O fakta však ve všech těch sporech moc nejde, jsou to rozporné historické otázky. Kolář (TOP 09), Novotný (ODS) a Hřib (piráti) mezi sebou hlavně vedou boj o pražské liberální voliče. A ti jsou ve své většině proevropští, proameričtí a léta latentně protiruští. Je dobré si přiznat, že Putinův režim je v mnoha ohledech odpudivý. To ale i Trumpova politika třeba. Hlasy u liberálů ale nese „boj s Ruskem“, ono je v očích liberálního elektorátu ohrožením Evropy, demokracie a svobody. Není jen cizí a jiné, je zlé, je to nepřítel a chce nás zničit.

Wai-Shin Chan: Covid-19 může dlouhodobě změnit to, jak lidé nakupují a cestují

Matěj Stropnický
- narozen 1983
- politik a novinář
- působil v řadě funkcí v pražské komunální politice, mezi lety 2014 a 2015 byl náměstkem primátorky
- od roku 2003 je členem strany Zelených, vedl ji v letech 2016-2017

Jenomže rétorika vytvářející nepřítele z Ruska, Putina a často i z Rusů samotných je až nápadně podobná vytváření obrazu nepřítele z Islámu, Arabů a muslimských uprchlíků, jen je určena jiným uším.

Liberálové se někdejšímu strachu dost velké části obyvatel z muslimské imigrace, totiž, že každý terorista je muslim, že přijíždějí znásilňovat české ženy a zničit naši sekulární kulturu, že naše právo nahradí šaría a že nám tu plíživě zastaví volné kopce mešitami a časem donutí i místní nosit burky a hidžáby – vysmívali. A pokud někdo kladl odpor, byl promptně označen za šovinistu, xenofoba, i rasistu, přičemž vše, co nebylo pozitivní zprávou o uprchlících, mohl být jen hoax nebo fakenews. Píšu to ne proto, že bych chtěl tvrdit, že tehdy nebujel žádný šovinismus, nerašila žádná xenofobie a nekolovaly žádné hoaxy. Píšu to pro ten rychlý soud, jehož se všem, kdo nechtěli vítat dost radostně, vzápětí dostávalo.

Jenže jak se čelní liberálové chovají, když jde o strachy a předsudky jejich voličů? Najednou se mnozí neštítí účelově přepisované historie v neprospěch Ruska, nefiltrované zášti, panruského (nejen protiputinovského) šovinismu, xenofobie vytvářející z Ruska a Putina monstra a z Rusů přitroublé balíky, kteří si jeho vládu nechají líbit. Najednou nevadí ricinové hoaxy a fakenewsy o hrozících vraždách.

Ministr zdravotnictví a sociálních věcí Čínské republiky (Tchaj-wanu) Chen Shih-chung
Tchajwanský ministr: Zdravotní bezpečnost vyžaduje začlenění Tchaj-wanu do WHO

Chápu, že má někdo z něčeho strach. Na každém tom ohrožení zpravidla bývá i víc nebo míň pravdy. I na těch muslimských uprchlících bylo a je, a i na ruském vměšování. Tady jsme ale znovu svědky toho, že se politici tomuto strachu podbízí, živí ho a nenávist sami dmýchají.

A jaký je váš názor? Pište prosím na adresu nazory@vlmedia.cz. Vaše příspěvky rádi zveřejníme.

Naše trio je ve stále méně komické válce s Ruskem, co sami vyvolali a dál v ní přitápějí, čekají, těší se na reakce protistrany, aby jim dodala aureolu mučedníků, srdnatě si (pod deštníkem NATO a se slovy podpory velení aliance) nedělají starost z žádné reakce, ačkoli jsou jejich činy i vyjádření cílené a systematické provokace, mají zaručenu beztrestnost. Kalí vodu, lidově řečeno.

Nepozoruji bohužel, že by za to čelili ve svých partajích, v liberálně laděných médiích nebo od svých voličů zásadní kritice: souhlasí se tam s tím tedy – Rusové jsou muslimové našich liberálních vrstev, na ty se ve slušné společnosti plivat může. A oč je protiruský šovinismus přítomnější u vzdělanějších a bohatších vrstev, o to si zaslouží větší opovržení.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.

Josef Středula: Nechceme být smetištěm pro ztráty z půl Evropy