Premiér právě odpovídal na dotazy novinářům, když do jejich hloučku vpadl Babiš mladší. „Tato ahoj. Andrej mladší, dobrý den,“ začal. „Právě jsem přišel od psychologa. Mám soudního znalce, který mě vyslyšel. Ako sa cítíš? Prečo jsi mi tak ublížil? Aj s tím Ruskom. Budem bojovat. Dělám to nejen za sebe, ale i za druhé lidi okolo mě. Přeji ti hodně štěstí v kampani a oblbování českého národa tvojí sektou ANO. Maj sa, see you again. Ale na dálku, budeš mě vidět v médiích,“ lamentoval Babiš mladší.

Pak odešel opodál, kde stál dokumentarista Vít Klusák. Andrej Babiš starší reagoval, že syna někdo zneužívá a nabízí do médií. Nechtěl specifikovat, kdo. „Já mám čisté svědomí, celý život jsem se o něj staral. To vám určitě potvrdí jeho matka. Mě to mrzí, já nechci, aby toto žádný rodič zažil,“ řekl Babiš starší. Ten tvrdí, že jeho syn je schizofrenik. Tomu pak Babiš mladší oponoval. „Řekl mi, že jsem zdravý člověk,“ vypověděl o vyšetření, které mělo proběhnout dnes v Ústí. Jeho vystoupení na mítinku ANO byla prý naprostá náhoda.

Babiš mladší potom vyloučil, že si ho na narušování politického obrazu otce najímá někdo z Babišovy politické konkurence, jak premiér naznačil. Klusák dodal, že spolu chtěli jít po vyšetření ve městě na Větruši na polévku. „Andrej mě požádal, abych ho odvezl do Ústí. Vím, že to zní absurdně,“ řekl dokumentarista Klusák s tím, že Babišovi mladšímu prostě občas pomáhá. Upozornil také, že s sebou nemá žádný filmový štáb a není tu nijak pracovně, s Babišem mladším nic netočí.

Kandidatura v Ústeckém kraji? Má prý logiku

Ještě před excesem s jeho synem Babiš s ostatními kandidáty představoval programové priority, s kterými jde ANO do říjnových voleb, a odpovídal na otázky novinářů.

Ústecký kraj se podle premiéra vzmáhá. „Navštívil jsem tu mnoho míst, o kterých jsem ani nevěděl, jak jsou hezké,“ řekl. Ústecký kraj pálí především sociálně vyloučené lokality, často se tu také diskutuje o tom, jak naložit se sociálními dávkami takzvaných nepřizpůsobivých. „Placení dávek a jejich kontrola by měla být přenesena z rezortu na obce, které přesně vidí, jak to funguje,“ myslí si Babiš.

Ilustrační foto.
Akademici: 5G sítě jsou šance regionu. Ať nám rychlovlak neujede!

Kandidatura v Ústeckém kraji, kde nežije, mu dává smysl. „Tady jsem si našel ženu, tady jsem začínal podnikat,“ řekl s odkazem na Lovochemii pod Agrofertem, který teď má Babiš ve svěřenských fondech. „I když ten hlavní důvod, proč tady kandiduju, je, že tady kandiduje pan Bartoš,“ odkázal na pirátského lídra, vůči němuž i celé jeho straně se často ostře vymezuje. V Ústí tomu tak bylo také.

Že ho asi vystrnadil ze špice kandidátky v Ústeckém kraji, toho vůbec neželí ministr životního prostředí Richard Brabec, který žije na Litoměřicku. „Mělo to naprostou logiku, ten souboj s Bartošem. Je to i politická taktika a je to opravdu souboj vyzyvatelů na premiéra. To je fér,“ myslí si Brabec, který nakonec vede kandidátku ANO v jižních Čechách, kam jezdí na chatu a považuje je za svůj druhý domov.

Přijďte na Větruši, tam se to dozvíte

Kandidaturu Babiše v jeho „rajónu“ vítá i hejtman Jan Schiller (ANO). „Probudili jsme okolí, aby tu lidé začali vnímat, že i vysoká politika je důležitá,“ míní hejtman. Že se Babiš rozhodl pro angažmá tady, si vysvětluje výjimečnou budoucností regionu. „Ten má velký potenciál v rámci transformace, bude se posouvat úplně jiným směrem. A pan premiér to ví,“ tvrdí hejtman.

Také podle ústecké poslankyně ANO Evy Fialové je Babišova záštita nad kandidátkou hnutí v Ústeckém kraji pro region pozitivní zpráva. Díky tomu se se zdejšími problémy může současný a možná i budoucí premiér blíž seznámit. „Je dobré to tu vidět na vlastní oči,“ argumentuje poslankyně. Hlavním důvodem, proč se tu Babiš rozhodl kandidovat, je podle ní to, že má v regionu širokou voličskou základnu.

Babišovi sympatizanti z Teplic Josef Kalfus a Lenka Zemanová s Babišovou knihou podepsanou samotným premiérem.Babišovi sympatizanti z Teplic Josef Kalfus a Lenka Zemanová s Babišovou knihou podepsanou samotným premiérem.Zdroj: Deník/Jaroslav Balvín

To si myslí také pár z Teplic, který se k Větruši přišel podívat. „Jsme sympatizanti, držíme mu palce,“ svěřuje se 69letý Josef Kalfus. Akce byla sice spíš pro novináře. Ale Tepličtí si šanci vidět oblíbeného politika přesto nenechali ujít, o termínu se dozvěděli náhodou. „Minulý týden v televizi řekl redaktorce, když se ho na něco ptala, přijďte 2. září na Větruši, tam se to dozvíte,“ směje se 51letá Lenka Zemanová.