Organizátorem oslav byl architekt Stanislav Kovář z muzea Ludmila a akci zaštítil náměstek hejtmana Jihočeského kraje Pavel Hroch. V úvodu přivítal arch. Kovář přítomné, připojili se také František Chrastina, zástupce Jihočeského kraje, a Marcel Goetz za České pohádkové akademie.  

Na oslavu se dostavilo přes čtyřicet hostů a poutníků, pro které organizátor připravil zajímavý program. Nejprve v kostele sv. Jana Nepomuckého v Lužnici zazpívala profesionální zpěvačka z Prahy hudebnice Hana Sár Blochová, která se ponejvíce zaměřuje na duchovní hudbu 12 a 15. století. Následovalo vystoupení divadelního spolku J.K. Tyla z Českých Budějovic o životě svaté Ludmily. Hlavní role Ludmily se ujala Marie Morová, role sv. Václava Jakub Šmucr a předřečníka Hana Mašková. Po menší scénce divadelníci předčítali záznamy ze života svaté Ludmily, které byly získány z pražské knihovny Klementinum.

Po skončení této kulturní části se konala v kostele mše a posvěcení obrazu svaté Ludmily, který se stane součástí muzea. Oslavy se ukončily společným posezením a malým pohoštěním na dvoře muzea Ludmila v Lužnici.

Miloš Dědič