Nejužší dům světa

Prvním je Keret House, který je nejužším domem světa, protože jeho šířka se pohybuje od 92 do 152 centimetrů. „Najdete jej v polské Varšavě a je určen výhradně těm, kteří se opravdu nebojí úzkých prostor. Ulička, v níž se nachází, dříve sloužila jako skládka odpadu. V mini domečku je vše, co majitel potřebuje k životu, včetně ložnice a koupelny,“ uvádí video na youtube kanálu ZEK.

Navrhl jej architekt Jakub Szczęsny prostřednictvím architektonické firmy Centrala.

TOP 5 - Skryté domy, o kterých neuvěříte, že existují:

Zdroj: Youtube

Dvoupatrová stavba byla pojmenována po izraelském spisovateli a filmaři Etgaru Keretovi, který byl prvním nájemcem budovy. Nechal ji postavit jako památník své rodině, která zahynula za II. světové války během holocaustu.

V roce 2019 byl označen jako jeden z nejznámějších domů na světě a zařazen na seznam mezinárodních projektů oceněných architektonickým portálem Iconic Houses.

Vítejte v bytě, kde nejsou dveře. Ložnici oddělují vestavěné boxy tvořené z nábytku na míru.
Beton v činžáku? Byt na pražské Letné je poctou industriálnímu designu

Kde by se vám případně zamlouvalo mít svůj vysněný dům ukrytý? Hlasujte v naší anketě pod článkem.

Harold Hisona v článku s názvem Nejtenčí dům v polské Varšavě odemyká se všemi základními vymoženostmi z října roku 2012 na webu StudentNews uvádí, že stavbu domu podpořila varšavská radnice a byla vyrobena a realizována Polskou nadací moderního umění. Dům je klasifikován jako umělecká instalace, protože nesplňuje polské stavební předpisy, i když je používán jako rezidence.

Je libo dům v jeskyni?

Další skrytou stavbou je Villa Vals. Jeskynní dům se nachází ve Švýcarsku ve Vals, v kantonu Graubünden a umístěn je ve svahu. Má ohromující výhled, byl totiž navržen tak, aby z něj byly vidět krásné scenérie okolí.

Villa Vals večer.Villa Vals večerZdroj: se svolením správců webu villavals

Článek na Wikipedii uvádí, že dům byl postaven v roce 2009 podle plánů architektů Bjarne Mastenbroeka a Christiana Müllera od architektonických firem SeARCH a CMA.

Villa Vals alias jeskynní dům:

Zdroj: Youtube

Má plochu 160 metrů čtverečních. Konstrukčním záměrem tvůrců bylo plně začlenit vilu do krajiny tak, aby nenarušovala přírodní prostředí. Fasáda domu je mírně skloněná, což umocňuje výhled na hornatou krajinu protějšího údolí. Web Villa Vals zmiňuje, že jediná cesta do domu vede podzemním tunelem, který vede ze sousední stáje Graubünden.

Žižkovská televizní věž.
Žižkovská věž. Unikát s úžasným výhledem i nejošklivější stavba s obřími miminy

Pokud by někdo měl zájem o neobvyklý zážitek, je možné si zde objednat pobyt, protože se dům po celý rok pronajímá. „Vejde se do něj až osm dospělých a čtyři děti. Prodloužený víkend v něm přijde na dvacet tisíc korun. Svým tvarem připomíná satelitní anténu,“ doplňuje ZEK.

Beton, sklo a ocel

Nizozemský koncept Casa Brutale je třetí stavbou kategorie skrytých domů. Vznikl jako projekt architektů společnosti OPA, kteří už teď hlásí, že mají dostatek prostředků, aby stavbu realizovali. Vilu vypadající jako z Bondovky chtějí začít stavět v polovině července v Bejrútu, hlavním městě Libanonu.

Dům je situován do útesu na hoře Fagra, v nadmořské výšce 3 969 stop, a jako střechu má bazén se skleněným dnem. Navíc nabízí úchvatný výhled na moře.

Nizozemský koncept Casa Brutale.Nizozemský koncept Casa BrutaleZdroj: se svolením správců webu ArchDaily

To, co začalo jako rezidence o rozloze 1 938 čtverečních stop, se nyní rozšířilo na 2 906 čtverečních stop a pohodlně pojme až šest lidí.

S odhadovaným rozpočtem 2,5 milionu dolarů má nyní dům podzemní parkoviště až pro tři auta a severozápadní orientaci, která brání tomu, aby se proměnil ve skleník.

Ocelový dům v Texasu.
Pět domů, ze kterých jde hlava kolem. Jejich autoři se nebáli divočit

Fanouškům architektury se může jméno domu, které je jasným odvozením od brutalismu, zdát jako stylisticky nesprávné pojmenování. Do jisté míry s tím pro portál forbes architekt a partner OPA Laertis-Antonios Ando Vassiliou, souhlasil.

„Navzdory nedostatku malých, opakujících se oken a objemnosti většiny brutalistických budov, v OPA považujeme stavbu za brutalistickou na základě materiálů, kterými jsou holý beton, sklo, ocel. Také na základě jednoduchého, ortogonálního designu, tedy žádné křivky, žádné ozdůbky nebo dekorace,“ poznamenal Vassiliou.

Podívejte se na Casa Brutale:

Zdroj: Youtube

Západy slunce na okraji pralesa

Stavbu soukromého objektu Casa da Mata, domu Studia MK27, najdeme na okraji brazilského deštného pralesa ve státě Sao Paolo. Je nad zemí, aby si majitelé mohli ze všech pater vychutnávat úchvatné západy slunce a výhled do pralesa nebo na nedaleké hory.

Casa da Mata na prima videu:

Zdroj: Youtube

„Navíc se také může stát, že se k domu přiblíží některý z obyvatel pralesa, což může být opravdu nezapomenutelná podívaná,“ říká průvodce na youtube.

Střecha je nejčastější

Nejvíce rozšířenými skrytými stavbami světa jsou domy na střeše. Hojně se vyskytují například v New Yorku, ale najdeme je také v Číně a dalších velkoměstech.

Střešní dům na střešní terase výškového bytového domu v Jakartě. V pozadí panorama města.Střešní dům na střešní terase výškového bytového domu v Jakartě. V pozadí panorama městaZdroj: Shutterstock

Pokud je vaším snem vlastnit dům v opravdu rušné ulici města, pak byste si měli pořídit dům na střeše. Například ve West Village v New Yorku žijí David Becos a Erin Steage ve své chatě se zahradou na střeše šestipatrového paneláku.

Hrad Helfštýn v podobě rekonstrukce jeho renesančního paláce získal Českou cenu za architekturu za rok 2021.
Česká cena za architekturu. Kdo ji za rok 2023 získá? Hledají se ti nejlepší

„Není to však jediné místo svého druhu. Hodně jich najdeme v Číně, kde je největší populace na světě, a toto je jeden ze způsobů řešení zdejšího bydlení,“ uzavírá reportáž o neuvěřitelně skrytých domech ZEK.