Letos je program delší o jeden den. Začíná ve čtvrtek 21. října, kdy festival uvede snímek Jana Haluzy Deníček Moderního fotra, a trvá do soboty 23. října. V nabídce bude třicet pět filmů od amatérských filmů, přesdokumenty, animované snímky, studentské počiny až po nezávislé filmy.

Bohatší, než minulé roky, bude doprovodný program. Ten zahrnuje ukázku práce filmových maskérů, možnost zkusit si nadabovat ukázky ze známých snímků či nasadit si brýle a zažít díky virtuální realitě nevšední zážitek.Nebude chybět ani oblíbený filmový kvíz, kde účastníci zúročí své znalosti filmů a seriálů a mohou vyhrátzajímavé ceny. Novinkou letošního ročníku jsou uzavřené workshopy, na které se zájemci mohou hlásit předem.S profesionálním hercem Jiřím Untermüllerem si vyzkouší rozdíl mezi filmovým a divadelním herectvím, uvidí vznik filmového triku s odborníkem na speciální efekty Danielem Severou a poznají práci zvukaře s mistremzvuku Karlem Jarošem.

Novinkou bude letos tzv. síň slávy. Ta představí filmaře, kteří uspěli v předchozích letech a významně přispěli k celkové podobě festivalu. Diváci se kromě filmů mohou těšit také na talkshow se třemi režiséry. „Troufnu siříct, že začali na našem festivalu,“ vysvětluje Milan Pleva a pokračuje: „A dnes mají za sebou nebo natáčí svůjprvní celovečerní film.“ Debaty spojuje totiž téma Moje celovečerní poprvé, které každý z nich zažil zatím v jinéfázi. Jan Haluza, který přihlašoval filmy na první tři ročníky festivalu, uvedl nedávno do kin svůj celovečerní debut Deníček moderního fotra. Matěj Balcar aktuálně dotočil svůj snímek Pánský klub, který uvidíme v roce 2022. Celovečerák Davida Baldy Narušitel měl premiéru v roce 2019. Své dojmy z prvního profesionálního natáčení a ze splnění svého snu poví naživo přímo divákům.

„Jubilejní ročník si zaslouží větší program a také větší prostory,“ přibližuje Milan Pleva, proč festival letos navštívíte místo v Českém rozhlase v Kulturním domě Slavie. Právě pro desáté narozeniny hledal ředitel festivalu Milan Pleva termín už třikrát. Odsunutí o téměř rok bylonutné kvůli koronakrizi. „Jsem moc rád, že jsme se dočkali a desátý ročník se může uskutečnit. Moc se na nějtěším a stejně tak na setkání s diváky a filmaři,“ říká na závěr Milan Pleva.Festival již deset let podporuje Centrum BAZALKA, které se stará o klienty s těžkým kombinovaným postiženíma poruchami autistického spektra s přidruženým mentálním postižením. Ředitel festivalu Milan Pleva si myslí:„Když můžeš pomoct, tak bys měl,“ proto festival a jeho návštěvníci za devět let zaplacením vstupného nebodobrovolným příspěvkem darovali Centru Bazalka přes 150 tisíc korun na potřeby jejich klientů.

Program:

Čtvrtek 21. 10.

17 – 18.30 h: Promítací pásmo

17.30 - 19.30 h: Workshop: Večerní herecká škola

19 – 21.30 h: Chytrý kvíz – filmový speciál

19.30 h: Diskuze: Moje celovečerní poprvé s Janem Haluzou

20 h: projekce filmu Deníček moderního fotra

22 – 00 h: Welcome party a Dj Dave Pouštěč

Pátek 22. 10.

15 – 16.30 h: Promítací pásmo

16 – 21 h: Virtuální realita s Virtual Lab

16 – 21 h: Ukázka práce filmového maskéra

17 – 18.30 h: Promítací pásmo

19.30 – 20 h: Diskuze: Moje celovečerní poprvé s Matějem Balcarem

20 – 21.30 h: Promítací pásmo

22 – 23.30 h: Promítací pásmo

Sobota 23. 10.

12 – 14 h: setkání filmových tvůrců

14 – 16 h: Workshop: Jak na filmové triky

15 – 20 h: Workshop: Na zkoušku dabérem

15 – 16.30 h: Promítací pásmo

17 – 19 h: Worshop: Jak na filmový zvuk

17 – 18.30 h: Promítací pásmo

18.30 – 19 h: Diskuze: Moje celovečerní poprvé s Davidem Baldou

20 – 21.30 h: Závěrečný večer s předáváním cen vítězům

21.30 – 01 h: Afterparty s Couple of Sounds a DJ Ramel

Za článek děkujeme Milanu Plevovi, řediteli Filmového festivalu ČERNÁ VĚŽ