Jan Hamáček? Kdo to je? Muž, který je stále vicepremiérem a ministrem vnitra, se po prohraných volbách vzdal funkce předsedy sociální demokracie a avizoval odchod do soukromé sféry. Z druhého nejmocnějšího vládního politika se přes jediný víkend stal člověk, který nikoho nezajímá. Tak to zkrátka chodí.

Horší je to se stranou, kterou Hamáček vedl od roku 2018. Poprvé od vzniku České republiky se ČSSD nedostala do sněmovny. Potopilo ji spojenectví s hnutím ANO a jeho predátorským šéfem Andrejem Babišem. Snad ještě více ji poškodily nepřekročitelné červené linie, které neustále veřejně rýsovala, aby je pak potupně překračovala.

Kateřina Perknerová
Defilé u akvária nechť skončí

Tou nejkřiklavější bylo setrvání ve vládní koalici se stranou, která s pravicí prohlasovala nejen zrušení superhrubé mzdy, ale zároveň výrazné snížení daně z příjmu fyzických osob. Programový pilíř ČSSD tím padl, čímž se stala pro své příznivce nečitelnou.

Dnes budou sociální demokraté na svém 43. sjezdu dělat inventuru. Pokud se chtějí do vysoké politiky vrátit, musí změnit úplně všechno. Lídry, vystupování, taktiku. A naopak se vrátit k osvědčeným ideovým základům.

Svízelná ekonomická situace jim nabízí dost možností, jak se prezentovat v roli ochránců slabých a potřebných, kteří nemají v parlamentu žádného přirozeného reprezentanta (Babišovo hnutí jím není a nebude). Avšak zůstane-li snaha pouze na budoucím předsedovi, respektive předsedkyni a několika funkcionářích, ČSSD po 143 letech skončí jen jako kapitola v učebnicích dějepisu.

Kateřina Perknerová
Žádné bianco šeky

Zachránit ji může iniciativa zdola, reálná potřeba sociálních demokratů a podobně smýšlejících lidí formulovat a prosazovat levicovou politiku. Její šancí je model, jenž zvolili po roce 2010 lidovci. Zpět na výsluní, a to nejen sněmovní, ale také vládní, se dostali díky aktivním členům, omlazenému vedení a přesvědčení, že bez nich by česká politická scéna kulhala na jednu nohu.

V případě sociálních demokratů je tato výzva ještě naléhavější. V Německu, Španělsku, Švédsku či Dánsku vládnou socialisté, kteří budou do značné míry utvářet budoucnost Evropy. ČSSD by u toho neměla chybět.