Nejkonzervativnější česká strana momentálně řeší rébus, zda je normální, když chce kluk dostat holku do postele a moc při tom nehledí na to, co si o tom myslí ona. Při obhajobě Dominika Feriho se v podobném smyslu vyjádřil čestný předseda TOP Karel Schwarzenberg. A jeho šlechtický kolega ze Senátu Tomáš Czernin zase naznačuje, že za skandálem stojí konkurenční Piráti.

Kateřina Perknerová
Kde brát lídry a nekrást?

Jisté je, že Feri je dnes mrtvý politik, na něhož ze všech stran prší obvinění. Řadoví členové TOP 09 jsou zděšeni a lidovci z koalice Spolu se zřejmě od propuknutí aféry se sexuálním obtěžováním jen modlí, aby voliči do října zapomněli, že měl být jednou z jejích super tváří. Zajisté bude zajímavé sledovat, jak se k tomu postaví Feriho nástupkyně ve sněmovně Olga Sommerová, ikona genderu a ženských práv.

Topka se ovšem v předvolebním marasmu neplácá sama. Třeba ČSSD, která se v Praze zbavila Tomáše Petříčka coby lídra kandidátky, láká Matěje Stropnického, dřívějšího šéfe Zelených. Tedy strany, která po sjezdu ČSSD odmítla s Hamáčkovým vedením spolupracovat, neboť podle nich nedává naději na „ukončení oligarchického srůstání politické a ekonomické moci a autoritářského stylu vládnutí zemi“.

Andrej Babiš sice přemluvil hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka, aby znovu usiloval o poslanecký mandát v roli jedničky za ANO, zato musel skousnout, že zdejší organizace odmítla na kandidátku umístit ministra obrany Lubomíra Metnara. A co hůř, Kraj Vysočina ukázal dlouhý nos na sněmovního mága a majitele výbušných diářů Jaroslava Faltýnka. Vedení ANO (čti Andrej Babiš) to může změnit, avšak ukazuje se, že regiony i v tomto hnutí touží po emancipaci (čti ať nám do našich kšeftů Praha a majitel nemluví).

Kateřina Perknerová
Trable Dominika Feriho

Ani Piráti nepředvádějí bůhvíjakou jízdu. Mezi jejich lídry spolu se STAN je jediná žena, Olga Richterová v Praze. Ovšem i tady jsou další Pirátky až ve spodní části listiny. U jmen kandidujících byste též daleko hůř než v roce 2017 hledali vzrušující profese jako nezávislý badatel, life-hacker, tvůrce hádanek a hlavolamů či aktivní občan. Teď už se bouřliváci oblékli do tesilu a jsou z nich ctihodní poslanci, zastupitelé, radní nebo asistenti. Část jejich příznivců to může odradit.