1. Odvezte, co můžete
Nezvládli jste před začátkem zimy odvézt z chalupy všechny věci? Napravte to a drobnější cennosti rozhodně v chalupě nenechávejte. Elektronika, oblečení, nářadí – to vše mohou zloději velmi snadno a rychle zpeněžit v nejbližší zastavárně, a je jen malá šance, že se s ukradenými věcmi znovu shledáte. Pokud přesto nemáte v bytě dostatek místa, snažte se cennosti na chalupě alespoň skrýt z dohledu. Sundejte ze stěn obrazy a dejte je ke zdi, elektroniku schovejte pod starou deku nebo do uzamykatelného boxu, se kterým si zloděj jen tak neporadí. Snažte se, aby při pohledu oknem dovnitř nebylo na první pohled vidět nic, co by nezvaného návštěvníka zaujalo.

2. Nepodceňujte dobrý zámek
Pokud dveře do chalupy „zdobí“ dvacet let starý zámek, víceméně zvete zloděje dál, a nezáleží na tom, že zámek ještě funguje. „Dveře, které nechrání bezpečnostní vložka, otevře zloděj během několika vteřin, a to i když se jedná o amatéra bez pokročilého vybavení. Každá minuta navíc přitom hraje roli. Obecně hovoříme o pravidle pěti minut – pokud se zloděj do té doby nedostane do objektu, je velmi pravděpodobné, že pokus vzdá. A právě těchto pět minut nám zajistí použití kvalitní bezpečnostní vložky s certifikací ve 3. bezpečnostní třídě,“ doplňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz. Všechny zámky na chalupě průběžně kontrolujte a dle potřeby také promazávejte mazivem na zámky, abyste prodloužili jejich životnost a zabránili poškození vlivem počasí.
 

3. Zabezpečte okna a boční vchody
Zloději nechodí jen dveřmi, ale vybírají si nejhůře zabezpečená místa, kudy se je možné do chalupy dostat. Oblíbená jsou především okna, která u rekreačních objektů bývají v horší kondici a jdou snadno rozbít. Jestliže na delší čas odjíždíte, nezapomeňte všechna okna důkladně zavřít a ideálně zabezpečit i venkovními okenicemi. Dobrou službu prokáží také bezpečností folie, které zbraňují snadnému rozbití okna, a navíc znesnadní i pohled do objektu. Kromě oken zkontrolujte také boční a zadní dveře, které by stejně jako ty vchodové měly být vybavené kvalitním bezpečnostním zámkem s certifikací. 

4. Nezapomeňte na zahradu
Skladujete sportovní a zahradní vybavení v zahradním domku? Během zimy mu může uškodit nejen mráz, ale také zloději, kteří se někdy chalupě vyhnou a míří rovnou na zahradu. Dobře vědí, že na zabezpečení kůlen majitelé zapomínají nebo mu nevěnují příliš pozornosti. Přitom stačí zajistit a zamknout okenice a dveře zabezpečit kvalitním visacím zámkem a petlicí. Vybírejte takové, které odolají teplotním výkyvům i pokusům o přeražení a vypáčení. Petlicí můžete vybavit také dveře do sklepa a vjezdovou bránu na pozemek.

 5. Využijte moderní techniku
Možnosti zabezpečení jsou v dnešní době opravdu široké a díky stále se zlepšující nabídce už ani nezruinují vaši peněženku. Milovníci technických vychytávek mohou nainstalovat čidla a kameru, kterou lze propojit s chytrým telefonem a okamžitě vidět, co se na chalupě děje. Osvědčená jsou i světla napodobující televizi a simulující vaši přítomnost. Dobrou službu vám může prokázat také venkovní fotopast – a pokud nezachytí zloděje, pokocháte se alespoň zajímavými fotkami zvířat, která byste normálně nezahlédli.
 

6. Kontrolujte i mimo sezon
Během zimy, kdy normálně na chalupě nepobýváte, ji přesto alespoň dvakrát zajeďte zkontrolovat. Díky tomu včas odhalíte rozbitá okna nebo vylomené či poškozené zámky na dveřích. Průběžná kontrola pomůže předejít i větším škodám na majetku, třeba v případě, že nános těžkého sněhu poškodí střechu. Pokud to máte na chalupu přece jen hodně daleko, zkuste požádat o pomoc a občasnou kontrolu ochotné sousedy.

Martin Thoř, FYI Prague