Podle statistik z matrik okresu je patrné, že loňský rok byl na obřady o něco bohatší než rok 2013, kdy si řeklo ano 324 snoubenců, zatímco loni jich bylo o 22 více.

 Svatby v číslech:       rok     2013    2014

Planá na. Luž.      27    36
Soběslav             31     25
Sezimovo Ústí     33     43
Bechyně             43      39
Jistebnice             8       8
Chýnov             12      11
Tábor               156    173
Veselí n. Luž.       14     11

Marie Holanová, matrikářka Plané nad Lužnicí pozoruje i nárůst svateb pod širým nebem. „Ve srovnání s minulými roky svateb mimo obřadní síň u nás přibývá. Oblíbenou je lokalita samoty U Houpacího koně ve Zhoři, kde se loni konalo dokonce 18 svateb. Poprvé jsme také oddávali v zámeckém parku na Strkově, kde byly hned čtyři obřady. Tři svatby jsme absolvovali na břehu Lužnice, dvě ve Špejcharu v Želči a jednu v želečském parku," vyjmenovala neobvyklá místa sňatků.

Frčí kostel

V Soběslavi je neoblíbenějším místem svatebčanů kostel sv. Marka v parku sousedícím s místním kinem. „V kostelíku sv. Marka bylo loni nejvíce svateb, a to celkem jedenáct. Mimo obřadní místnost jich moc nemáme. Jenom asi tři páry chtěly svatbu venku, ty se  uskutečnily na zahradě nebo  nějakém statku," nastínila soběslavská matrikářka Kateřina Křiklánová.

Snoubenci ze Sezimova Ústí si oblíbili kouzlo Benešovy vily nebo Kozího hrádku. „U vily jsme loni oddávali pětkrát, o Kozí hrádek se objeví zájem spíše občas. V roce 2013 jsme  jednu svatbu měli na zahradě u domu, ale jinak převažuje obřadní síň," uvedla  matrikářka Petra Pelcová.

V Bechyni si podle Heleny Příhodové snoubenci vybírají místa, která dobře znají.  „Většinou k nim mají nějaký vztah. Oblíbenou lokalitou je zámecká či klášterní zahrada nebo i samotný zámek. U nás je to půl na půl, přes léto jsou svatby venku, na jaře a na podzim v obřadní síni," poodhalila přání  bechyňských zamilovaných párů.

Mezi neobvyklá místa pro den D zařadila jistebnická matrikářka Zuzana Kothajová golfové hřiště a kostel sv. Máří Magdalény na vršku u Jistebnice. Loni měli šest svateb venku a dvě na úřadě.

To ve Veselí nad Lužnicí si na zvláštní místa nepotrpí. „U nás jsou obřady ve většině na úřadu a  ve spádových obcích jako jsou Sviny, Řípec, Zálší či Vlkov se lidé berou na zahradách," uvedla k podobě svatební dne kronikářka Dagmar Průchová.

Táborské prvenství

Na táborské radnici nemají o zájemce o manželství nouzi. „Svateb máme každoročně hodně, poslední dva roky jsme se dostali nad 150 obřadů, ale neobvyklá nebo zvláštní místa si lidé moc nevolí. Převažuje především obřadní sál. Měli jsme několik svateb v parku u Jakuba pod Kotnovem či v gotickém sále Husitského muzea. Ten ale letos snoubencům nemůžeme slíbit, protože bude v období od 5. června do 31. října uzavřen kvůli výstavě," upozornila případné zájemce o sňatek s Žižkou v zádech.

Chýnovští mimo obřadní síň moc nejdou. „Venku jsme měli v loňském  roce jen dvě svatby, a to u Pacovy hory a na louce. Lidé preferují obřadní síň, ale pokud by chtěl někdo něco zvláštního, rádi vyhovíme, je to i pro nás takové zpestření. Tedy pokud se nebude jednat zrovna třeba o seskok padákem. V roce 2013 vstoupil jeden pár do manželství v Chýnovské jeskyni," vzpomněla si na jednu neobvyklou svatbu místní matrikářka Dagmar Mládková.

Autor: Lenka Pospíšilová