"Dárky nakupuju pro celou rodinu, maličkosti, ale každému něco. Celkem pro třináct lidí a musím se vejít do tisícovky. Sama ale nejraději dostávám peníze, rodiče už vědí, že mi oblečení kupovat nemají, že si ho chci koupit sama. Těsně po Vánocích nechodím, to v obchodech nic není, je třeba nějakou dobu počkat," má sedmnáctiletá Kateřina Koutenská z Tábora již vypracovaný systém.

Po svátcích totiž obchodníci přijdou se sezonním výprodejem a to je pro Katku ta pravá chvíle. Dárky pro nejbližší ale nakupovala v tom největším mumraji posledního adventu. Čím překvapí rodiče a mladší sourozence ale neprozradila. "Kdyby si to přečetli, už by to nebylo překvapení." 

O víkendu lidé ve velkém nakupovali i potraviny, mnozí ještě stromečky a někteří již ryby, s nimiž se v ulicích objevily první kádě. V Plané si ale mezi nákupy odskočili pro světlo z Betléma a do kostela nechat se unést nejstarším příběhem historie lidstava o narození Ježíše Krista.

Pro betlémské světlo si můžete dojít na Štědrý den v 9.30 hodin na Žižkovo náměstí v Táboře nebo do kostela v Sezimově Ústí. Rozdávat se bude při zpívání u stromečku na Husově náměstí od 16 hodin. O hodinu později si koledy s muzikanty zazpívají i lidé na náměstí T. Bati.