K nejvyhledávanějším destinacím mezi řeckými ostrovy patří Kréta, Rhodos, Zakynthos, Korfu a Kós. Najdete tu letoviska s úžasnými plážemi a koupáním i hotely s programem all inclusive. Zatímco děti budou řádit v bazénu, můžete odpočívat nebo využít nabídku nejrůznějších sportovních aktivit od surfování po parasailing nebo potápění. A když budete mít vody dost, můžete vyrazit na pěší túru, kochat se památkami nebo objevovat krásy ostrova na kolech. Záleží jen na vás.

Kréta, místo zrození Dia

Kréta je největším řeckým ostrovem a mezi českými turisty patří k nejnavštěvovanějším. Podle starořeckých mýtů je považována za místo zrození samotného Dia, vládce olympských bohů. Její rozmanitá příroda nabízí kontrast dlouhých vyhřátých písčitých pláží, vysokých hor a hlubokých kaňonů.
Severní pobřeží Kréty omývá Egejské moře, jižní pobřeží Středozemní moře.

Hlavní město Heraklion, pojmenované podle mytického hrdiny Herakla, je centrem archeologických nálezů mínojské civilizace sídlící v minulosti na Krétě. Za vidění tu stojí mimo jiné pevnost, katedrála, kašna a také nejstarší náměstí na ostrově.

Návrat do doby bronzové

Palác Knóssos – dřívější centrum mínójské civilizace, jejíž historie sahá až do doby bronzové, byl objeven na konci 19. století a je vyhledávaným turistickým cílem. Ruiny labyrintu chodeb a tisíců místností jsou přístupné a lidé si je mohou projít.

Tipy cestovních kanceláří
Za nejkrásnější část Kréty bývá označováno město Chania, pyšnící se přezdívkami Benátky východu a Kráska západu. Obdivovat zde můžete mnoho benátských domů, kostel San Salvatore, klášter San Nikolaos a navštívit můžete i zajímavá muzea. Přibližně 53 km na západ od města Chania leží nejfotogeničtější pláž celého ostrova, nazvaná Balos, doporučují cestovní kanceláře. Voda ve skvostné laguně je mělká a tudíž se v ní mohou bez obav osvěžit i neplavci, jedinci se sníženými pohybovými schopnostmi a děti. Další z cestovních kanceláří doporučuje výlet do nejdelší evropské soutěsky Samaria, která je zároveň národním parkem, návštěvu pevnosti Spinalonga chránící přístav Elounda a ujít byste si neměli nechat ani pláž Vai, jedinou palmovou pláž na ostrově.

Růžový ostrov Rhodos

Největší ostrov souostroví Dodekanézy v Egejském moři má název odvozený od řeckého slova rhodon, tedy růže, byť častěji tu potkáte ibiškové květy. Rhodos bývá také přezdíván „ostrovem Slunce“. Podle legendy totiž bůh Slunce Helios přesvědčil Dia, aby mu daroval ostrov, protože nemohl být u dělení světa. Ostrov, který se vynořil z mořských hlubin, pak zalil svým slunečním jasem. 

Průzračné moře, romantická zákoutí, všudypřítomné antické památky a atraktivní lokality pro surfaře i potápěče jsou velkým lákadlem pro turisty.

Tipy cestovních kanceláří
Jedinečným lákadlem Rhodosu jsou jeho pamětihodnosti - antické stavby, četné křižácké hrady, byzantské chrámy a kláštery. Krajina si zachovává svůj nedotčený ráz. „Najdete zde dvacet devět druhů rostlin, které jinde nerostou, a léto je tu velmi dlouhé, některé statistiky uvádějí až 340 slunečných dnů v roce,“ lákají teplomilné turisty weby cestovních kanceláří.

Hlavní město Rhodos patří mezi nejkrásnější místa ostrova. Jeho dominantou jsou čtyři kilometry dlouhé středověké hradby s několika branami a staré město s palácem Velmistrů.

V přístavu města Rhodos, v místě, kde dnes na sloupech stojí bronzové sochy jelena a laně, byl kdysi rozkročený jeden ze sedmi divů světa Rhodský kolos. Všechny lodě mířící do přístavu musely proplout pod nohama boha slunce Hélia, patrona ostrova. Socha byla vysoká 35 metrů a sloužila jako maják - ve vztyčené ruce obra plál věčný oheň. Ničivé zemětřesení v roce 225 př. n. l. kolos nevydržel a zřítil se do moře.

Mezi to nejzajímavější na Rhodu patří i Kalithea, bývalé termální lázně s nostalgickou atmosférou a krásným zálivem s křišťálovou vodou. Jinou zajímavostí je Údolí motýlů na západní straně ostrova Rhodos, kde v době od června do září sídlí miliony přástevníků kostivalových. Lákají je sem neobvyklé stromy a jejich pryskyřice, jejíž vůně připomíná vanilku a používá se při výrobě kadidla.

Zdroj: Youtube

Zakynthos, ostrov vůní

Zakynthosu se pro jeho bohatou flóru přezdívalo Ostrov vůní nebo Ostrov květů. Mohou za to orchideje, jasmíny, ibišky a hyacinty, kterým zdejší svěží vzduch pomáhají obohatit borovice, cypřiše a eukalypty. Podle řecké mytologie si ho jako místo odpočinku oblíbili i bohové Apollon a Artemis a vládnout tu měl i bájný Odysseus. Je to třetí největší ostrov Jónského souostroví.

Zakynthos byl za celou svou historii neustále v područí dobyvatelů. Když se od nich ve dvacátém století konečně definitivně osvobodil, postihlo ho zemětřesení.

