Prácheňské muzeum v Písku se zaplnilo řemeslníky, kteří předváděli zejména tradiční keltská řemesla, k vidění byla  výroba švartnových náramků, skleněných korálků a dobové obuvi, lití bronzu, tkaní na karetkách, předení na přeslenu, ražba mincí a ražba na kůži. 

Na muzejní noci si užily i děti -  na parkánech si mohly vyzkoušet lukostřelbu, mletí na kamenném žernovu, tkaní na stavech a některé se dokonce naučily rozdělávat oheň starými technikami.

Na nádvoří bývalé obchodní akademie si mohli návštěvníci zajít do dočasné muzejní hospůdky, kde byl k ochutnání i pečený keltský kančík. Samozřejmě nechyběla ani hudba a několikrát za večer mohli lidé vidět ukázky potyček keltských bojovníků a po muzeu se pohyboval dokonce i druid.

Zájemci se mohli také poprvé účastnit komentovaných prohlídek nové výstavy, kterou muzeum označuje za svůj největší letní výstavní počin. Expozice se zaměřuje na archeologické nálezy z doby železné (800 – 0 před Kr.), představuje nejnovější poznatky a nedávné i starší nálezy z období takzvaného halštatu a laténu. Mezi největší unikáty v expozici patří předměty z knížecích mohyl nalezených na Písecku. Ty nejdůležitější jsou tři – Hradiště, dnes součást Písku, Nevězice a Tálín.

Výstava bude otevřena denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin. Další komentovaná prohlídka bude připravená ve středu 29. června od 16 hodin.

Za poskytnutí fotek z muzejní noci i výstavy děkujeme fotografovi Tomáši Droppovi