezúplatný převod státnímu podniku Lesy ČR, když odmítl, tak i městu Klášterec nad Ohří. Ani to ale nemělo zájem. „Bylo to kvůli nákladům na předpokládanou sanaci,“ zdůvodnila mluvčí radnice Adéla Václavíková. „Město ještě oslovilo ÚZSM s tím, že by nabylo pouze pozemky, které mají být dotčené výstavbou cyklostezky, ten to však zamítl,“ dodala. 

Provoz na silnici protínající historické centrum Turnova přes náměstí Českého ráje.
VIDEO: Centrem Turnova projíždí denně tisíce automobilů. Hluk zhoršuje dlažba

Poté úřad skálu nabídl v elektronické aukci. Ještě před tím ale musel podniknout nejnutnější kroky k jejímu zabezpečení. Pod skálou totiž vede cesta a v bezprostřední blízkosti stojí chaty. Nechal proto zkrátit suché stromy a pokácet dřeviny u elektrického vedení.