VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zdravé stravovací návyky si děti musí přinášet z rodiny

Tábor - Za vedoucími školních jídelen přijel odborník na výživu Petr Havlíček, známý z televizního pořadu Jste to, co jíte. 

4.2.2016
SDÍLEJ:

Oběd ve školní jídelně. Foto: Kateřina Šímová

Vím, co jím a piju. To je motto společnosti, která v současné době proniká do českých školních jídelen a snaží se zdejší pracovníky stále vzdělávat a diskutovat s nimi o zdravé stravě, pohybu i o dietě u dětí. V polovině ledna vyjeli zástupci společnosti, výživový specialista Petr Havlíček a vedoucí sekce nutričních terapeutů Květa Krajíčková, i za vedoucími jídelen do Tábora. V zasedací místnosti v budově matriky tu diskutovali s více než třiceti z nich.

Celá akce se konala pod záštitou místostarostky Michaely Petrové a odboru školství, mládeže a tělovýchovy. „V souvislosti s novou legislativou je nutné vařit pro děti zdravě a dietně. Město Tábor má svůj projekt Zdravé město, do kterého projekt Vím, co jím a piju velmi dobře zapadá. Každý rok ale pořádáme různé přednášky o zdravé stravě, například v loňském roce se pro vedoucí školních jídelen konala také přednáška o vaření luštěnin a rovněž o dietní stravě," uvedla Markéta Brtnová z odboru školství.

Žádost o dotaci

Projekt Vím, co jím a piju až do konce února vyčkává na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví o přiznání dotace. Pokud ji dostane, jeho zástupci zdarma proškolí o zdravé stravě vybrané školy – jejich žáky, pedagogy i vedoucí jídelen. „Zástupci projektu slíbili, že i některé školy na Táborsku mají šanci tímto školením projít. Také město by se mohlo v případě žádosti školy finančně zapojit," slibuje Markéta Brtnová.

Zeptali jsme se proto některých vedoucích školních jídelen, které přednášku absolvovaly. Vesměs se jim líbila, stále mají ale pocit, že pouhá snaha školy v tomto případě nestačí „Přednáška pana Havlíčka byla zajímavá. Myslím, že je to první člověk, který neurazil školní jídelny a řekl, že děti nejsou tlusté kvůli stravě ve školách. Je dobré, že se snaží prosadit, aby děti jedly zdravěji a více sportovaly, ale nejtěžší bude přimět k tomu ty z nich, které si nesou špatné návyky z domova. Petr Havlíček sice prosazuje, aby šlo o spolupráci dětí, jejich rodičů i školy, ale to právě bude to nejtěžší. My jim uvaříme zdravý oběd a děti si jej odhlásí, protože na to z domova nejsou zvyklé. Dnes například podáváme zapečený květák s bramborami a už dvacet dětí se odhlásilo," vypráví vedoucí školní jídelny na ZŠ Helsinská v Táboře, Irena Novotná.

Málo peněz a času

Podle Ireny Novotné děti stále táhnou hlavně knedlíky, omáčky a těstoviny. Na zdravé obědy zase tolik neslyší. Nejslabší ohlas mají luštěniny, ryby a zelenina. „Také někteří rodiče jsou na tom finančně špatně a dětem platí obědy na dva dny dopředu. On ten klasický rohlík je zkrátka levnější než celozrnný a když přijde ženská utahaná z práce, někdy je pro ni snazší dát dítěti k televizi párek. Musela by se změnit celá společnost, aby došlo k nějakému posunu," říká Irena Novotná.

Stejný názor si z přednášky odnesla i vedoucí školní jídelny v ZŠ Čekanice, Hana Šlapáková. „Přednáška mi určitě něco dala. Na každé se vždycky dozvím něco nového. Souhlasím s tím, co pan Havlíček trefně řekl, že nejdřív musíme začít u sebe. Potkáte třeba paní s kočárkem, která kouří a je opilá, tak nemůžeme čekat, že povede děti ke zdravé stravě. Dnes je sice mnoho moderních rodičů, kteří se o stravování dětí zajímají, ale není jich pořád dost. Souhlasím s tím, že bychom měli začínat už u těch nezkažených malých dětí a vychovávat je k pohybu, dostatku spánku, zdravé stravě a podobně," říká. Podle ní je i problém v tom, že jakmile děti dostanou od rodičů korunu, koupí si samy něco nezdravého.