Tipy cestovních kanceláří
Vedle plavání v jeskyních a relaxace na písečných plážích si na ostrově Zakynthos užijete také horských pěších túr, výletů za tuleni i množství kostelů a památek. K turisty nejvyhledávanějším patří proslulé Modré jeskyně se zářivě modrou vodou, ke kterým se dá dostat pouze lodí. Weby cestovních kanceláří upozorňují na nádhernou přírodní scenérii – pláž Navagio. Před více než třiceti lety zde ztroskotala pašerácká loď vezoucí cigarety. Příbojem byla vržena na toto místo, kam je jediný možný přístup právě lodí.

„V srpnu roku 1953 zasáhlo Zakynthos silné zemětřesení o síle až 7,9 Richterovy škály, které srovnalo se zemí 95 procent povrchu ostrova. Neporušeně zůstaly stát jen tři budovy – katedrála sv. Dionýsa, budova Národní banky a kostel sv. Nikolase. Od té doby se ale infrastrukturu ostrova podařilo obnovit a dnes sem za nádhernými plážemi jezdí zástupy turistů,“ popsal katastrofu Deník.

Zakynthos je známý také jako ostrov želv, protože je hnízdištěm chráněných mořských želv Caretta-Caretta. Dospělí jedinci dosahují velikosti až jeednoho metru a váží až 150 kg. Želvy připlouvají k plážím zátoky v období od května do září, aby do písku nakladly vajíčka. Během sezóny se podél šesti pláží v zálivu Laganas objeví v průměru asi 1 300 hnízd.

Přibližně od poloviny srpna na svět přicházejí malé želvičky, které při troše štěstí můžete z dálky pozorovat na jejich první životní cestě z hnízda do moře. Některé pláže zátoky Laganas patří k chráněnému mořskému parku, a proto zde platí určitá vládní opatření na ochranu želv, jako například zákaz motorizovaných vodních sportů.

Zelená perla - ostrov Korfu

Ostrov Korfu, druhý největší z Jónských ostrovů, se nazývá zelenou perlou Jónského moře. Ostrov je stále zelený díky olivovníkům, cypřišům, eukalyptům, vinné révě, piniím a více než 40 druhům orchidejí, které zde rostou. Místní obyvatelé se věnují pěstování oliv, vinařství i rybolovu.

Turisté oceňují písčité pláže, oblázkové zátoky, milovníci umění a historie pak antické sochy nejen v paláci Achilleon. Sportovci si tu mohou zahrát golf, kriket nebo si ostrov projet na kole. „Na Korfu žil také spisovatel Gerald Durrell, který napsal o svém pobytu zde několik knih, např. O mé rodině a jiné zvířeně. V městečku Kalami dodnes stojí vila, kde žil jeho bratr Lawrence,“ upozorňuje jeden z cestovatelských webů.

Mechanismus z Antikythéry, bronzové diferenciální ozubené soukolí ze starověku
Nejstarší známý počítač světa pochází ze starověku, našel se v potopeném vraku

Hlavní město Kerkyra, na jehož stavbu byl použit materiál z ruin starověkého města Paléopolisu. láká na promenádu zvanou Esplanáda a nadchne všechny milovníky historie. Byly zde objeveny zbytky obrovského chrámu, jehož vznik je datován do období okolo roku 600 př. n. l., a nedaleko něho byla odkryta část svatyně věnované bohu Apollónovi. Za vidění stojí i Menékratova hrobka, ruiny římských lázní či Artemidina chrámu. Kerkyra je také plná kostelů a chrámů a na území města se nacházejí i dvě velké pevnosti.

Na Kósu se narodil Hippokratés

Kós je řecký ostrov v Egejském moři v souostroví Dodekanés, ležící 3,5 km od tureckého pobřeží. Je známý především jako rodiště antického lékaře Hippokrata. Jeho odkaz je tu patrný, takže nepřekvapí, že mezi nejnavštěvovanější památky patří velmi zachovalá starověká nemocnice Asklépion. Ostrov vás okouzlí krásnými plážemi, malebnými zátokami, ale i olivovými háji a vinicemi.

Tipy cestovních kanceláří
Ostrov, kde lidé dodnes praktikují tradiční řemesla jako tkalcovství a hrnčířství, je proslulý i díky tymiánovému medu, který koupíte skoro všude. Stejnojmenné hlavní město bylo založeno v roce 366 př. n. l., a svou současnou podobu získalo po ničivém zemětřesení v roce 1933. Starověké památky, které se tím odkryly, vystavuje zdejší archeologické muzeum. „Nejslavnějším exponátem je mramorová socha Hippokrata, která byla pravděpodobně zhotovena již za jeho života,“ uvádějí cestovní kanceláře. Upozorňují také na to, že ostrov má velmi dobře značenou síť cyklostezek a jeho poloha vybízí k lodním výletům na okolní ostrovy i do Turecka.

Zajímavým výletním cílem je rozlehlé solné jezero Alykés na ostrově Kós, které se v zimě za vydatných dešťů naplní vodou a v létě opět vysychá. V okolí jsou každý rok k vidění obrovská hejna stěhovavých ptáků. Navštěvované jsou také slavné termální prameny Emprós Thermá a okolní pláže, jejichž písek je zabarven do černa.

A pokud hledáte zábavu, pak bude tím pravým komplex vodních atrakcí Waterpark Lido, vzdálený 20 km od hlavního města Kós. Akvapark nabízí tobogány, skluzavky, obří divokou řeku, vířivky, bazénky, trychtýř i vlnobití a téměř na každém rohu je bar, kde se míchají skvělé koktejly.