Místo kasáren Jana Žižky nová čtvrť Dvorce. Lákavá vize, která měla zatraktivnit Tábor. Sice ožila, ale dlouho jí dech nevydržel. Vaz jí nalomil regulační plán. Teď si město nechává posoudit dopady zrušení celé zakázky.

Dvorce v datech:
15. 7. 2008 – podpis nájemní smlouvy
15. 12. 2008 – schválení pořízení regulačního plánu (RP)
31. 5. a 8. 6. 2010 – individuální jednání k RP Dvorce
12. 11. 2012 – investor slíbil dodání projektové dokumentace do dvou měsíců

Z celého projektu za osm let stojí jediný dům. Uprostřed ničeho, nebo spíš uprostřed staveniště. Nad jeho dalším osudem se sešli zástupci všech politických klubů táborského zastupitelstva.
„Zpracování regulačního plánu nebylo podmínkou výběrového řízení, protiprávně ho pak na návrh tehdejšího místostarosty Martina Jirovského město požadovalo. Mohli jsme to odmítnout, ale to nám bylo řečeno, že zakázku získá druhý v pořadí," vrací se k polovině července roku 2008 Jiří Jeníček, zástupce investora Mane Holding a AZ bydlení.
V tento den došlo mezi Táborem a zhotovitelem zakázky k podpisu nájemní smlouvy a smlouvy budoucí kupní. Požadavek regulačního plánu, který má městu zajistit lepší dohled nad děním v jeho majetku, zastupitelé odsouhlasili až následně v prosinci.

Ačkoli na jeho zpracování firma vynaložila již přes dva miliony, dodnes ho v ruce nemá. Proto výstavba nepokračuje.
„Já v tom vidím jiný problém, regulační plán nemůže bránit výstavbě. Pro mne tehdy bylo klíčové, aby kontrola realizace nešla přes stavební úřad, ale přes město. Míra podrobnosti plánu ale záleží na dohodě obou stran," míní Martin Jirovský. 

Vypracování regulačního plánu (RP) se zadrhlo u pozemků ministerstva spravedlnosti. Své kasárenské objekty se před lety rozhodlo prodat, proto městu odmítlo navrhovanou směnu půdy a odmítlo i vydání jakéhokoli svého stanoviska k RP. Radnice sice tehdy trvala na svém, že výstavba za zhruba miliardu korun za zdmi kasáren pokračuje, ale vidět nebylo nic. A tento stav trvá. Jen se vyměňují radní. Nyní se s Dvorci seznámila třetí sestava.
Firma by ráda v redukované výstavbě dál pokračovala, ovšem za předpokladu, že k tomu nebude muset mít RP a že jí město prodlouží pronájem lokality o dalších osm let. „Se závazkem, že každý rok pod sankcí postavíme 70 bytů a na RP dál budeme pracovat. Dobrovolně se také zavážeme, aby nás hlídal stavební úřad a odbor rozvoje," naznačuje Jiří Jeníček.

Máslo na hlavně má ale i radnice. Ani ona nesplnil svůj osm let starý závazek, a sice, že vybuduje svou průmyslovou zónu, aby k novým bytům šla naproti i nabídka práce.
Dvorce i město teď musejí rozhodnout, zda půjdou dál spolu nebo se rozejdou. „Teď jsme zaslali dotaz na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, abychom věděli, jak se staví k prodloužení nájemní smlouvy, abychom neporušili výběrové řízení," uvedl starosta Jiří Fišer k jedné možné variantě řešení. Právníci ale mají posoudit i druhou, při níž by město smlouvu sdružení Dvorce Tábor vypovědělo.

„Z mého pohledu to vypadá, že letos smlouva na základě platného VŘ skončí a mělo by pak proběhnout nové," míní František Dědič z opoziční ODS, který nejen tuto radnici kritizuje za pasivitu, kterou si v kasárnách udržuje.
Nové řízení ale vidí šéf KSČM i kontrolního výboru Ladislav Šedivý jako velmi nákladný proces, jenž bude muset provázet i vyrovnání s původní firmou. Ten proto preferuje oživení činnosti se stávajícím sdružením, a tedy škrtnutí požadavku na RP.