Zcela jasně hovoří tvrdá čísla, která nelze okecat, natož svést na nikoho jiného, jsou jen a jen výsledkem schopností naší vlády, systému, který autoritativně nastavila a za jehož výsledky chce hlava státu udělovat nejvyšší vyznamenání. Maďarsko, počtem obyvatel srovnatelné a s horším zdravotnictvím, ke včerejšku 38 mrtvých, Česko 72.

Ilustrační foto
Česko koronavir zvládá nejhůř ze všech čtyř států Visegrádu

Poloviční Slovensko dvě úmrtí. Téměř čtyřnásobně populačně silnější Polsko 98 obětí, tedy přepočteno na českých deset milionů třetinová úmrtnost. Podobně by se to dalo ukázat na počtu nakažených, kterých bylo ke včerejšku v Polsku 4201, v asi čtvrtinovém Česku 4591, Slovensko 485 (tedy přepočteno na Česko necelá tisícovka), v téměř desetimilionovém Maďarsku 744.

V této chvíli je proto Česko pro své visegrádské sousedy koronavirem zamořená země, kde lidé umírají mnohem víc než jinde. Proto mohou tamní premiéři říkat: Hlavně nesmíme dopadnout jako Česká republika! Podobně jako tady Andrej Babiš volá, že „nesmíme dopadnout jako Itálie“.

Setkání Miloše Zemana s jeho expertním týmem na zámku v Lánech
Raut u Zemana: Co je povolené pánům, není dovolené kmánům?

Samozřejmě nejsme na konci, vše se může změnit, ale myslet si, že jsme mistři světa a tady se to dělá nejlépe, to opravdu ne. A už teď někoho navrhovat na vyznamenání a s těmito výsledky, to může opravdu jen Miloš Zeman.