Makové knoflíky Aničky BejvlovéMakové knoflíky Aničky Bejvlové.Makové knoflíky Aničky Bejvlové.Zdroj: Anna Bejvlová
Jestli jste na Vánoce neměli dost cukroví a chtěli byste si ještě na rychlo upéct něco sladkého, co nemusí dlouhé týdny měknout ve sklepě, tak tady máte recept na snadné, ale zato vynikající makové knoflíky.

 Ingredience:
· 150 gramů hladké mouky
· 120 gramů mletého máku
· 120 gramů cukru moučka
· 125 gramů másla
· 1 vejce

Postup:
· Nejprve ušleháme máslo, cukr a vajíčko.
· Přidáme ostatní suroviny a vše důkladně promícháme.
· Necháme půl hodiny ztuhnout v lednici.
· Ze vzniklého těsta tvarujeme malé kuličky, které pokládáme na plech s pečícím papírem.
· Do každé kuličky uděláme konce měchačky důlek, do kterého vložíme trochu marmelády .

Troubu předehřejeme na 180° a knoflíky pečeme 5 až 7 minut. Dobrou chuť!

Medvědí mléko od Kamily Šmídové
Medvědí mléko.Medvědí mléko.Zdroj: Kamila Šmídová
Vynikající na zahřátí v chladných zimních večerech je tzv. medvědí mléko, jednoduchý, ale výborný teplý nápoj.

Co budeme potřebovat: 
· mléko
· rum 
· med

Postup:
Stačí ohřát mléko, do hrnečku s teplým mlékem přilít panáka rumu a hodně osladit medem. Obsah hrnku promíchejte, aby se med neusazoval dole, a už si můžete Medvědí mléko vychutnat. Dobrou chuť!

Slané tyčinky od Honzy BuriánkaSlané tyčky od Honzy Buriánka.Slané tyčky od Honzy Buriánka.Zdroj: Archiv Jana Buriánka
Taky se vám stává, že na Silvestra zapomenete na drobné občerstvení k televizi? Nevadí. Můžete si upéct rychlé tyčinky a malé šneky s kouskem uzeniny uvnitř. My tyto tyčinky pečeme vždy, když nestíháme, což se děje téměř každý rok.

Potřebujete:
· listové těsto
· strouhaný sýr
· vejce
· kmín
· mletou papriku
· párek anebo klobásu, popřípadě šunku
· hrubozrnnou sůl

Postup:
· Listové těsto si rozložíte a nakrájíme z něj několik centimetrů široké proužky, které následně stočíte do spirály a     namažete rozšlehaným vajíčkem.
· Takto připravené tyčinky posypete buď kmínem anebo hrubozrnou solí, popřípadě sýrem. Záleží, jaké chutě   preferujete.
·Malé šnečky vyrobíte tak, že si jednoduše nakrájíte na kolečka stočené listové těsto. Zase záleží, jak silné je chcete   nakonec mít.
· Šneky namažete rozšlehaným vejcem. Doprostřed vsadíte uzeninu - párek, klobásku, nebo šunku - dle vlastní chuti.     Nakonec můžete opět přisypat sýr.
· Všechno následně vložíte do trouby a pečete zhruba 15 -20 minut na 180°C asi, do zlatova. Přejeme dobrou chuť!

Sladcí komáři od Kláry Alešové

Sladcí komáři od Kláry Alešové.Sladcí komáři od Kláry Alešové.Zdroj: Klára AlešováTaké děti si rády připraví své vlastní občerstvení. Dopřejte jim tu možnost, o zábavu bude na chvíli postaráno.

Co budeme potřebovat: 
· dětské piškoty
· banány
· čokoládu
· lentilky
· párátka

Postup:
· Banány nakrájíme na kolečka a mezi dva piškoty vložíme vždy jedno kolečko banánu. Upevníme uprostřed párátkem.
· Mezi tím, co necháme děti pracovat, rozpustíme si v rendlíku čokoládu. V té pak malí kuchaříci namáčejí připravené   kuličky.
· Ke kažému párátku (teď již komářímu sosáčku) přidají děti dvě lentilky. Párátkem a čokoládu mohou namalovat očkám   panenky. 
· Když to stihneme, necháme komáry vychlasit v lednici, aby čokoláda utuhla. Když ne, musíme vyrobit další…
 Dobrou chuť!

Vyzkoušejte i další netradiční recepty na občerstvení od našich kolegů:

Párky v listovém těstě od Jarmily Kuncové.
Silvestrovské menu Deníku: Utopenci v černém pivě nebo párečky v listovém těstě
Alkoholická bowle s ovocem
Recepty: Čím pohostí návštěvu v období svátků naši redaktoři? Bowlí nebo vajíčky
Po vánočních sladkostech může přijít k chuti slané pečivo s modrým sýrem.
Co ukusovat na Silvestra? Třeba slané pečivo, šneky, perníčky i cibulový koláč