Projekt vytvořila a podala naše škola a od Evropské unie dostala prostředky na jeho realizaci. Ty byly rozděleny mezi všechny partnery. Všichni jsme měli finance na koupi materiálů pro vytváření projektových výstupů, na výjezdy na jednotlivé partnerské školy. Během celého projektového období probíhaly workshopy, děti navštěvovaly muzea, výstavy, práce na aktivitách probíhala jak v běžných hodinách, tak mimo ně na tématicky pořádaných tvořeních, ale i během samotných zahraničních návštěv. Během nich děti poznávaly partnerské země, školy a kulturu v příslušných zemích. Propagovaly tam současně svou zemi, kraj, město i školu. Postupně se tak sešli všichni nejprve u nás v Táboře, následně v sicilské Avole, tureckém Izmiru, španělském Ibi, v bulharském Velikém Tarnovu a nakonec na prosluněné portugalské Madeiře.

Tam jsme navštívili hlavní město Funchal a jeho okolí. Poznali jsme krásy místní přírody, dravost oceánu a tradice a pohostinnost místních lidí. Užili jsme si květinové slavnosti, svezli jsme se lanovkou z botanické zahrady na protější svah, z nějž jezdí lidé tradičně v proutěných saních, navštívili jsme hrob posledního českého krále Karla I., tančili jsme lidové tance a pozorovali jsme z katamaránu delfíny.

Díky podpoře města a zejména díky dárkům, které pro naše partnery a zástupce měst v partnerských zemích zajistila opakovaně Ing. Olga Bastlová, jsme měli možnost seznámit s Táborem daleko od domova.

Naše škola ZŠ a MŠ Tábor, Husova si vyzkoušela nejprve účast v podobném projektu Comenius, je rovněž školou, která uskutečňuje projekty e-Twinningové. Jakožto instituce těchto aktivit znalá pomohla rovněž šířit jejich myšlenku v dalších školách našeho regionu. Během uskutečněných návštěv partnerů se opakovaně zapojila i jistebnická škola, jejíž úžasný dětský pěvecký sbor, který vede Mgr. Julie Pešková, vystoupil opakovaně při uvítání v Jistebnici. Zájem o Erasmus projevila též bývalá ředitelka chýnovské školy, Mgr. Marcela Vosátková , a tak má i tato škola díky šikovným paním učitelkám v současné době svůj vlastní projekt s tématem Water for us – we for water.

U nás jsou v těchto dnech posledními akcemi projektu školní výlet třídy 5.A a exkurze 3.D v Muzeu mlynářství, pekařství a zemědělství v Božeticích. Páťáci se

spolu s několika deváťačkami podívali nejprve do Jistebnice na kancionál a prohlédli si pamětní síň Richarda Laudy, zašli na výstavu ve výstavní síni vedle kostela, pohráli si v sadech. Pak dojeli k chlístovskému rybníku, kde se vykoupali a následně sešli na Monínec. Tam se věnovali sportovním aktivitám, začali v lanovém centru, následně si zastříleli z luku, zaskákali si na bungee trampolínách, pouštěli kuličky po kuličkové dráze a stříleli z obřího praku. Také se věnovali tubingu a přímo nadšeni byli z jízdy v plavkách po vodní maxiskluzavce.

Na exkurzi v muzeu se třeťáci ještě těší, seznámí se tam s tradičními řemesly a některá z nich si i vyzkouší na vlastní kůži.

Nezbývá než poděkovat Evropské unii za to, že mělo tolik dětí a pedagogů možnost získat díky jejím finančním prostředkům krásné zážitky.

Jelikož jsme byli úspěšní i v další žádosti, můžeme se příští dva roky těšit na absolvování mnoha vzdělávacích aktivit pro pedagogy a na další výjezd s dětmi na partnerskou školu v Litvě.

Koordinátorka projektu

Mgr. Jana Bičišťová