Návštěvníci i obyvatelé Starého Města mohou přes letní prázdniny využívat padesát míst, která jsou jindy určená výhradně pro rezidenty, ale po většinu pracovního dne zůstávají neobsazená. Změna na dvou parkovištích začne platit od července.

Do pozornosti technických služeb se dostala celkem tři parkoviště: u pivovaru, na Tržním náměstí a ve Smetanově ulici. Tuto ulici ale nakonec radní neuvolnili a letní změna se jí tedy netýká. V původním režimu zůstává i parkoviště v místě zbourané synagogy.

„Parkoviště jsme měsíc ve třech časech – v devět, v jedenáct a v jednu hodinu sledovali. Zatímco návštěvnická místa byla stoprocentně obsazená, rezidentní měla obsazenost kolem dvaceti procent. Ve Smetanově ulici byla místa obsazena z třiceti procent. Na Novém Městě si ale řidiči místo vždycky najdou," přiblížil situaci jednatel technických služeb Zdeněk Novák.

Řidiči teď tedy budou moci na uvedených parkovištích na Starém Městě bez obav zastavit i na místech vyhrazených pro držitele karet. Ovšem pouze v době od 9 do 15 hodin a s platným parkovacím lístkem za sklem auta.

„U obou parkovišť přibudou doplňkové značky, které stání povolí. Po sezoně pak systém vyhodnotíme a možná poběží dál. Chceme tímto vyjít vstříc návštěvníkům města," uvedla místostarostka Lenka Horejsková.

Změna přijde vhod i místním řidičům. „Je to dobře, přes léto sem jezdí spousty turistů a určitě mají problém zaparkovat. My ho máme sice taky, ale máme výhodu, že město víc známe, tak si umíme najít místo jinde," potvrdil Martin Stejskal z Tábora.

Celé prázdniny pak bude u pivovaru platit i změna tarifu. Od června tu již nelze parkovat za zvýhodněnou celodenní taxu čtyřicet korun, ale platí tu jediný tarif, a to deset korun na hodinu.

Podle starosty Jiřího Fišera bylo třeba změnit rytmus parkoviště. Lidé, kteří pracují na Starém Městě, tu totiž jsou zvyklí auto na celý den odstavit a blokovat místa.

Letní režim

Režim sezonního parkování platí od června na parkovišti u pivovaru. Až do konce srpna nelze využít zvýhodněný tarif 40 Kč na celý den. Platí se po hodinách a každá vyjde na 10 korun.

Od července pak přibude další změna. Radní do systému placeného stání pouští 50 míst, která jsou během roku určena pouze pro rezidenty. U pivovaru 27 míst, na Tržním náměstí 23 míst.

Průzkum totiž ukázal, že od rána až do odpoledne zůstávají nevyužívaná. Řidiči na nich od pondělí mohou parkovat v době od 9 do 15 hodin.