Pokrmy, které v jídelně neuspěly, také podle svých slov znovu neservírují. „Neuspěla třeba cizrna na paprice. Nejosvědčenější jsou z těch zdravých jídel fazolový a bramborový guláš, těstoviny, špenát, rizoto. Do něj z jedné třetiny zamícháváme i bulgur a nikdo to nepozná. Aspoň touhle kamufláží do dětí zdravou stravu vpravíme," směje se.

I další vedoucí ze školních jídelen hodnotí přednášku kladně. „Určitě mi dodala sebevědomí. Mám z ní dobrý pocit. My se už dlouhodobě snažíme zapojovat do jídelníčku zdravá jídla a podobná školení mě jen utvrzují v tom, abychom pokračovali. Myslím, že jsme se dozvěděli spoustu praktických rad pro běh jídelny," říká vedoucí ze školní jídelny v ZŠ Chýnov, Hana Petrů.
Ne všechny zúčastněné kuchařky ale považují přednášku za přínosnou. „Upřímně řečeno, o zdravé obědy se snažíme už dlouhodobě. Nic nového jsem se proto nedozvěděla," říká vedoucí školní jídelny ze ZŠ Jistebnice.

Ceny za školní oběd

TÁBOR: ZŠ Zborovská: 20 - 28 Kč
ZŠ Helsinská: 20, 23, 26 Kč
ZŠ Husova: do 26 Kč
ZŠ Mikuláše z Husi: 20 - 27 Kč
ZŠ Měšice: 23 - 26 Kč
ZŠ Čekanice: 17 - 20 Kč
ZŠ Bernarda Bolzana: 26, 30, 33 Kč

SEZIMOVO ÚSTÍ: ZŠ Švehlova: 20 - 22 Kč
ZŠ Školní náměstí: 20, 22, 24 Kč
ZŠ 9. května: 20, 22, 24 Kč

PLANÁ NAD LUŽNICÍ: ZŠ Planá n. Lužnicí: 19, 21, 23 Kč

SOBĚSLAV: ZŠ Soběslav Komenského: 23 - 30 Kč
ZŠ Edvarda Beneše: 23 - 25 Kč

VESELÍ NAD LUŽNICÍ: ZŠ Blatské sídliště: 21 - 23 Kč
ZŠ ČSA: 21 - 23 Kč

BECHYNĚ: ZŠ Školní: 22 – 24 Kč
ZŠ Františka Křižíka: 22 - 24 Kč

CHÝNOV: ZŠ Chýnov: 20 – 22 Kč

JISTEBNICE: ZŠ Jistebnice: 20 - 22 Kč

MLADÁ VOŽICE: ZŠ Mladá Vožice: 20, 22, 25 Kč

* Ceny v Kč se liší dle věku dítěte: 
7-10 let, 11-14 let, nad 14 let.

Autor: Kateřina Šímová

4.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kino Svět v Táboře.

Na co zajít do kina

MUDr. Petr Lyer z dětského oddělení Nemocnice Strakonice.

Děťátko ze strakonického baby boxu bylo velmi dobře ošetřené

Podobu ulice akceptovali. Teď ještě, aby na ní poslali peníze

Tábor – Na krajském úřadu se konečně dočkali. Tábor mu po letech předložil definitivní verzi nové podoby páteřní Budějovické ulice, jež je jeho majetkem.

Šachistka Dorota Veverková byla na MČR v Mostě krok od bronzu

Tábor – Do sbírky šachového oddílu TJ Sokol Tábor přibyl další cenný úspěch.

Boj o rumové aroma je nafouknutý nesmysl, říká Josef Nejedlý

Jindřichův Hradec - Médii se v posledních dnech jako vítr prohnala poplašná zpráva o tom, že se Evropská unie může chystat zakázat výrobu tradičního českého rumu.

Zdravotnictví čeká velký třesk. Síť nemocnic prořídne

Nic podobného se prozatím žádnému z českých ministrů nepodařilo, přestože si to všichni přáli: koncentrovat lékařskou péči do velkých nemocnic. Zrušit část malých špitálů nebo je změnit na léčebny dlouhodobě nemocných je totiž politická sebevražda.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení