Dál od dramatického pádu ekonomiky, drtivé koronavirové krize i toho, v jakém nevýkonném a nedemokratickém režimu to žijí. Vlasovci, ulice Borise Němcova u ruské ambasády a nakonec demontáž sochy maršála Koněva vytvořily třaskavou směs, která Kreml nejen urazila, ale v těchto dnech se mu i hodila do krámu.

Praha 6 nechala odstranit sochu sovětského maršála Koněva z náměstí Interbrigády.
Kauza sochy maršála Koněva: Moskva ukazuje před Rusy svaly

Vyslání zabijáka s diplomatickým krytím do Prahy bylo nejen výhrůžkou Česku, ale především divadlem pro Rusy. Tři čeští politici, včetně primátora Prahy, museli dostat ochranku, starosta Prahy 6 Ondřej Kolář byl policií ukryt na neznámém místě. Pokud jsou k příjezdu zabijáka důkazy, mohli jsme vykázat ruského velvyslance ze země. Premiér Andrej Babiš sice Moskvě pohrozil, ale velvyslance nevykázal. Rusko pak včera konečně zklidnilo tón.

Tím, doufejme, ruské představení pro Rusy končí. To, co je podstatné, je nedopustit opakování tohoto kremelského spektáklu a vůči Rusku dělat politiku suverénní západní země. Země, kde jen čeští občané a politici mají právo rozhodovat o jménech ulic i sochách v parcích. Divadlo pro Rusy, ať si Kreml hraje v Rusku.

Virus odejde, sucho zůstane