Oranžové ochranné sítě po obvodu vrcholové části Sněžky v délce 350 metrů umístili ve středu ráno pracovníci Krkonošského národního parku. Mají sloužit k tomu, aby lidé přestali piknikovat na alpínských trávnících a lézt po skalách v místech, kde je vstup zakázán.

Prázdné ulice Prahy a lidé s rouškami 18. března 2020. Osamělé turistky na Karlově mostě.
Zahraniční turisté se zatím do Prahy nehrnou. Nahradí je tuzemští?

Zákazové značky a nízké řetězy mezi dřevěnými sloupky nestačily k dodržování pravidel pro návštěvníky Sněžky, proto bude nyní vstup do vymezeného území nejpřísněji chráněné přírody oddělovat zřetelně viditelné, ovčí pletivo. Ochranná síť už také figuruje na ploše u Slezského domu pod vrcholem Sněžky.

„Rok od roku se stávalo častěji, že si lidé nevšímali cedulí s označením 1. zóna, piktogramů se zákazem vstupu, ani řetězových zábran. Nově instalované ovčí sítě jistě zaznamenají a nebudou vstupovat na vzácné alpínské louky, které svým piknikováním ničili,“ prohlásil ředitel Krkonošského národního parku Robin Böhnisch a připomněl: „Vrchol Sněžky představuje mimořádně vzácné a cenné území, patrně nejcennější biotop celé země, tak snad si lidé uvědomí, že je potřeba ho chránit.“

Pečlivější dohled 

Správa KRNAP zároveň pořídila na Sněžku dvacet nových dřevěných laviček, aby návštěvníci měli možnost kam se posadit. Vrchol vytížené hory bude v letní sezoně pod pečlivějším dohledem strážců národního parku. Ti budou celý den na Sněžce dohlížet na dodržování zákonných pravidel. Pomáhat jim budou také hlídky Policie ČR. „Jsme denně terčem kritiky, že nedokážeme uhlídat Sněžku, protože ukázněné návštěvníky situace štve,“ řekl Böhnisch.

Pražský hrad.
Padesát nejnavštěvovanějších míst v ČR: kralují zoo, lákadel je ale víc

Správa KRNAP podle ředitele dlouhodobě pracuje na legislativních změnách kvůli posílení pravomocí stráže přírody v České republice. Na místě můžou strážci národního parku udělit pokutu až do výše 10 tisíc korun. „Zatím řešíme 80 procent přestupků v Krkonoších domluvou. Pokud půjde o velmi křiklavé případy, nebudeme se už držet v řádech stokorun,“ zdůraznil ředitel Krkonošského národního parku.