„V soutěži Zlatá pivní pečeť (kategorie BROWN ALE) jsme získali stříbrnou medaili za pivo Blatský Brown Ale a v soutěži Pivo České republiky 2021 (kategorie STOUT, PORTER) jsme získali bronz za pivo Blatský Stout. Mám z toho ohromnou radost, protože za celou dobu, co pivovar funguje, si nepamatuji, že bychom si z Mezinárodního pivního festivalu odvezli rovnou dvě ocenění,“ uvádí ředitel školy Ladislav Honsa.

Ocenění přebral školní sládek Aleš Boubelík, pro kterého má ředitel jen slova chvály: „Je velmi šikovný, snaživý, zkrátka akční. Má o obor velký zájem, ostatně přímo v jednom minipivovaru pracuje, což je pro nás ideální. Zároveň mě těší, že se jedná o našeho absolventa.“

Školní minipivovar slouží pro praktickou výuku žáků oboru Technologie potravin. Učí se vyrábět různé druhy piv, provádět správnou degustaci (musí být plnoletí) a pivo hodnotit z mikrobiologického či chemického hlediska. „Vyrábíme české ležáky, speciální piva, výčepní piva, pšeničné pivo, ochucená piva či nealko. Ačkoliv máme povolený prodej piva, není pro nás prioritou. Minipivovar má v první řadě vzdělávat. Samozřejmě nás ale pozitivní zpětná vazba velmi těší,“ dodává ředitel školy.

Na závěr dodejme, že se na škole tradičně koná Den českého piva, kdy žáci hodnotí vzorky nealkoholických piv z různých pivovarů.

Ing. Ladislav Honsa, ředitel školy