„Nové vesty mají boční zamykací systém s přezkami a k tomu ještě tzv. dotahovák, takže to pěkně přiléhá na tělo. Co se mi ale opravdu líbí, jsou odkládací kapsy, kam si můžete dát třeba rukavice. Nechybí ani píšťalka, na kterou můžete zapískat, kdybyste spadli do vody a snažili se přivolat pomoc,“ popsal výhody novinky ve výbavě velitel druhého pontonového družstva, rotný J. U. Navíc ještě dodal, že předtím se používaly nejprve vesty zelené, které měly podle něj nevýhodu v tom, že se v nich hodně člověk zapotil. Dalším mezistupněm byly vesty oranžové a teď přišly na řadu černé. „Je to opravdu krok o hodně vpřed. Jsem rád, že se na nás i v tom vybavení myslí,“ dodal velitel družstva.

Padesát jedna vojáků 15. ženijního pluku mohlo vesty vyzkoušet hned při prvním společném cvičení mimo posádku Bechyně, které se konalo přímo na vodě. „Už od minulého týdne tady organizujeme soustředěný výcvik v překonávání vodních překážek. V této fázi trénujeme sestavení přívozového přepraviště z částí pontonové mostové soupravy,“ popsal program čtrnáctidenní přípravy nadporučík T. M., zástupce velitele druhé roty všeobecné ženijní podpory. „V rámci toho máme za sebou i přesun vozidel v koloně, protože ke každé překážce je nutné se nějak dostat. Nacvičovali jsme 100 km okruh jízdy v proudu 15 vozidel. Je to komplikovanější, protože pontony jsou širší než vozidlo a tím pádem se jedná o nadrozměrný náklad,“ doplnil nadporučík.

Hlavní část výcviku ale přichází v momentě, kdy se celá jednotka dostane k vodní překážce, v tomto případě ke 120 m široké řece, Labi. „Ze břehu shodíme čluny do vody a pak následují 6,5 metrů dlouhé pontonové díly, které se spojí v soulodí a připojí dohromady pomocí člunů. Pak už jsme schopni převážet přesunující se jednotku, ať už tankovou či s lehkými obrněnými vozidly z jednoho břehu na druhý,“ popsal činnost ženistů velitel druhého pontonového družstva,  rotný J. U.

„Příprava pro nasazení do zahraniční operace eFP Lotyšsko je důležitá kromě jiného i z toho důvodu, že zesílená pontonová četa bude do sestavy zúčastněných jednotek zařazená vůbec poprvé,“ vysvětlil velitel 7. rotace kapitán Josef Kurfiřt a doplnil, že jejich hlavním úkolem bude zabezpečovat všeobecnou ženijní podporu pohybu vojsk pro spojenecké jednotky.

Další fáze přípravy čeká na příslušníky pontonové roty v měsíci dubnu při cvičení Labe, kdy ženisté využijí i nově nafasované přilby a taktické vesty. Celý výcvik se bude konat ve výcvikovém prostoru Litoměřice pod taktickým námětem tzn. se zbraněmi.

Kapitán Zuzana Králová z 15. ženijního pluku