Odborná praxe na traumatologické jednotce intenzivní péče (JIP) se pomalu chýlí ke konci i Vítovi Mazákovi, který studuje třetí ročník oboru Všeobecná sestra na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Třiadvacetiletý mladík byl na toto oddělení Nemocnice České Budějovice zařazen vedením, ale tvrdí, že akční oddělení mu sedí velmi dobře.

Primář infekčního oddělení českobudějovické nemocnice Aleš Chrdle.
"Nejnáročnější bylo ztrácet pacienty," ohlédl se primář infekčního

Co nám covid dal a vzal.Zdroj: DeníkV polovině října se začala situace kolem koronaviru zhoršovat, a tak studenti zahájili svou praxi o několik týdnů dříve. „Fakulta předala kontakty na krizový štáb Jihočeského kraje, ten nás úměrně rozdělil do všech nemocnic v jižních Čechách,“ uvedl Vít Mazák, že hlavním úkolem bylo doplnit stavy sester, které se nacházely v karanténě či izolaci kvůli onemocnění covid-19.

AKČNÍ ČLOVĚK

Jeho pracoviště se skládá z inspekčního pokoje a dvou pokojů po asi pěti lůžkách. „Jsme tady v tom všichni spolu, to mě na tom baví. Navíc je tu skvělý kolektiv,“ zhodnotil. Praxi na traumatologii si nevybral, ale velmi ho baví, protože má rád akci. „Na praxi na jednotce intenzivní péče se mi líbí, že je stále co dělat,“ prozradil Vít Mazák.

Vítek má za sebou ve svém osobním životě transplantaci, a přesto si zvolil rizikové povolání. „Obor všeobecná sestra jsem šel studovat s tím, že bych v budoucnu mohl pracovat na sále, kde se můžete potkat se vším, tak si toto riziko nepřipouštím,“ zmínil, že o sebe strach nemá. „Než jsem začal marodit se srdcem, tak jsem chtěl být lékař záchranář,“ řekl.

Učitelé i žáci Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře se s nouzovým stavem a pandemií naučili efektivně komunikovat pomocí softwaru a různé techniky. Do školy už nastoupili letošní maturanti.
Distanční výuku mají v malíčku, zjistili však, že osobní kontakt nic nenahradí

Traumatologie je podle jeho slov specifická tím, že nejvíce přijímaných pacientů je odpoledne nebo v noci. „Na jiných odděleních je to často opačně. Lidé jsou akční zejména po práci a navečer, takže hlavní příjmy nových pacientů bývají během odpoledních a nočních hodin,“ vysvětlil Vít Mazák, že se nejčastěji jedná o osoby po různých nehodách a úrazech, nezřídka i pod vlivem alkoholu. „Jde většinou o poranění hlavy a páteře, žeber či končetin,“ upřesnil.

PO PŘÍJMU HNED TEST

Pacient, o kterém na příjmu nevědí, zda je covid pozitivní, musí podstoupit vyšetření. Od začátku ho přijímají v tzv. plné polní; rukavicích, oblecích, respirátorech a štítech. „Zjišťujeme také rodinnou anamnézu. Zda má, pokud je při vědomí, typické příznaky tohoto onemocnění. Bezprostředně po přijetí následuje PCR test z nosohltanu,“ přiblížil Vít Mazák, že již dopředu s pacientem jednají, jako by nemoc měl. „Stejně tak jsme vybaveni ochrannými pomůckami, které mají minimalizovat riziko nákazy,“ dodal.

Tuzemská dovolená v jižních Čechách letos lákala nejen obyvatele z regionu.
Hory letos kvůli nejistotě netáhnou, zájem je o Vánoce a silvestr u moře

Pokud chtějí výsledek urgentně, znají jej většinou už do hodiny. „Standardní cestou víme o pozitivitě či negativitě nejdéle do pár hodin od stěru,“ naznačil fungování z praxe v nemocnici.

IZOLACE A ZAMEZENÍ PŘENOSU

Na covidové jednotce jsou podle něj pacienti, kteří mají podezření na tento virus nebo už ho mají potvrzen. „Covid pozitivní pacienti bývají sami na pokojích nebo s dalšími covid pozitivními, v podstatě jsou izolovaní,“ zmínil, že na tyto pokoje se už neumisťují lidé s podezřením či již vyléčení. „Ti jsou separovaní jinde, aby se nemohli znovu nakazit,“ sdělil Vít Mazák.

TRAUMATOLOGIE JIP: Ke standartní práci na JIP patří přípravy léků, vizity, transport pacientů na vyšetření jako rentgen, CT, pravidelná kontrola vitálních funkcí a jejich monitorace, konzilia s odborníky z jiných oddělení, péče o rány a zranění a další specializované výkony. Na oddělení JIP jsou lůžka oddělená plentami nebo přepážkami. Příjmy jsou často neočekávané, nelze některé věci zcela plánovat. Na oddělení je třeba zachovávat dostatečné kapacity lůžek pro mimořádné události. Standardní pacient se na traumatologické JIP zdrží průměrně dva až tři dny, než je přeložen na jiné nebo standartní oddělení. Děti téměř nejsou přijímány, mají své speciální poúrazové a pooperační oddělení. V případě hromadné události je aktivován tzv. traumaplán, kdy funguje standardní směna a povoláni jsou i další zaměstnanci v záloze.

Krize s personálem nyní není podle Vítka již tak velká jako v říjnu. „To nejhorší už máme nejspíše za sebou. Ohledně případů jsme informováni průběžně jak vedením nemocnice, tak i prostřednictvím veřejných statistik, dle mého je vidět ústup,“ zhodnotil. „Je však možné, že bychom mohli začátkem roku čekat třetí vlnu epidemie,“ predikuje.