Ranním osvěžením po nočním přejezdu byla pro členy Písečanu tyrkysová krása Plitvických jezer ještě na území Chorvatska. Průhledná jezírka a třpytivé vodopády přenesly návštěvníky do známých westernů, takže se zdálo, že za každým keřem se může objevit sám Vinnetou. Na území Bosny se cestou střídaly vesničky s minarety a pravoslavnými kostely, místy bylo možné spatřit ještě i domky poničené střelbou.

K večeru soubor vřele přivítal vedoucí místního festivalu Bojan Rakovič se dvěma delegáty, kteří se o Písečan po celou dobu pobytu vzorně starali. Sobotní i nedělní dopoledne bylo vyhrazené pro poznávání Banji Luky - tanečníci si v sobotu užili atrakce místního akvaparku včetně tobogánu a v neděli se díky zkušené paní průvodkyni přenesli do různých historických období, která zanechala stopy v pamětihodnostech města. Od pevnosti z doby Římanů zamířili přes pěší zónu zničenou zemětřesením v 60. letech 20. století k dominantě centra města - pravoslavnému chrámu Krista Spasitele s monumentální modrozlatou nástropní výmalbou.
"Nejzajímavější pro mě  byla návštěva mešity Ferhadija zapsané v kulturním dědictví UNESCO, která byla poničena za války v 90. letech. Před vstupem jsme si zuli obuv a všechny ženy ze souboru si zahalily vlasy připravenými šátky, abychom nenarušily posvátnou atmosféru tohoto místa," podělila se o svůj zážitek jedna z tanečnic.

Vrcholem zahraniční návštěvy byly dva festivalové večery v obci Potkozarje. Před západem slunce se obcí nesla směs folklorních melodií, které doprovázely průvod souborů směřující k místnímu kostelu. Zde byl po zdravici pravoslavného kněze zahájen večer společným kolovým tancem. Festival poté pokračoval na pódiu v centru obce.

V temperamentním rytmu se zde střídaly soubory ze Srbska, Slovinska a Bosny. Písečan se představil s pásmy Prácheňsko a Rybníčky, prezentoval také jižní Čechy v připraveném stánku. Diváci obdivovali písečanské kroje a odměnili vždy vystoupení svým zájmem a potleskem. Tato akce se uskutečnila za finanční podpory Jihočeského kraje a města Písku, čehož si velmi vážíme. Už se těšíme, až přivítáme své přátele ze souboru z Podkozarje na letošním 27. folklorním festivalu v Písku.

Za článek a fotky děkujeme Marii Karfíkové z folklorního souboru Písečan