Bechyně se stala její láskou už v dětství, pražská rodačka tu ve vile u prarodičů trávila veškeré volné dny a také tu začala studium keramiky. Až do její smrti tak například přetrvávalo přátelství s velkoknížetem Karlem Eduardem Paarem, synem bývalého majitele bechyňského panství. V posledních letech ji tvůrčí přátelství spojilo také s dětmi z opařanské nemocnice a především s její ředitelkou a primářkou Ivou Hodkovou.

„Ona byla jedinečná, inspirativní, velkorysá a opravdu charitativní v tom pravém slova smyslu. Myslela víc na druhé a méně na sebe. Byla studnicí životních epizod a často mi zmiňovala svou rodinu. Bylo moc fajn naslouchat příběhům o jejím pradědečkovi a všech těch lidech, se kterými se Křižíkovi stýkali. To byly velmi zajímavé a nekonečné příběhy, do nichž své přátele nechala nahlédnout. To bylo moc fajn,“ vyznává se k umělkyni primářka psychiatrické nemocnice Iva Hodková.

Malířka Helena Shooner Schmausová.
OBRAZEM: Křižíkova pravnučka slaví osmdesátiny výstavou

Helena Schmaus Shooner se letos 12. března dožila osmdesáti let. Jak bylo jejím zvykem, slavila pouze pracovně, a to výstavou v píseckém muzeu. „Naposledy jsem udělala velkou oslavu na šedesátiny a od té doby už narozeniny neslavím. Oslavuji každé nové ráno, když se probudím,“ vysvětlila na jaře v rozhovoru pro Táborský deník.

Již tehdy tušila, že její dny se krátí, proto své přátele začala obdarovávat svými díly. K mnohým se tak rozlétli její typičtí porcelánoví ptáčci, jejichž prodejem podporovala další projekty. Tvůrčí elán jí vydržel do posledních dnů. „Loni říkala, že maluje svoje poslední obrazy, ale posledními byly až ty letošní, které ještě honem domalovávala. Byla si vědoma, že čas má vymezený,“ potvrzuje Iva Hodková.

Práce pro výtvarnici byla v nejtěžší etapě života zpestřením i lékem. „Prodělala jsem těžkou nemoc a tvorba mi v ní hodně moc pomáhá. Třeba se v noci vzbudím a jdu malovat. Být aktivní je pro léčbu velmi důležité. Stáří vůbec není praktické. Ještě mám umělecký plán, i když si říkám, jestli nejsem moc drzá…,“ plánovala na jaře.

Akademická malířka a sochařka až do poloviny 90. let žila v Kanadě, pak se vrátila do „svojí“ Bechyně, kterou považovala za rodiště víc než Prahu. Tady proto bude i pohřbena.

V RODINĚ VELKÉHO KŘIŽÍKA.  V bechyňské vile v  Křižíkově čtvrti žijí pravnučky Františka Křižíka,  sestry Helena Schmausová Shoonerová a mladší Jana Schmausová Vydrová (na snímku).
Křižíkova pravnučka nezdědila lásku k technice, zato získala dobré vychování