Rychlá jízda, do zatáčky na ruční brzdu a znovu šlápnout na plyn. Sníh odletující od prokluzujících se kol, záď auta výrazně vybočená ze směru jízdy, auto jedoucí v protisměru. To nejsou záběry z počítačové hry nebo akčního filmu, ale v posledních týdnech všední realita v Kytlicích na Děčínsku. Tamní silnice, které nejsou kvůli ochraně přírody v zimě solené, si mnoho převážně mladých řidičů plete se závodní dráhou. Často tak ohrožují místní jdoucí podél silnice.

Skiareál Hlubočky, 31. ledna 2021
Davy a chaos. Situace na svazích houstne, v Hlubočkách zpoplatní vstup

V závodní okruh se proměňují nejen samotné Kytlice, ale také silnice ve směru na Polevsko. „Když jsem se s jedním takovým řidičem potkal, měl plné ruce práce, aby se včas vrátil do svého pruhu a nenaboural mne,“ popisuje svůj nedávný zážitek, nikoliv ojedinělý, Jan Havránek z Kytlic.

Podle jeho slov řidiči svou zběsilou jízdou neohrožují jen protijedoucí auta, ale i děti se sáňkami nebo maminky s kočárky. Na již tak úzkých silnicích je totiž kvůli hromadám sněhu u jejich okrajů ještě méně místa než obvykle.

Riskantní závody

„Přeskočí přejezd a pak se ženou esíčkem u obecního úřadu dál na Polevsko a zpátky. Kolikrát jim to vydrží celé odpoledne,“ postěžoval si Deníku další Kytličák při pohledu na jeden ze železničních přejezdů v obci.

Podle informací Deníku si sněhových riskantních závodů neužívají místní, ale většinou přespolní. Jde o obyvatele Děčína nebo České Lípy, kde by se mohli stejně vyžít, ale bezpečně, třeba na okruhu v Sosnové.

O rychlých a zběsilých šoférech policisté z obou okresů vědí. „Jednomu řidiči, který s autem skončil mimo silnici, jsme udělili za nepřizpůsobení jízdy povaze vozovky pokutu ve výši dva tisíce korun, což je maximální možná částka,“ uvedla děčínská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Další pokuty pak rozdali policisté z Českolipska. Silnice vedoucí do Polevska je totiž z velké části právě v sousedním okrese.

Ilustrační foto
Chcípl PES chystá valentýnské protesty. Chce zasáhnout i do podzimních voleb

Podobné problémy s driftujícími řidiči mají i na jiných místech na severu Čech. Své o tom vědí například na oblíbeném Cínovci na Teplicku nebo v turisticky hojně navštěvované Desné na Jablonecku. Tam přistihli policisté driftujícího řidiče v neděli 24. ledna po 22. hodině, na místě mu dali pokutu 1500 korun.

Jan Havránek se s řidiči, kteří na zasněžené silnici nezvládnou své auto, potkává i jako ten, který jim pomáhá. Je totiž velitelem kytlických dobrovolných hasičů. „Máme tolik výjezdů, kolik jsme neměli za osm let naší existence. Jen za leden jich bylo více než dvacet, většinou se jednalo o zapadlá auta,“ popsal. Obzvláště kritická situace je ve dnech, kdy hustě sněží. V jeden takový den tahali kytličtí hasiči ze sněhové závěje během pouhé hodiny hned tři auta. Dokonce museli ve spolupráci se speciální odtahovou službou vyprošťovat polský kamion, který na silnici mezi Polevskem a Kytlicemi navedla navigace.